Interiérový dizajn v roku 2021. 10 trendov, ktoré premenia naše domy na skutočný domov

Interiérový dizajn v roku 2021. 10 trendov, ktoré premenia naše domy na skutočný domov

Už sme si písali o farbách pre rok 2021. Medzi inými vyhrala aj žiarivá žltá Illuminating. Spoločnosť Pantene to vysvetlila tak, že v súčasnej dobe ovplyvnenej Korona vírusom potrebujeme nejakú žiaru a energiu do našich životov. Korona ovplyvnila nielen výber farby, ale aj dizajnérske trendy pre rok 2021. Zozbierali sme ich pre vás niekoľko.

Žltá farba Illuminating a sivá farba Grey v interiéri Žltá farba Illuminating v interiéri

1. Rustikálny štýl

Práve potreba cítiť sa doma útulne a bezpečne nás vedie späť k rustikálnemu štýlu. Rustikálny štýl je charakteristický tým, že vychádza z histórie a rázovitosti tej ktorej oblasti. Typické preň sú prírodné materiály. Najviac používané je masívne drevo. Nielen na nábytku, ale aj ako podlaha či strop. Drevený nábytok je mohutný a ťažký, a dopĺňajú ho naoko bezvýznamné doplnky ako úchytky. Na rustikálnom nábytku sú úchytky ozdobné, zväčša kovové, medené alebo mosadzné. Tiež tu nájdeme materiály ako kameň, keramiku a textílie z prírodných materiálov. Najviac obľúbené sú vlna, bavlna, ľan a hodváb.

Rustikálny štýl v interiéri Rustikálny štýl v interiéri

Rustikálny štýl bývania dosiahnete iba tak, že stavíte na nábytok s dlhou životnosťou. Jednorázové veci tu nemajú miesto. Iba tak si vytvoríte domov, v ktorom sa budete cítiť bezpečne bez nepríjemného pocitu, že všetko trvá iba chvíľu a už zajtra nič nemusí byť tak, ako je dnes.

2. Grandmillennial štýl

Grandmillennial štýl v interiéri Grandmillennial štýl

Počuli ste už o tomto štýle? Nakoľko ide o naozaj zaujímavú zmenu v našich interiéroch, rozhodli sme sa venovať mu celý jeden článok, ktorý čoskoro nájdete na našom e-shope.

Grandmillennial štýl má nostalgickú povahu a je inšpirovaný tradičnými interiérmi, ktoré ste možno videli v dome svojich starých rodičov. Od plisovaných tienidiel a ľanovej posteľnej bielizne po vankúše so strapcami a čipkou až po ťažké závesy a masívny nábytok. Dal by sa jednoducho označiť ako „babičkovský“. Nech vás neodradí tento výraz. Novodobý Grandmillennial štýl je elegantný. Vyznačuje sa viktoriánskym nábytkom, kvetinovými tapetami a poťahmi na čalúnenom nábytku.

Doplnky v štýle Grandmillennial Doplnky v štýle Grandmillennial

3. Vidiecky štýl

Vidiecky štýl Vidiecky štýl

Niečo obdobné je vidiecky štýl. Často spájaný s „chalupárčením“. A práve prvky, ktoré sú typické pre horské chaty a víkendové chalupy sa dostávajú do našich domovov. Veď kde sa cítime najlepšie? V bezpečí horskej drevenej chaty, kde praská oheň a čas sa akosi spomalí. Vytvorte si taký domov pomocou prírodných materiálov, tradičných vzorov, drevených či kovových doplnkov. Stačí tak málo, napríklad iba nová posteľná bielizeň, prikrývka na sedačku, vankúše či obrus na stôl, aby ste si zo svojho domova vytvorili naozaj útulné miesto.

Bývanie vo vidieckom štýle Bývanie vo vidieckom štýle

4. Vintage

Vintage štýl Vintage štýl

Starožitné, recyklované, uplcyklované či iné retro kúsky, ktoré ste našli niekde v bazároch alebo zdedili po starých rodičoch. Všetko, čo dýcha históriu, je vintage. Nejde tu o to, aby ste starým kúskom dali nový vzhľad. Skôr o to, aby ste uchovali staré hodnotné kúsky a vyčlenili pre ne vo svojich domovoch čestné miesto. Je to návrat ku koreňom, navodenie pocitu spojenia s minulosťou. Pridajte niekoľko luxusných prvkov, ako sú luxusné tkaniny a osvetlenie, aby ste vytvorili modernú notu.

Interiér v štýle Vintage Interiér v štýle Vintage

5. Svetlé odtiene dreva

Kým doteraz určovali trend tmavé odtiene dreva ako napríklad dub tmavý, wenge alebo grafit, rok 2021 sa bude niesť vo svetlých tónoch. Svetlé drevo, ako napríklad borovica, svetlý dub, dub sonoma, dub artisan, sosna, buk a iné svetlé odtiene sú ideálne na vytvorenie útulného vzdušného interiéru, ktorý bude zároveň pôsobiť moderne a útulne.

Svetlé drevo v interiéri Svetlé drevo v interiéri

6. Viac nábytku v izbách

Kým doteraz sme sa snažili nezapĺňať miestnosti nábytkom a zachovať ich charakter, teda obývacia izba bola iba obývacia izba a v spálni sme okrem postele a skrine nemali nič iné, v roku 2021 budeme priestor zapĺňať ďalším nábytkom. Vychádza to z dnešného spôsobu života, keď mnoho z nás pracuje doma, teda sme nútení vytvoriť si doma pracovný kútik.

Prázdne steny sa vyplnia policami, nevyužité kúty regálmi. Dnes trávime doma oveľa viac času ako kedysi, odporúčame preto vytvoriť si oddychový kútik s kreslom a modernou lampou, kde môžete rozvíjať svoje hobby, ako je háčkovanie, vyšívanie alebo iba tak relaxovať. Do kuchyne či do jedálne zas patrí nový jedálenský stôl, zaveďte tradíciu spoločného stolovania s vašimi blízkymi.

Viac nábytku v priestore Viac nábytku v priestore

7. Oblé tvary

Posteľ Luxor s oblými tvarmi Posteľ Luxor

Trend nábytku s oblými tvarmi pretrváva. Hľadajte nábytok, ktorý pôsobí pohodlne. Pohovku a sedačku, ktorá vo vás ihneď vyvolá predstavu schúliť sa na nej a pozrieť si obľúbený film alebo prečítať knihu. Tradičnejší nábytok s jednoduchým dizajnom. Oválne jedálenské stoly, okrúhle konferenčné a príručné stolíky, jedálenské stoličky s oblými líniami, dokonca aj posteľ by mala mať čelo s oblými tvarmi. Vyvarujte sa ostrým tvrdým hranám.

Round kreslo Round kreslo neo mint

8. Izbové rastliny

Už v roku 2020 sa mnohí z nás vrátili k prírode. Domovy sa zazelenali. Hľadali sme predovšetkým rastliny, ktoré dokážu vyčistiť vzduch od elektrosmogu. Stali sa z nás záhradkári, odborníci na bylinky. Izbových rastlín však nikdy nie je dosť. Zadovážte si niekoľko do každej miestnosti. Osviežia vzduch a zlepšia celkovú atmosféru. Nie je potrebné s rastlinami nejako experimentovať. Stačí zopár vždy zelených rastlín v pekných črepníkoch.

Regál Nepel s kvetináčmi Regál Nepel

9. Tváre, tváre, tváre

Úplnou raritou pre nový rok sú rôzne línie, ktoré akýmkoľvek spôsobom vykresľujú ľudskú tvár. Vzory na tapete, na keramike, obrazy, textílie v domácnosti. Zakomponujte tento extravagantný vzor do svojej domácnosti, dodá miestnostiach novú energiu.

Dekorácie s líniami tváre Dekorácie s líniami tváre

10. Tmavé farby na steny

Bielej odzvonilo. Čím tmavšia farba na stenu, tým bude vaše bývanie trendovejšie. Tmavosivá, tmavohnedá, tmavomodrá, zelená či dokonca čierna. Tento trend je inšpirovaný odstavením ľudí od vonkajšieho sveta a túžbou vytvoriť domov, ktorý má trochu väčší vkus a hlbší charakter. Predtým, ako sa rozhodnete pre nejaký tmavý odtieň na vaše steny, zvážte, ako sa v miestnosti budete cítiť. Čierna stena inak vynikne v obývačke ako v spálni či v kancelárii. S tmavými stenami preto počítajte skôr v miestnostiach, kde sa sústreďuje spoločenský život. Na vašu prácu, detské aktivity i spánok by tmavý odtieň nemusel mať požadovaný priaznivý účinok.

Tmavé farby na stenách Tmavé farby na stenách