Jednoduchý návod, ako postaviť záhradný párty stan

Jednoduchý návod, ako postaviť záhradný párty stan

Čaká vás párty na záhrade? Občerstvenie a suroviny sú nakúpené, rukávy vysúkané, hostia  pozvaní, meteorológovia hlásia fajn počasie... Ale je tu jedno ale! Kto vám zaručí, že nezačne mrholiť alebo naopak extrémne pražiť slnko? Buďte mazanejší a pripravte sa aj na prípadný nečakaný zvrat. Jednoduchým a lacným riešením je záhradný párty stan. A tu je postup, ako si ho jednoducho postavíte svojpomocne. 

 

Párty stan

 

Návod na montáž

Pred tým, než sa pustíte do skladania, odporúčame starostlivo si prečítať vložený návod na montáž. Výrobca v ňom zväčša zhrnie dôležité pravidlá a rady, ktoré treba dodržať. Prečítajte si ho od prvej  strany po poslednú a všetky odporúčania počas montáže dodržiavajte. Návod si starostlivo uchovajte, o rok sa vám zíde opäť. A ak stan predávate alebo požičiavate, nezabudnite pribaliť aj návod na montáž. 

 

Biely záhradný stan bez bočných stien

 

Odporúčania

Dbajte na to, aby podklad, kde sa chystáte stan umiestniť bol vhodný na tento účel – mal by byť rovný a pevný. Pri montáži používajte iba odporúčané nástroje. Stan si svojvoľne neupravujte, plachtu nestrihajte, konštrukciu neohýbajte. Pri únave montážneho materiálu je potrebné ho vymeniť. 

 

Montáž záhradného stanu

 

Príprava na montáž

Balenie so stanom rozložte a starostlivo z neho povyberajte obsah. Súčasťou balenia by mal byť aj zoznam pribalených súčastí a montážneho materiálu. Podľa zoznamu si overte, že nič nechýba. Ak však áno, obráťte sa ihneď na predajcu alebo výrobcu. 

Niektorí domáci majstri dokážu nahradiť chýbajúcu súčasť niečím, čo nájdu v garáži či v dielni. Avšak pozor  -  v takom prípade však však môže dôjsť k poškodeniu a majiteľ tak stráca právo na záruku. Predajcu tiež odporúčame kontaktovať, ak je niektorý diel chybný či poškodený. 

 

Biely záhradný altánok bez bočných strán

 

Postup montáže záhradného stanu

1. Nosná konštrukcia stanu pozostáva z niekoľkých dielov kovových tyčí. Tyče sú označené číslicami podľa montážneho návodu a sú balené zväčša v igelitových obaloch zvlášť podľa číslic. Číslice napovedajú, kam daný kus patrí. 

2. Súčasťou balenia sú aj tzv. kotviace pätičky či nohy. Rozložte ich na plochu, kde bude stan stáť.

3. Začnite s montážou strešnej konštrukcie. Podľa návodu zmontujte tyče tak, aby ste dosiahli tvar strechy. 

4. Na túto konštrukciu opatrne natiahnite plachtu. Dajte pozor, aby ste ju nepoškodili a neroztrhali. 

5. Keď máte strechu hotovú, primontujte ďalšie tyče, spodné nosné tzv. nohy, ktoré patria do kovových pätičiek. Stan tak postupne vyzdvihnete do výšky. Manipulácia so stanom bude čoraz ťažšia. Preto odporúčame, aby vám s montážnou niekto pomohol. Tyče montujte postupne zacvakávaním do kotviacich pätičiek. 

6. Stan zvyčajne stojí na 4 – 6 stĺpikoch, podľa veľkosti stanu. Postup montáže si preto rozvrhnite vopred. Dbajte, aby stĺpiky boli vo zvislej polohe, aby nedochádzalo k nadmernému rozpätiu plachty.

7. Keď už základná nosná konštrukcia stanu stojí, natiahnite plachtové kotviace laná a tie tiež pripevnite k zemi. Tento krok je veľmi dôležitý, aby ste zabezpečili rovnováhu a stabilitu stavby. Iba takto dokážete udržať stan na mieste, keď vás prekvapí nečakaný vietor. 

8. Zostávajú vám už len posledné úpravy. Strešná plachta má zvyčajne bočné plachtové pásy, ktoré sa obtočia okolo stĺpikov. Spĺňajú skôr dekoratívnu funkciu.

9. Ak sú súčasťou stanu bočné steny, tie prichádzajú na rad práve teraz. Zvyčajne sú snímateľné. Pripevňujú sa obdobne ku konštrukcii. Často je súčasťou stanu stena so zipsom uprostred, ktorá predstavuje vchod do stanu.

 

Tip ako rýchlo poskladať záhradný stan

 

Niekoľko bezpečnostných a užitočných odporúčaní na záver
   

• Stan nie je určený do nepriaznivých poveternostných podmienok. Treba počítať s tým, že silný vietor ho môže poškodiť, ale aj zodvihnúť z podložia a spôsobiť tak materiálne škody alebo niekoho zraniť. Sledujte preto počasie aj na niekoľko dní vopred a v prípade výstrah búrok, prípadne silnejšieho vetra, stan demontujte.
• Ak vás predsa len prekvapí silný vietor, čo najskôr rýchlo zložte aspoň strechu a bočnice.
• V zimných mesiacoch stan nepoužívajte - vrstva snehu by ho poškodila. Preto ho pred zimnou sezónou zložte a starostlivo uskladnite. 
• Plachtu stanu čistite iba vodou so saponátom a handričkou, prípadne jemnou kefkou. Vyhnite sa agresívnym čistiacim prostriedkom.
• Nestavajte stan blízko tepelných zdrojov a otvoreného ohňa, aby ste predišli požiaru.
• Nenechávajte stan bez dozoru. Ak plánujete odísť na dlhší čas, radšej stan zložte. 
• Stan skladujte čistý a suchý. Aby nezatuchol a nesplesnivel, rovnako čisté, suché a dobre vetrané by malo byť aj miesto, kde bude mimo sezónu uskladnený.
                        
Kvalitné a praktické záhradné párty stany rôznych typov a veľkostí, ale aj pergoly, iglu, záhradné sedenia, grily a ďalšie iné potrebnosti pre záhradnú párty nájdete na kondela.sk.