Jesenné materiály a farby v obývačke? Prečo nie?

Jesenné materiály a farby v obývačke? Prečo nie?

Leto nenávratne pominulo a odovzdalo štafetu jednému z najkrajších období v roku. Jeseň, čas, kedy sa príroda oblieka do farebného šatu. A nielen príroda. Keďže v tomto období rána už bývajú chladnejšie, aj my sa pred odchodom z domu oblečieme teplejšie. A čo naše domovy? Tratia sa čerstvé kvety hrajúce všetkými farbami a voňajúce magickou vôňou leta. Nahrádzajú ich tekvice a dekorácie z lístia. Ako to na jeseň vyzerá u vás? Viete, ako jednoducho premeniť vzhľad vašej domácnosti z letného na jesenný?

Vôňa dreva – vôňa masívu

Kúpili ste dom či byt a uvažujete nad štýlom, v ktorom ho zariadite? Renovujete obývačku a neviete si vybrať z množstva nábytku z rôznych materiálov? Ak cítite spojenie s prírodou a chcete si toto spojenie udržať aj vo vašom domove, odporúčame nábytok z masívu. Je robustný, s nádhernou a autentickou kresbou dreva, s vôňou, ktorá sa nedá zameniť za žiadnu inú. V jeseni dokáže navodiť tú pravú jesennú atmosféru. Hoci nábytok z masívu pôsobí mohutným dojmom, vnáša do miestnosti istú dávku bezpečia a tepla, ktoré budete vyhľadávať hlavne v jesenných a zimných mesiacoch.

 

Rustikálny nábytok Kora Rustikálny sektor Kora. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Dajte sa rozmaznávať zamatom

Teplý a prívetivý zamat patrí v súčasnosti medzi najvyhľadávanejšie materiály nielen v móde, ale aj v interiérovom dizajnérstve. Zamat je obzvlášť vhodný vo forme závesovvankúšov a prikrývok, ale dnes ho nájdete aj ako poťah na sedacie súpravy a kreslá. Zamatové pufy, vankúše aj pohovky sú kúsky, ktoré okamžite zmenia náladu v celej miestnosti. Navodzujú vznešenú, a súčasne útulnú atmosféru, ktorá je ako stvorená pre chladné jesenné večery. Výnimkou nie sú ani svietidlá, ktoré sa pýšia zamatovým tienidlom. Na trhu nájdete rôzne náhrady zamatu, tkaniny s textúrou veľmi podobnou tejto vznešenej látke, zato cenovo oveľa dostupnejšie.

 

Kreslo-ušiak Astrid Kreslo s taburetom Astrid v zamatovej látke. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Ratan vhodný aj do interiéru

Desí vás ten okamih, keď budete nútení zazimovať váš záhradný nábytok? Neschovávajte všetko do garáže či pivniceRatanový nábytok sa bude dobre vynímať v obývačke či spálni, ratan navyše pôsobí romanticky a teplo. Ak vlastníte závesné hojdacie kreslo v akejkoľvek kombinácii jesenných farieb, ľahko si vytvoríte útulný kútik, kde budete tráviť jesenné večery. Medzi farby tejto jesene patrí bordová, vínová, tmavosivá, machová, sivozelená, šalviovo-zelená, ale prekvapivo aj niektoré odtiene červenej a púdrová ružová. Drevený či ratanový nábytok urobí s vaším interiérom divy, ak je v trendovej tmavohnedej až čiernej farbe.

 

Závesné hojdacie kreslo Kalea Závesné kreslo Kalea so zelenými vankúšmi. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Farby jesene u vás doma

Aj u vás sa zjesenieva? Uvažujete nad farebnou škálou, ktorá by bola rozhodujúca pri zariaďovaní či dekorovaní vášho domova? Ako sme už spomínali, trendy tohtoročnej jesene sú naklonené veselým výraznejším farbám. Nemusí byť všetko hnedé a žlté. Púdrová sedačka miestnosť rozžiari. Prehoďte cez ňu deku v zemitých farbách. Cez deň to bude doplnok k sedačke, večer sa do nej jednoducho zababušíte a pri sledovaní obľúbeného seriálu si budete užívať teplo, ktoré poskytuje.

 

Farby jesene u vás doma Pudrová ružová v obývačke. Zdroj: pinterest.com

 

Roztancujte plamene v krbe

Krb, ktorému sme dali niekoľko mesiacov oddýchnuť, sa opäť stane dominantou rodiny. Vždy, keď je to len možné, zakúrte v ňom. Nielenže rozprúdi do miestnosti teplo, naplní ju taktiež romantickou atmosférou. Nech sa krb stane ohniskom v miestnosti. Sústreďte k nemu členov rodiny, debatujte, popíjate teplý čaj alebo si zahrajte spoločenské hry. Aby ste zabezpečili pri krbe dostatok miesta na sedenie, presuňte k nemu kreslo či taburet. Možno toto je čas na zaobstaranie si nového nábytku. Ideálne na leňošenie je hojdacie kreslo s podnožkou, na zábavu zase puf pletený z bavlny.

 

Posedenie pred krbom Pletené taburety a deky vo vašej obývačke. Zdroj: pinterest.com

 

Zútulnite a zohrejte váš domov

Hlavný rozdiel medzi letom a jeseňou je vonkajšia teplota. Zatvárame okná, aby nám dnu neprúdil studený vzduch. Použite rôzne textílie, ktorými miestnosti zohrejete. Koberce, umelé dekoratívne kožušiny, pletené alebo vlnené prikrývky. Na okná zaveste závesy z hrubšieho a hustejšieho materiálu, miestnosť bude už na pohľad pôsobiť teplejšie.

Jesenné materiály a farby Textílie v obývačke. Zdroj: pinterest.com

 

Bez doplnkov a dekorácií to nejde

Tú pravú atmosféru u vás doma vykúzlia správne doplnky a dekorácie. Charakteristické pre jesenné obdobie sú sviečky s rôznou arómou. Rovnako výnimočne bude pôsobiť stolná či stojacia lampa s tienidlom s jesenným vzorom. Vtáky, listy alebo kvety. Keď sa do takéhoto tienidla oprie svetlo z lampy, magický výsledok je zaručený.

 

Stolná lampa  Qenny so vzorkovaným tienidlom Stolná lampa Qenny. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Ďalším tradičným materiálom na výrobu handmade dekorácií je lístie, šišky, ale aj ozdobné či jedlé tekvice. V obývačke tak vytvoríte jesennú atmosféru. V parkoch zas nájdete popadané pagaštany konské. Dajú sa z nich vyrobiť rôzne pekné jesenné dekorácie a veľkú radosť prinášajú práve tým najmenším. Okrem toho pagaštany konské majú aj liečivé účinky. Sú súčasťou krémov a gélov na kĺby a žily, taktiež na zápaly. Vedeli ste, že pagaštan si vie poradiť aj s elektrosmogom? Pohlcuje škodlivé elektrické výboje, preto postavte aranžmán s gaštanmi v blízkosti elektroniky. Dokonca sa odporúča nosiť jeden stále vo vrecku ako prevenciu proti nachladnutiu a na posilnenie imunity.

Gaštany ako jesenné plody Gaštany ako dekorácia. Zdroj: pinterest.com

 

Jeseň na väčšinu z nás pôsobí pochmúrne a deprimujúco. Pozrite sa na toto ročné obdobie z tej druhej strany. Tešte sa z farebnej prírody, voňajúceho vzduchuzo šuštiaceho lístia. Vneste čarovnú jeseň aj do svojej domácnosti, pomôže vám to ľahšie sa rozlúčiť s letom. Ako raz povedal Cicero: „Ak pochopíš krásu prírody, nemôžeš zablúdiť.“