Jesenné upratovanie: Čo vyhodiť z kancelárie?

Jesenné upratovanie: Čo vyhodiť z kancelárie?

Tmavé rána, skorý západ slnka a sychravé počasie sú typické znaky jesene, ktorá nás prekvapí vždy, nech sme na ňu akokoľvek pripravení. Je to tým, že sa skončilo energické letné obdobie plné slnka a čaká nás zima. V týchto dňoch sa zvykneme vrhnúť do jesenného upratovania. Reorganizáciou prechádza naša domácnosť, víkendové chalupy, aj garáže. Čo však s našou kanceláriou? Nemyslíte, že aj ona si zaslúži našu pozornosť? Jeseň je ideálna na drobné aj väčšie zmeny. Nájdite si čas, zamerajte sa na stav vašej kancelárie a triezvo zhodnoťte, čo z nej vyhodiť, čo nahradiť, prípadne čo nové si zadovážiť na zlepšenie vášho pracovného výkonu.

Začnite od podlahy

Keď upratať, tak poriadne. Zabezpečte si kompletné upratanie od podlahyKoberec je potrebné zbaviť prachu a nečistôt, drevenú podlahu dajte nanovo navoskovať. Ak je do vašej kancelárie prístup priamo zvonku, položte pred dvere kvalitnú nasiakavú rohož. Mala by zachytiť aj lístie, ktoré by ste si na topánkach mohli nanosiť na pracovisko.

Prach je potrebné zotrieť aj z nábytku. Dokonca aj zo svietidiel, keďže v jesennom a zimnom období sa bude dlhšie svietiť v ranných aj večerných hodinách.

Nezabúdajte na klimatizáciu. Je to najjednoduchší spôsob ako miestnosť vykúriť. Keďže chladné počasie vám nedovolí vetrať tak často ako v lete, škodliviny z nedostatočne vyčistenej klimatizácie môžu nepriaznivo ovplyvniť vaše zdravie.

Začnite od podlahy Upratovať začnite od podlahy. Zdroj: pinterest.com

Preč s prebytočnými a nepotrebnými dokumentami

Ak je vaša kancelária prepchatá regálmi, ktoré sa ohýbajú pod kopou papierov a kníh, je načase tento neporiadok radikálne zredukovať. V dnešnej elektronickej dobe nie je potrebné uchovávať všetko „čierne na bielom“. Prejdite dokument po dokumente a všetko nepotrebné smelo vyhoďte. Odporúčame použiť skartovačku kvôli ochrane osobných údajov. Vaša zbierka odborných publikácii môže byť zastaraná. Nahraďte ich novými vydaniami, prípadne sa skúste zaobísť bez nich, všetko predsa nájdete na sieti v elektronickej podobe. Na konci možno zistíte, že nie je potrebné mať v kancelárii tri regály, ale pokojne si vystačíte aj s jedným. Zbavte sa prebytočného nábytku, zostane vám tak v kancelárii viac miesta.

Poriadok v dokumentoch Udržujte poriadok v dokumentoch. Zdroj: pinterest.com

Poriadok na pracovnom stole

Pracovný stôl je vaša vizitka. Množstvo papierov a dokumentov, farebných papierikov s poznámkami, samé perá a zvýrazňovače, neporiadok určite neprospieva vašej psychickej pohode. Dokáže dokonca negatívne ovplyvniť váš pracovný výkon. Podľa učenia feng šuej by mala byť plocha rozdelená na niekoľko zón:

Stôl podľa feng shui Organizácia stola podľa Feng šuej. Zdroj: pinterest.com

1) Ľavý dolný roh – sem patria knihy a odborné publikácie. Niečo, čo predstavuje učenie a vedomosti.

2) Stred v ľavej časti stola – toto je rodinná oblasť, sem umiestnite napríklad rodinnú fotografiu.

3) Vľavo hore - umiestnite sem počítač. Uistite sa, že je vo výbornom stave, pretože táto oblasť má vplyv na vaše úspechy a financie.

4) Spodná časť v strede – udržujte túto oblasť čistú pre prácu. Toto je oblasť kariéry, tu pracujte na okamžitých prácach a projektoch.

5) Stred stola – oblasť zdravia. Miesto pre bylinkový čaj alebo iné predmety, ktoré vám pripomenú, aby ste dbali o svoje vyrovnaný a zdravý život.

6) Horná časť v strede - toto je oblasť slávy, takže tu umiestnite svoju menovku  alebo stoh vizitiek.

7) Pravý dolný roh – oblasť povzbudenia a podpory. Miesto vyhradené pre adresár s kontaktmi priateľov a obchodných partnerov. Táto oblasť podporuje aj cestovanie, preto si sem položte fotografiu z dovolenky alebo knihu o cestovaní 

8) Stred v pravej časti stola – vyhradené pre predmety, ktoré predstavujú vaše sny. Napríklad pre maketu nejakej budovy, aby to vo vás zobudilo kreativitu a nápady. Ak túžite po novom byte, umiestnite sem ponuku realitných kancelárií.

9) Vpravo hore – to je oblasť manželstva a vzťahu. Ideálne pre čerstvé rezané kvety alebo krásnu črepníkovú rastlinu. Starajte sa o svoju rastlinu, ak sa jej bude dariť, vám sa bude dariť vo vzťahoch.

Správny stôl a stolička

Keď už reorganizujete svoju kanceláriu, položte si otázku, ako dlho sedíte na rovnakej stoličke. Spĺňa vaša stolička pravidlá správneho sedenia? Je váš pracovný stôl v správnej výške? Možno je načase starý opotrebovaný nábytok vymeniť za nový.

Optimálna výška správneho písacieho stola sa pohybuje v rozmedzí 70-80 cm. Pre väčší komfort slúžia stoly s vysúvacou poličkou pre umiestnenie klávesnice. Takéto usporiadanie výrazne znižuje únavu rúk pri dlhodobej práci na klávesnici. Klávesnica navyše nezaberá po zasunutí zbytočne miesto na pracovnej ploche. Rozmer hornej dosky je dôležitý a umožní správne rozvrhnutie pracovnej plochy, aj umiestnenie ďalších kancelárskych potrieb. Mnohé PC stolíky majú zvýšený podstavec pre umiestnenie monitora, ktorý oceníte predovšetkým pri práci s grafikou alebo pri hraní hier. Obrazovka vo výške očí sa totiž oveľa ľahšie sleduje.

Písací stôl Noe New Rohový PC stôl Noe New. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Čo by mala spĺňať správna kancelárska stolička? O pohodlie pri sedení sa postará pohodlné sedadlo s možnosťou nastavenia výšky sedu. Základňa stoličky by mala byť stabilná, aby sa vám sedelo bezpečne. Väčšinou sú to päťcípe ružice s kolieskami, ktoré umožňujú ľahký presun po miestnosti. Trvajte aj na nastaviteľných opierkach rúk. Vaša krčná chrbtica zas ocení opierku hlavy. Aby sa vám kreslo prispôsobilo, operadlby malo byť nastaviteľné v oboch smeroch. Na podperu bedrovej chrbtice slúži zas bedrová opierka.

Pri výbere kancelárskej stoličky samozrejme rozhoduje aj cena. Avšak aj v tej nižšej a prijateľnejšej cenovej skupine nájdete kreslá, ktoré spĺňajú zásady správneho sedenia. Pre porovnanie predstavujeme dve kreslá z našej ponuky:

 

Kancelárska stolička Saraka Kancelárske kreslo Saraka v bielej a čiernej, s čalúnenými opierkami na ruky. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Pohodlné kancelárske kreslo SARAKA je vyrobené z plastu a kovu a čalúnené ekokožou vo farebnom dekore biela a čierna. Kreslo ponúka veľa možnosti, ako si zabezpečiť maximálne pohodlie. Môžete si nastaviť výšku sedu, kreslo je hojdacie a disponuje polohovacími opierkami na ruky pre väčšie pohodlie vašich rúk. Celý dizajn tohto kancelárskeho kresla je postavený na pochrómovanom kove a vyznačuje sa ergonomickými vlastnosťami.

 

Kancelárska stolička Grisel Kancelárske kreslo Grisel s priedušným operadlom. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Kancelárske kreslo GRISEL ponúka oveľa viac, ako sa na prvý pohľad zdá. Je to naozaj dobre vybavený modelza viac ako príjemnú cenu. Kreslo sa opiera do piatich koliesok, ktoré zaisťujú tichý a plynulý pohyb po väčšine podlahových krytín. Robustná päťramenná ružica s chrómovaným povrchom zabezpečuje okrem výbornej stability aj nosnosť 110 kg. Operadlo chrbta sa dá nastaviť do rôznych polôh. Je možné ho zabezpečiť proti pohybu. Je opatrené aj funkciou hojdaniaOpierka hlavy je tiež polohovacia, nastavte si jej sklon podľa potreby. Komfortné sedadlo je čalúnené čiernou látkou, operadlo vzdušnou sieťovinou sivej farby.