Kde v byte by ste (ne)mali umiestniť zrkadlo?

Kde v byte by ste (ne)mali umiestniť zrkadlo?

Zrkadlo je doplnok, ktorý používame nielen na kontrolu svojho zovňajška, chápe sa tiež ako dekorácia. Presvetľuje a opticky zväčšuje miestnosť, rozráža fádnosť a vypĺňa inak nevyužité miesto na stene. Umiestnenie zrkadla má tiež svoje pravidlá. Čítajte ďalej a dozviete sa, kde ho odborníci odporúčajú zavesiť v roku 2023, a kde, naopak, nie.

 

Aká je ideálna veľkosť zrkadla?

Dlhé „horizontálne“ zrkadlo slúži na zdôraznenie šírky. Vysoké „vertikálne“ zrkadlo zas upúta vašu pozornosť na výšku. Štvorcový alebo obdĺžnikový tvar zrkadla je vhodný, ak chcete vyzdvihnúť hĺbku miestnosti. Zaoblený alebo zakrivený rám zase dokáže vytvoriť mäkší alebo dokonca romantický vzhľad.

Jedno malé zrkadlo na veľkej stene bude vyzerať stratené a nevýznamné. Vyberte si veľkosť, ktorá je vhodná pre vybranú stenu. Ak chcete, aby vaše zrkadlo bolo ústredným bodom v miestnosti, uistite sa, že je dostatočne veľké na to, aby vyniklo. Voľte zrkadlo s rámom. Naopak, ak sa zrkadlo má stať súčasťou pozadia, mali by ste si vybrať menšie zrkadlo bez rámu. Menšie zrkadlá môžu byť použité ako akcenty, ktoré odrážajú zaujímavý predmet. Použite ich v skupinách. Spolu budú pôsobiť ako jeden veľký celok, ľahko sa stanú stredobodom pozornosti. 

Predsieň s bielou komodou a nad ňou široké zrkadlo so zlatým rámom.

 

Aby izba bola svetlejšia

Zrkadlo umiestnené na správnom mieste dokáže zachytiť a optimalizovať prirodzené svetlo. Vyčleňte mu miesto pri okne, odrazí uhol svetla a rozptýli ho po celej miestnosti. Prípadne ho zaveste oproti oknu. Svetlo z okna sa odráža od zrkadla, vďaka čomu sa miestnosť javí jasnejšia, než v skutočnosti je. Ďalším trikom na presvetlenie miestnosti je zrkadlo medzi oknami. Medzi dve okná umiestnite veľké zrkadlo. Po vstupe do miestnosti si v prvej chvíli zrkadlo pomýlite s oknom, a nadobudnete tak dojem, že celá izba je zaliata prirodzeným slnečným svetlom. 

Takto dokážete vniesť viac svetla napríklad aj do chodby. Ak máte dlhú úzku chodbu, zaveste zrkadlá na náprotivné steny. Dbajte na to, aby zrkadlá neboli oproti sebe. Zrkadlo taktiež nepatrí na koniec chodby. 

Umiestnite zrkadlo za svetelný zdroj. Za sviečku, visiace svietidlo, či za nočnú lampu. Zrkadlo pomôže maximalizovať dosah svetla, čím dosiahnete takmer magický efekt.

Zrkadlo na nočnom stolíku za stolnou lampou. Ilustračný obrázok: Zrkadlo za svetelným zdrojom

 

Aby izba bola väčšia

V tomto prípade platí základné pravidlo - čím väčšie je zrkadlo, tým väčší priestor bude vytvárať. Veľké zrkadlo v malej miestnosti vytvára ilúziu hĺbky. Zaveste ho napríklad na stenu nad jedálenský stôl tak, aby odrážalo luster, alebo ho inštalujte oproti vzácnym a obľúbeným umeleckým kúskom. 

Ak je vaša kuchyňa malá, a už ste vyskúšali všetky možné spôsoby, ako získať drahocenné centimetre, inštalujte za kuchynskú linku zrkadlovú stenu. V zrkadlách sa bude odrážať celá miestnosť. Táto spätná väzba vám dá dojem väčšieho priestoru. Majte však na pamäti, že takáto zástena má aj mínusy. Pripravte sa na častejšiu údržbu. Zaschnuté kvapky vody a striekance budú na zrkadlovej ploche viditeľnejšie, ako napríklad na obkladačkách s reliéfovým povrchom.

Zrkadlo za kuchynskou linkou. Ilustračný obrázok: Zrkadlo za kuchynskou linkou

 

Zrkadlo nemusí byť vždy len obdĺžnikové

Ak ste sa rozhodli zakomponovať do svojho interiéru zrkadlo, ste na správnej ceste ako dodať izbám eleganciu a hĺbku. Zrkadlo je možné použiť na niekoľko spôsobov. Predtým, než začnete hľadať zrkadlo spĺňajúce vaše požiadavky, zamyslite sa, kam ho zavesíte, a aký výsledok od neho čakáte. Okrem klasických obdĺžnikových či štvorcových zrkadiel nájdete na trhu aj tvary okrúhle, asymetrické, či dokonca mnohouholníky. S rámom alebo bez neho, závesné alebo stojanové. Prípadne zrkadlá väčších rozmerov, ktoré postavíte na podlahu a opriete o stenu.

Ak nemôžete nájsť obraz, ktorý by vyplnil stenu a vyzdvihol štýl miestnosti, investujte do zrkadla s vyrezávaným rámom. Dokonale zmení vzhľad miestnosti, urobí ju väčšou a jasnejšou. Na nevyužitý priestor, napríklad nad komodu, rozmiestnite niekoľko menších zrkadiel v rôznych veľkostiach. Stena bude pôsobiť umeleckým dojmom, a celá miestnosť získa na atraktivite.

Nie každé zrkadlo musí visieť na stene. Použite veľké podlahové zrkadlo, ktoré šikmo opriete o stenu, prípadne stojanové zrkadlo. Splní ten istý účel ako visiace zrkadlo. Miestnosť sa bude zdať väčšia a jasnejšia.

Zrkadlo so zlatým rámom opreté o stenu a položené na komode.

 

Čomu sa vyhnúť?

  1. Nikdy nevešajte zrkadlo tak, aby sa v ňom odrážal neporiadok alebo poškodená stena, či neatraktívny a nemoderný kus nábytku.
  2. Pozor na množstvo zrkadiel. Niekedy priveľa zrkadiel má opačný výsledok, pôsobia chaoticky a nevzhľadne.
  3. Ak trváte na zrkadle v spálni, umiestnite ho tak, aby váš odraz nebol to prvé, čo ráno po zobudení uvidíte. Dizajnéri odporúčajú zavesiť zrkadlo nad čelo postele.
  4. Zrkadlo nepatrí na stenu oproti vchodovým dverám. Zaveste ho na stenu vedľa dverí alebo použite stojanové zrkadlo, ktoré viete kedykoľvek premiestniť.
  5. Vyhnite sa stropným zrkadlám. Okrem skutočnosti, že ťažký sklený predmet na strope predstavuje isté nebezpečenstvo, takto umiestnené zrkadlo veľmi málo ovplyvňuje vaše vnímanie priestoru. 
  6. Do priestoru, kde zvyknete vykonávať akúkoľvek tvorivú činnosť, či už prácu alebo štúdium, zrkadlo nepatrí. Odvádza totiž pozornosť od štúdia. 
  7. Neumiestňujte zrkadlá v miestnostiach s vysokou vlhkosťou. V takýchto priestoroch by mali byť zrkadlá mierne naklonené od steny, aby sa zabezpečila cirkulácia vzduchu. 
  8. Vyhnite sa použitiu zrkadlových dlaždíc.   
  9. Akokoľvek poškodené, zničené či prasknuté zrkadlo treba ihneď vyhodiť a vymeniť.
     
Zariadená študentská izba so stojanovým zrkadlom vedľa postele. Ilustračný obrázok: Zrkadlo v študentskej izbe

 

Či už má zrkadlo plniť dekoračnú alebo praktickú funkciu, vždy je potrebné zvážiť a premyslieť si jeho výber. Umiestnenie zrkadla má určité pravidlá, vyhnite sa preto tomu, aby ste ich bezhlavo vešali na prázdne steny. Zvoliť správny tvar zrkadla, farbu rámu a určiť, kde bude preň najlepšie miesto, sa môže javiť ako umenie. Ak túžite po dokonalom výsledku, oslovte interiérového dizajnéra, ktorý vám s tým ochotne pomôže.