Kedy vymeniť starý matrac za nový alebo ako predísť bolestiam chrbta

Kedy vymeniť starý matrac za nový alebo ako predísť bolestiam chrbta


Ruku na srdce: koľkokrát ste sa ráno zobudili svieži a nabití energiou? Nielen posteľ, ale aj matrac ovplyvňuje náš pocit zo spánku. Po určitom čase jednoducho nemáme na výber a musíme matrac vymeniť. Tí, ktorí používajú obojstranný, dokážu túto investíciu na nejaký čas oddialiť. No ani takýto matrac sa nedá večne otáčať. Ak aj vás dobehla nevyhnutnosť poobzerať sa po novom matraci, viete, čo všetko by ste si pri kúpe mali všímať?

Kedy je ten správny čas zmeniť matrac?

Aj keď je nákup nového matraca omnoho jednoduchší, ako tomu bolo v minulosti, stále to nie je potrebné robiť, pokiaľ nemusíte. Pri rozhodovaní zvážte tieto faktory:

Vek: Matrac by sa mal meniť každých 8-9 rokov. Rôzne typy matracov sú trvácnejšie ako iné. Ich životnosť ovplyvňuje aj vaša telesná hmotnosť a frekvencia používania matraca.

Deformovanie matraca: Viditeľné znaky opotrebenia sú jednoznačnou príčinou, prečo matrac vymeniť. Deformovanie je zvlášť bežné u starších pružinových matracoch.

Žena dotykom skúša biely matrac na posteli Aj deformácia matraca má za následok bolesti chrbta

Odtlačky vášho tela: Pri matracoch z pamäťovej peny je jasným znakom trvalý odtlačok tela. Kvalitné pamäťové matrace sa ráno vrátia do pôvodnej polohy a prispôsobia sa vášmu telu vždy, keď si ľahnete. Ak ráno zanechávate na matraci odtlačok tela, pena je opotrebovaná a už sa viac neprispôsobuje vášmu telu a neposkytuje náležitú podporu.

Bolesti: Ak cítite bolesť v konkrétnych oblastiach, je to znamenie, že matrac doslúžil. Tlaky môžete cítiť najviac v bokoch a ramenách. Keď sa matrac opotrebuje, už ďalej neposkytuje správnu oporu. To má často za následok bolesť chrbta a svalov počas celého dňa.

Zmena postele: Ak lepšie spíte na iných lôžkach, na návšteve či v obývačke na sedačke, taktiež je to znamením, že váš matrac doslúžil.

Prierez matraca Texel Alergik Matrac Texel Alergik

Pre ktorý typ matraca sa rozhodnúť?

Pružinové matrace


Pružinové matrace patria medzi najpredávanejšie a často aj najlacnejšie matrace.  Pružiny sú tvorené oceľovými cievkami v rôznych hrúbkach od najľahšie stlačiteľných po najodolnejšie. Pružiny sú zvyčajne obalené prešívanou textíliou, potom sú pokryté jednou alebo viacerými vrstvami. Priestor medzi pružinami umožňuje lepšie odvetrávanie a prináša pocit väčšieho chladu počas spánku. Matrac je odolný a poskytuje dostatočnú podporu pre vaše telo. Pri týchto matracoch však treba počítať s deformovaním.  Práve pre použité pružiny môže byť veľmi ťažký a ťažko sa s ním manipuluje. Pružiny majú tendenciu prenášať pohyb. Ak teda spíte s partnerom, pravdepodobne budete vnímať pohyby toho druhého viac ako pri iných typoch matraca.

prierez, pružinový matrac Palmea Pružinový matrac Palmea

Penové matrace


Získali si obľubu pre svoju schopnosť prispôsobiť sa a pre podporu, ktorú ponúkajú spiacemu. Pamäťová pena je špeciálne vyvinutá pena, reaguje na tlak a teplo, čo jej umožňuje meniť tvar. Napriek názvu nie sú matrace z pamäťovej peny vyrobené úplne z pamäťovej peny, pretože je príliš mäkká na to, aby poskytla očakávanú podporu. Nosné jadro vyrobené z iného druhu peny s vysokou hustotou vytvára pevný základ. Ten je pokrytý vrstvou pamäťovej peny, ktorá tvorí 25-40 % matraca. Pena zmierňuje tlak na naše telo. Penové matrace majú dlhšiu životnosť ako pružinové. Na druhej strane zachytávajú teplo. Nie každý dokáže oceniť, že sa matrac prispôsobí telu. Niektorí to opisujú, akoby sa do matraca „potopili“.

Penový matrac BE Tempo Visco Matrac BE Tempo Visco

Latexové matrace

Latexové matrace sú k dispozícii v rôznych úrovniach tuhosti, vďaka čomu sú vhodné takmer pre každého. Latex používaný v týchto matracoch je vyrobený z miazgy rastliny gumovníka. Celé latexové lôžko má nosnú vrstvu z latexovej peny pokrytú jednou alebo viacerými pohodlnými vrstvami mäkšieho latexu. Latexové matrace zaisťujú dobré odľahčenie tlakových bodov. Zvyčajne sú však oveľa drahšie ako iné typy.

Farebný sendvičový matrac Katarina 10 new Sendvičový matrac Katarina 10 new

Sendvičové matrace

Sendvičový matrac kombinuje tradičnú pružinu s vrstvou či niekoľkými vrstvami peny. Táto pena môže byť buď pamäťová pena alebo prírodný alebo syntetický latex. Tieto matrace poskytujú lepšiu izoláciu pohybu ako pružinové matrace. Hoci vám ponúknu žiadané pohodlie a zmiernenie tlaku na telo, nezachytávajú teplo. Sú ťažšie ako penové matrace. Opäť treba počítať s ich deformáciou pri častom používaní.

Latexový matrac Ibiza na rošte Latexový matrac Ibiza

Mäkký, stredný alebo pevný matrac?


Ťažší ľudia spravidla uprednostňujú tvrdé matrace, zatiaľ čo ľahší ľudia volia skôr stredné tuhé alebo mäkké. Musíte však vziať do úvahy aj svoju polohu na spanie. Z tohto hľadiska sú tvrdšie matrace vhodnejšie pre ľudí, ktorí spia na chrbte alebo na bruchu, zatiaľ čo mäkšie sú dobrou voľbou pre tých, ktorí spia na boku.

Žena spí na matraci na boku Poloha pri spaní

Aj rošt ovplyvňuje typ matraca


Rošt dokáže ovplyvniť váš pocit zo spánku, aj výkon matrace, preto vždy skontrolujte, aký typ roštu výrobca odporúča. Najpreferovanejší je rošt s odpruženými lamelami, ktorý poskytuje dobrú oporu a tlmí pohyb počas spánku.