Koberce môžu byť len sezónnou záležitosťou

Koberce môžu byť len sezónnou záležitosťou

„Už len položiť koberce do každej miestnosti,“ povedal si Tomáš, keď sa spokojne porozhliadol po novučičkej obývačke v novučičkom dome. Tak aj urobil. Do každej miestnosti kúpili s manželkou celoplošné koberce, niekde huňaté, niekde nižšie, a tešili sa z toho, ako im v zime bude od nôh teplučko. Po čase však zistili, že mať koberce na všetkých podlahách nie je celkom rozumné riešenie. V kobercoch sa držal prach. Nielenže to bolo náročné na údržbu, ich mladšej dcére sa vyvinula alergia na prach. To nebolo všetko. Skúste čistiť psie chlpy z koberca s vysokým vlasom. Náročná úloha. Tomášova rodina nakoniec koberce z izieb vyhodila a nahradila ich plávajúcou podlahou a dlažbou. Urobili správne? To je asi vec názoru. My vás presvedčíme o výhodách kobercov, keď sa použijú v správnom čase a na správnych miestach.

Koberce okrem toho, že vnášajú do miestnosti teplo, a to dokonca aj v moderných a minimalistických interiéroch, zmäkčujú aj to najsterilnejšie prostredie, spájajú miestnosti, dopĺňajú farebnú schému, vyzdvihujú farbu v inak nevýraznej izbe. Dokonca dokážu veľké veci aj z hľadiska vnímania priestoru. Priestor sa zdá opticky menší alebo väčší v závislosti od toho, aký veľký koberec použijete, z akého materiálu, a kde ho umiestnite.

Obývacia izba

V obývacej izbe oceníte koberec priamo pod pohovkou a sedačkou. Predovšetkým v chladných mesiacoch, keď sa vaše nohy nebudú dotýkať studenej podlahy. Ak máte podlahové kúrenie, vnímajte koberec v relaxačnej zóne ako prvok, ktorý vyhradzuje danú oblasť na oddych, rozhovory a zábavu. Platí základné pravidlo, že rozmerovo väčší koberec spôsobí, že sa izba bude zdať väčšia, rozloženejšia, zatiaľ čo menší koberec opticky zmenší aj celú miestnosť.

Koberec Azir v orintálnom štýle Vzorkovaný koberec Azir. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Ak je vaša obývačka rozdelená na niekoľko častí, odporúčame situovať do miestnosti niekoľko kobercov v rovnakom štýle. Vyhradia jednotlivé oblasti, a zároveň celú miestnosť výborne prepoja.

Koberec Toby svetlohnedá Koberec Toby. Zdroj: www.temponabytok.sk

Jedáleň

Veľa ľudí je skeptických pri umiestňovaní koberca pod stôl, predovšetkým rodiny s deťmi to nepovažujú za dobrý nápad. Avšak koberec pod jedálenským stolom dokáže spríjemniť a zharmonizovať stretnutie rodiny pri spoločnej večeri či slávnostnom obede. Ideálna veľkosť koberca do jedálne je vtedy, keď zo všetkých štyroch strán presahuje koberec ešte cca 60 cm hranu stola. Uistite sa, že všetky stoličky stoja na koberci. Odporúčame hladké nižšie koberce, jednoduchšie sa čistia ako tie s vysokým vlasom, tiež pohyb nábytku po nich je jednoduchší.

Koberec Linon krémovohnedá Koberec Linon so strapcami pod jedálenským stolom. Zdroj: www.temponabytok.sk

Kuchyňa

Kuchynské koberčeky sa stávajú čoraz obľúbenejšie. Koberce v kuchyni majú skôr praktický účinok, než estetický. Chránia masívne drevené podlahy aj keramické dlažby pred poškodením. Správne umiestnené koberce s protišmykovou ochranou na spodnej strane zabraňujú pošmyknutiu na rozliatych tekutinách. Väčšina kuchýň je spojená s jedálňou, zvyčajne teda nájdeme koberec pod jedálenským stolom. Ak máte väčšiu kuchyňu s ostrovom, umiestnite koberec medzi múr a ostrovček.

 

Koberec Lynston krémová a hnedá Koberec Lynton pred kuchynským pultom. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Najpraktickejšie a najvhodnejšie umiestnenie koberca je pred kuchynskou linkou. Je to aj spôsob, ako prerušiť líniu jednej farby a ozvláštniť vašu kuchyňu veselšími farbami a odvážnejšími vzormi. Pred kuchynskou linkou môžete mať koberec celoročne. Je to tiež akási ochrana pred tým, aby vám rozbité sklo či porcelán zničili podlahu.

Koberec Bess so vzorom kamene Koberec Bess pri kuchynskej linke. Zdroj: www.temponabytok.sk

Spálňa

Centrom každej spálne je manželská posteľ. Umiestnite koberec tak, aby vyčnieval spod postele, zároveň však siahal až pod nočné stolíky. Ideálne je vyhnúť sa veľkému kobercu, ktorý by siahal od steny k stene. Koberec v spálni izoluje, zútulňuje miestnosť a tlmí zvuky.

Koberec Amida s vysokým vlasom Koberec Amida v bielej farbe s dlhým vlasom. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Ďalšou možnosťou riešenia kobercov v spálni je použiť behúne. Umiestnite ich z jednej aj druhej strany postele. Dĺžkou by nemali presahovať posteľ, mali by však byť širšie ako nočné stolíky. V takomto prípade sú ideálne aj dekoratívne kožušiny.

Dekoratívna kožušina Dekoratívna kožušina ako behúň vedľa postele. Zdroj: pinterest.com

Detská izba

V detskej izbe je najdôležitejšia izolačná funkcia koberca. Vyberte svojim deťom pekný koberec s veselým detským motívom. Mal by byť dostatočne veľký. Vsuňte ho pod posteľ, aby sa dieťa po zobudení postavilo na teplý povrch. Zvyšná časť koberca bude slúžiť na leňošenie a hry.

 

Detský koberec Jenny s veselým motívom Koberec Jenny s detským vzorom. Zdroj: www.temponabytok.sk

Chodba a predsieň

Úzke chodby zútulníte dlhým behúňom, prípadne dvoma kratšími. Vyberajte tie s kratším vlasom. Hoci pred dverami určite máte rohože, ktoré zachytia najväčšiu nečistotu po príchode domov, niečo sa predsa len dostane na behúne v chodbe. Koberec s dlhým vlasom vyžaduje náročnejšiu údržbu.

Koberec Toby v zemitých farbách Koberec Tocar v chodbe. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Ak máte to šťastie, že máte väčšiu predsieň či vstupnú halu, vyzbrojte ju pohodlnou funkčnou lavicou na sedenie. Koberec položte pred ňu. Predsieň jednak rozveselí, na druhej strane si pri obúvaní a zobúvaní topánok nemusíte klásť nohy na studenú podlahu.

Farebný koberec Adriel Koberec Adriel, farebný v predsieni. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Koberce nemusíte mať položené na podlahách celoročne. V teplých mesiacoch, keď je horúco aj vnútri, užívajte si, že môžete chodiť po studenej podlahe. Koberce oceníte predovšetkým v chladných a zimných mesiacoch. Zamerajte sa na miesta, kde sa najviac pohybujete či zdržujete, behúne vedľa postele, koberec k sedačke alebo pod jedálenský stôl. Zimné mesiace vám zas ponúkajú jedinečnú možnosť vytvoriť si romantické hniezdočko pred rozpáleným krbom v obývačke.