Koberce sú stále v kurze. V týchto troch prípadoch sú nenahraditeľné

Koberce sú stále v kurze. V týchto troch prípadoch sú nenahraditeľné

Dekorácia, termoizolácia, hltač prachu, aj dopravný prostriedok. Veru, na koberec sa pozeráme z mnohých uhlov pohľadu. Kým jedna skupina ho zatracuje, druhá naň nedá dopustiť. Aladin by vám vedel rozprávať o jeho multifunkčnosti a nenahraditeľných vlastnostiach. Ešte pred niekoľkými rokmi koberec vládol každej miestnosti. Zdobil nielen obývaciu izbu, ale kládli sme ho aj do predsiene, či dokonca na schodiská. Neskôr koberce z obľuby vytlačili plávajúce a drevené podlahy. Ako je tomu dnes? Sú koberce skutočne out? Vieme minimálne o troch prípadoch, kedy sú nenahraditeľné.

Studená podlaha

Hoci je dnes veľmi v móde podlahové kúrenie, nie každý si ho môže dovoliť. Predovšetkým v rodinných domoch, kde sú staré betónové podlahy, cítiť od nôh chlad. Vtedy prichádzajú na rad teplé papuče, v niektorých prípadoch dokonca až topánky. Ťažko potom udržíte čistú podlahu. Nie je nič nezvyčajné, ak studené podlahy nájdete aj v bytoch. Stačí jeden neohľaduplný sused, ktorý svojím nadmerným šetrením ovplyvňuje aj vás. Vtedy je doslova nepredstaviteľné, aby ste po podlahe behali v ponožkáchRýchla pomoc v takýchto prípadoch je práve koberec.

Neveríte, že obyčajný koberec si dokáže poradiť so studenou podlahou? Spomeňte si na ten pocit, keď si ráno hneď po prebudení položíte bosé nohy na studenú podlahu. Máte malé deti? Často ich vídate ležať na podlahe bez koberca? Chlad narúša ich zábavu. Čo je však oveľa horšie, chlad nenápadne vplýva aj na ich zdravie.

Koberec Moria Koberec Moria v obývačke. Zdroj: www.temponabytok.sk

Dobrý a kvalitný koberec dokáže doslova zázrakyZníži náklady na kúrenie, ktoré by ste inak museli vynaložiť na to, aby ste udržali teplo v miestnosti. Navyše plní funkciu dokonalej bariéry medzi vašimi chodidlami a studenou podlahou. Všeobecne platí, že hrubšie koberce s dlhším vlasom sú tou najlepšou ochranou proti nepríjemnému chladu. Koberce s dlhým vlasom, tzv. Shaggy koberce, sú veľmi príjemné na dotyk, doslova máte pocit, že sa s vami maznajú.

Koberec Della Shaggy koberec Della pred kreslom. Zdroj: www.temponabytok.sk

Opotrebovaná a zničená podlaha

V kuchyni trávime veľkú časť dňa. Okrem stolovania a vychutnávania si lahodného jedla, počas jeho samotnej prípravy nachodíme niekoľko metrov hore-dolu popred kuchynskú linku a sporák. Práve v týchto miestach je podlaha najviac opotrebovaná a zničená. Drevo je vychodené a vyšúchané, dávno stratilo farbu. Na plávajúcej podlahe veľmi skoro vidieť opotrebenie. Aj lamino po čase stráca farbu aj vzor, a je jasne vidieť, kade chodíme najčastejšie. Ani dlažba nevydrží večnosť. A práve na to slúži koberec. Jednoducho ním zakryjete poškodené miesta a iné nedostatky.


Stále sme vás nepresvedčili? Nájdite teda odvahu a choďte sa pozrieť pod jedálenský či pracovný stôlodsuňte konferenčný stolík a skontrolujte podlahu pod ním. Častým presúvaním stolíka sa podlaha ničí. Za rôzne škrabance, trhliny a iné poškodenia môžu nohy jedálenských stoličiek či kolieska kancelárskeho kresla. Vyberte si moderný dekoratívny koberec, ktorý šikovne zakryje takéto nedostatky.

Koberec Esmarina Koberec Esmarina v jedálni. Zdroj: www.temponabytok.sk

Niekedy stačí okamih a perfektná podlaha je minulosť. Stačí malá nepozornosť, aby nám z rúk vypadol porcelán či sklo a poškodil novú dlažbuTečúci vodovod alebo prasknuté tesnenie na práčke majú často za následok vytopenie plávajúcej podlahy. Dokonca aj presúvanie nábytku vedie k nečakanému poškodeniu podlahy. Vtedy prichádza na rad záchrana v podobe koberca. Koberec môže slúžiť aj ako ochrana vašej podlahy. Koberec v tom správnom materiáli, kvalite a veľkosti šikovne zakryje miesta, na ktoré sa nechcete pozerať a tiež nechcete, aby ich videla vaša návšteva.

Koberec Balin Koberec Balin pod sedačkou. Zdroj: www.temponabytok.sk

Nudná a ponurá miestnosť

To, že koberec je vďačný dekoratívny predmet, sa nedá zaprieť. Jednou z jeho vlastností je aj schopnosť navodiť príjemnú atmosféru v interiéri, čo „holá“ plávajúca alebo drevená podlaha nikdy nedokáže. Koberce vytvárajú pocit domova, vďaka čomu sa obyvatelia cítia naozaj dobre. Prepájajú dekorácie a doplnky s nábytkom. Šikovným a niekedy až odvážnym výberom koberca dokážete oživiť inak nudnú miestnosť. Sterilné biele steny, nevýrazné a chladné farby ako je sivá, hnedá alebo odtiene modrej, ľahko zjemníte kobercom vo veselých farbách. Dekoratívny koberec je nielen výborným doplnkom do interiéru, ale môže byť i tým, čo vďaka netradičnej farebnej úprave každého oslní.

Koberce sú tiež vhodnou voľbou do detskej izby a do miestnostíkde sa pohybujú hlavne malé deti. Väčšina z nich je protišmyková. Ak dieťa spadne, koberec výrazne stlmí pád. Deti sa zároveň rady hrajú na zemi. Vďaka mäkkému povrchu, ktorý dobre izoluje chlad od podlahy, im nie je zima. Dnes sú navyše k dispozícii koberce s pútavými obrázkami, ktoré podporujú detskú predstavivosť a kreativitu.

Koberec Ludvig Farebný koberec Ludvig. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Toto sú len tri dôvody, prečo sa oplatí mať v miestnosti koberec. Je ich však oveľa viac: zadržiavajú prach, jednoducho sa udržiavajú, majú dlhú trvácnosť a stálosť farieb, poskytujú hrejivý pocit domova, a mnoho ďalších. Ak nie ste zástancom celoplošných kobercov, skombinujte plávajúcu či laminátovú podlahu s kusovým kobercomktorý celý interiér doladí. Trh ponúka rôzne materiály, vzory aj farby, takže je určite z čoho vyberať.