Kondela pomáha: Ruská invázia na Ukrajinu môže spôsobiť až 4 miliónovú utečeneckú vlnu

Kondela pomáha: Ruská invázia na Ukrajinu môže spôsobiť až 4 miliónovú utečeneckú vlnu

To, na čo upozorňovala Ukrajina roky, sa 24. februára 2022 skoro ráno stalo skutočnosťou. Ruská armáda vtrhla na územie nášho východného suseda a začala vojnovú agresiu. Po dlhých desaťročiach mieru, na ktorý si Európa privykla, sa jej začala vojna bytostne dotýkať. Hoci Ukrajina nie je členom NATO ani Európskej únie, môže sa spoľahnúť aspoň na značnú materiálnu i finančnú pomoc od západných krajín.

 

Kedy sa začala ruská invázia na Ukrajinu

Ruská federácia zhromažďovala svoju armádu na hraniciach s Ukrajinou už mesiace pred 24. februárom 2022. Mnohí predstavitelia NATO či EÚ aj v tejto chvíli verili, či skôr dúfali, že k samotnému útoku nedôjde. Invázia ruských vojsk na územie Ukrajiny je však len pokračovaním agresie, ktorá sa začala už v roku 2014. Práve v roku 2014 Rusko pristúpilo k anexii Krymu, teda k násilnému pripojeniu časti cudzieho štátu k svojmu územiu. 

Tento krok zavŕšilo vyhlásením nezávislosti Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky, ktoré boli obsadené proruskými separatistami. Tieto štáty však neboli uznané medzinárodnými organizáciami, napriek tomu na tieto územia vstúpili ruské vojenské sily. Aj začiatok roku 2022 a eskalácia konfliktu z ruskej strany naznačovali, že hrozba okupácie Ukrajiny je reálna. To sa práve 24. februára 2022 okolo 4:00 moskovského času aj potvrdilo. 

 

kondela pomáha Ukrajine

 

Ako pomáha Slovensko či NATO Ukrajine 

Hoci Ukrajina nie je členom Európskej únie ani NATO, od anexie Krymu Ruskou federáciou sa môže spoľahnúť na pomoc členských štátov. Tá sa pohybuje v rôznych rovinách: od pomoci smerovanej do armády cez uvalenie medzinárodných sankcií na Rusko, až po prehĺbenie diplomatických vzťahov. 

Táto pomoc sa ukázala ako kľúčová pri invázii ruských vojsk na Ukrajinu. Ruská federácia sa spoliehala na bleskové obsadenie dôležitých ukrajinských miest, ukrajinská armáda však bola dobre pripravená – informačne, vojensky i materiálne. Po vypuknutí invázie navyše začalo prúdiť od západných spojencov na Ukrajinu množstvo vojenského materiálu. Zároveň hneď v prvých dňoch ruskej invázie na Ukrajinu došlo k uvaleniu tvrdých sankcií na Rusko, ktoré výrazne poškodili ruskú ekonomiku a zároveň spojili západný svet proti tejto agresii. Už počas prvých dní však v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu opustili svoju krajinu desiatky tisíc utečencov. Najviac z nich smerovalo do Poľska, časť aj na Slovensko. 

Slovenská vláda umožnila ľuďom utekajúcim pred vojnou bezproblémový vstup na naše územie – nebol potrebný pas ani víza. Rovnako na hraniciach sa mohli vojnoví utečenci z Ukrajiny spoľahnúť na pomoc, prevažne však z radov dobrovoľníkov. V stredu 9. marca 2022 narástol počet utečencov z Ukrajiny až na viac ako dva milióny, približne 1,3 milióna z nich našlo svoje útočisko v Poľsku. Odhady hovoria, že v dôsledku ruskej agresie by mohlo opustiť svoje domovy a utiecť pred vojnou až 4 milióny obyvateľov Ukrajiny. 

 

kondela pomáha

 

Kondela pomáha vojnovým utečencom z Ukrajiny 

Ruská invázia na Ukrajinu vyvolala strach, neistotu, ale tiež pocit spolupatričnosti a chuti pomáhať.  Neboli sme ľahostajní voči osudu nielen miliónov utečencov, ale ani voči osudu nášho východného suseda či celej Európy. Týka sa to aj nás. Bolo pre nás samozrejmosťou prispieť svojou troškou aspoň k dočasnému riešeniu tejto situácie. V Nižnej na Orave sme sa rozhodli premeniť administratívne priestory na ubytovanie pre vojnových utečencov. Svoj bezpečný úkryt tu nájde viac 20 ľudí. Stovky Ukrajincov sa ubytovalo aj v našich priestoroch v Martine, ktoré sme im poskytli v spolupráci s dobrovoľníkmi z projektu Camp Žilina. 

Obrovská vlna solidarity po celom slovenskom území s obyvateľmi Ukrajiny, ktorí utekajú pred vojnou, nám vnukla myšlienku darovať 1 000 postelí. Jednotlivcom či organizáciám, ktoré sú ochotné v tejto ťažkej chvíli poskytnúť strechu každému, kto uteká pred vojnou. Viete o niekom takom? Stačí vyplniť formulár a posteľ dovezieme na vami určenú adresu.