Konferenčný stolík dokáže zmeniť vzhľad vašej obývačky. Ako si vybrať ten správny?

Konferenčný stolík dokáže zmeniť vzhľad vašej obývačky. Ako si vybrať ten správny?

Konferenčný stolík je naozaj multifunkčný. Slúži ako miesto na podávanie nápojov a občerstvenia. Odkladáme si naň diaľkový ovládač, mobil aj knihu. Občas ho využívame ako podporu pre naše unavené nohy. A v neposlednom rade, ide o krásny dekoratívny doplnok do vašej obývačky. Pre niekoho je výber konferenčného stolíka ľahký; ide skôr o intuitívne rozhodnutie. Ak tápete pri výbere toho správneho stolíka do vašej obývačky, poradíme vám, na čo sa zamerať a ktoré faktory by mali byť pre vás rozhodujúce.

 

Rozhodujúci je tvar a rozmery

Pokiaľ ide o výber konferenčného stolíka, musíte sa najskôr rozhodnúť, aký tvar, z priestorového a dizajnového hľadiska, sa najlepšie hodí do vašej obývačky. Všeobecne by konferenčný stolík nemal byť dlhší ako 2/3 dĺžky pohovky. Tiež sa uistite, že medzi stolíkom a ostatným nábytok ostane dostatok priestoru na voľný pohyb. Aby ste mali lepšiu predstavu, obdĺžnikový konferenčný stolík nie tá najlepšia voľba, ak máte sedačku v tvare U. Štvorcový konferenčný stolík bude zas vyzerať príliš malý, ak ho postavíte k veľkej rohovej sedačke. Ak máte veľkú sedačku, veľké okrúhle alebo elipsovité konferenčné stolíky vám poskytnú dostatok priestoru pre každého sediaceho.

Konferenčný stolík Glosy v extra vysokom lesku Konferenčný stolík Glosy

 

Ak sa rozhodnete pre konferenčný stolík, ktorý je rovnaký alebo trochu vyšší ako sedačka, bude to v poriadku. Dizajnéri však radia staviť na konferenčný stolík, ktorý je nižší ako pohovka. Ak predsa len trváte na vyššom stolíku, voľte potom stolík s menším priemerom a šírkou, takto vyvážite celkovú kompozíciu.

 

Ratanový konferenčný stolík Salmar Konferenčný stolík Salmar

Nie je stolík ako stolík

Konferenčné stolíky, ktoré majú veľmi málo úložného priestoru, sú nevyužitá príležitosť na odkladací priestor v obývacej izbe, ktorá ich potrebuje asi najviac zo všetkých miestností. Dnes už existuje niekoľko dizajnov s extra úložným priestorom. Hľadajte stolíky, ktoré majú otvorený alebo uzavretý úložný priestor. Sú ideálne na ukladanie časopisov, hier alebo boxov pre všetky malé veci.

Moderný konferenčný stolík Dechen Konferenčný stolík Dechen

Dva je viac ako jeden

Ak máte veľký otvorený priestor a nemôžete nájsť dostatočne veľký konferenčný stolík na naplnenie tohto priestoru, zvážte použitie dvoch stolíkov. Pokiaľ ide o používanie dvoch konferenčných stolíkov, máte priestor byť kreatívni, kombinovať totiž môžete stolíky v akomkoľvek tvare.

Praktický set 2 konferenčných stolíkov Stofol Konferenčné stolíky

 

Aký materiál konferenčného stolíka?

 

 

Ak je vo vašom interiéri veľa odtieňov, vyberte neutrálnu farbu, ako je biely alebo šedý lesk, pretože to vytvorí čistý a moderný vzhľad. Alebo si môžete zvoliť priehľadný sklený stôl, ktorý znásobí použité farby a dizajn priestoru. Ak chcete materiál stolíka zladiť s materiálom ostatného nábytku, vyberte nejakú dominantu v miestnosti, ktorú chcete ešte viac zdôrazniť. Drevené prevedenie alebo lesklé kovové prvky, podobný materiál nech je aj na vašom konferenčnom stole. Takto sa vytvorí celistvý vzhľad v celom nastavení.

Ak hľadáte niečo výraznejšie, čo by bolo dominantou miestnosti, skúste zmiešať farby konferenčného stolíka s kobercom umiestneným pod stolom. Takto získate ilúziu väčšieho priestoru, a zároveň urobíte z konferenčného stolíka skutočný kontaktný bod v priestore.


Konferenčný stolík ako dekoratívny prvok

Rovnako ako v mnohých iných oblastiach dizajnu, aj v tomto prípade platí pravidlo troch. Pre akúkoľvek veľkosť alebo tvar stolíka je zbierka troch ozdobných položiek veľmi účinná. Často to býva váza, miska a dvojica svietnikov. Tieto položky sú tzv. zlatá klasika a dodávajú miestnosti elegantný vzhľad. 

Konferenčný stolík Dalan s úložným priestorom Konferenčný stolík Dalan

Ako viete, ktoré položky si vybrať? Tu je niekoľko rád, ktoré vám pomôžu v každej situácii. Používajte knihy ako základ. Kombinácia s knihami prináša elegantný a usporiadaný vzhľad. Knihy (alebo iné ploché predmety, ako sú servírovacie podnosy alebo dokonca štýlové časopisy) sú výbornou základňou pre vytvorenie vrstiev. Začnite s tromi knihami približne rovnakej veľkosti a na každú položte menšie položky. Dokonca môžete použiť pravidlo troch znova v každej podskupine.

Konferenčný stolík pri pohovke Konferenčný stolík. Zdroj: pinterest.com

Hrajte sa s výškami. Ďalším spôsobom, ako pridať energiu do vzhľadu konferenčného stolíka, je hra s výškami predmetov. Platí tu tiež pravidlo troch. Pokúste sa dosiahnuť tri rôzne výšky pomocou položiek rôznych veľkostí alebo ich vrstvením. Vloženie najvyššieho kusu do stredu môže vytvoriť príjemnú symetriu. Ale niekedy môže byť tiež podmanivá trochu úmyselná asymetria. Pokiaľ pridáte určitú výšku, celá skupina sa bude cítiť dynamickejšia a zaujímavejšia.

Kompozícia na konferenčnom stolíku Kompozícia na stolíku. Zdroj: pinterest.com

Sviečky a kvety. Kvety a kužeľové sviečky sú dva dizajnové prvky, ktoré vášmu konferenčnému stolíku pomôžu dosiahnuť novú výšku. Ak máte viac sviečok, použite sviečky s rozličnou výškou.

Sviečky na konferenčnom stolíku. Sviečky na stolíku. Zdroj: pinterest.com

Pri zdobení skleného konferenčného stolíka nezabudnite na to, že nejde len o to, čo položíte na vrch stola, ale aj o to, čo je pod ním. Priehľadná vrchná doska si prakticky vyžaduje koberec s grafickým vzorom. Vyskúšajte čierno-biely koberec a použite rovnako výrazné ozdoby v rôznych tvaroch. Alebo nechajte hornú časť bez dekorácií, aby vynikol koberec.

Ak má váš konferenčný stolík spodnú policu, nemusíte vyplniť obe úrovne. Ak sa tak predsa rozhodnete, skúste zoradiť položky na každej úrovni. Použite dva páry namiesto troch a nezabudnite sa hrať s výškami. Odkladací box s vekom alebo malý kôš vám pomôžu vyplniť policu, a zároveň vám poskytnú miesto na uloženie položiek, ako sú diaľkové ovládače.

Konferenčný stolík Roko, svetlý orech, strieborná Konferenčný stolík Roko

Inšpirovali sme vás, aby ste pre svoj domov našli nový štýlový konferenčný stolík? Na našom e-shope www.temponabytok.sk nájdete širokú ponuku konferenčných stolíkov, v rôznych štýloch, rozmeroch a farbách.