Kúpeľňa podľa feng šuej. Čo nám odporúča a čomu sa vyhnúť

Kúpeľňa podľa feng šuej. Čo nám odporúča a čomu sa vyhnúť

Práve kúpeľňa je miestnosť, pri zariaďovaní ktorej sme často obmedzovaní priestorom. Veľa by sme do nej chceli zmestiť, aby bola moderná a funkčná, no často sa musíme uspokojiť so základným vybavením. Dobrý pocit z kúpeľne vám pomôže navodiť učenie feng šuej. Tu je niekoľko pravidiel, ktoré by ste nemali brať na ľahkú váhu.

 

Pekná moderná kúpeľňa s oranžovými stenami Pekná moderná kúpeľňa

Kúpeľňa by nemala byť v strede domu

Kúpeľňa by sa nemala nachádzať v strede domu alebo bytu. Podľa feng šuej je stred domu srdcom priestoru, nazýva sa tiež bod jin-jang. Kúpeľňa v strede domu vyžaruje zlú energiu. Je to tým, že táto miestnosť má intímny charakter. Súvisí s našou hygienou a úpravou zovňajška. Zápach, zvuky a rôzne viditeľné znaky každodenného používania sa potom šíria do všetkých kútov a dom zapĺňajú negatívnou energiou. Ak už máte kúpeľňu v strede domu, postavte k jej stenám z vonkajšej strany väčšie kusy nábytku, regál či komodu, postačí aj konzolový prístavný stolík. Eliminujete tak tok zlej energie. Dvere vždy nechávajte zatvorené.

Moderná kúpeľňa s bielym nábytkom Kúpeľňa s bielym nábytkom

Jej dvere by nemali smerovať oproti vchodovým dverám

Dôvod je jednoduchý: kúpeľňa zachytáva pozitívnu univerzálnu energiu chi, ktorá prúdi do domu cez vchodové dvere. Kúpeľňa zachytí jej veľkú časť, málo potom z nej ostane na to, aby vyživovala celý dom. Takéto usporiadanie môže viesť k mnohým chorobám, tiež to dokáže ovplyvniť šťastie rodiny.

Kúpeľňová zostava Mason biela Kúpeľňová zostava Mason

 

 

 

Kuchyňa a kúpeľňa oproti sebe

 

Dvere kúpeľne by nemali byť situované oproti dverám do kuchyne. Zvuky a zápach z kúpeľne sa potom šíria do kuchyne, čo môže ovplyvniť zdravie členov domácností a mať za následok žalúdočné problémy a problémy s trávením. Zaveste na dvere záves alebo umiestnite do priestoru zelené rastliny.

Zeleň v kúpeľni podľa feng šuej Zeleň v kúpeľni

Kúpeľňa bez okien

Ak kúpeľňa nemá žiadne okná, nesmie byť umiestnená na konci chodby. Najlepšia voľba je v strede na pravej alebo ľavej strane.

Kúpeľňový sektor Kiara biela a dub Kúpeľňový sektor Kiara

Tipy na kúpeľňu podľa feng šuej

Bez ohľadu na to, kde je kúpeľňa umiestnená alebo ako je usporiadaná, stále existujú niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste posilnili jej feng šuej.

Kúpeľňu pravidelne čistite

Čistota je dôležitá pre každý kút domácnosti. Maximálnu pozornosť by ste mali venovať čistote kúpeľne. Pravidelne ju umývajte, dezinfikujte a vetrajte. Kúpeľňa, ktorá má dobrý pohyb vzduchu, bude svieža a príjemnejšia ako tá, v ktorej vzduch stojí a je nehybný. Ak má kúpeľňa okno, často ho otvárajte. Najlepšie je nechať ho otvorené nepretržite. Pravidelne používajte ventilátor, aby ste podporili cirkuláciu vzduchu.

Kúpeľňa s oknami a s vaňou Kúpeľňa s oknami

Kontrolujte vlhkosť a pachy, pridajte zelené rastliny

Vlhkosť zo sprchovania spôsobuje vznik plesní a baktérií, ktoré spôsobujú zdravotné problémy. Preto odporúčame udržiavať kúpeľňu v suchu. Z hľadiska feng šuej nadmerná vlhkosť živí zlých duchov, ktoré vytváraj zlú energiu. Ak musíte mať dvere zatvorené, nechajte otvorené okno alebo použite odsávací ventilátor. Obidve slúžia na reguláciu pachov. Pomáha tiež umiestnenie niekoľkých zelených rastlín. Rastliny dodávajú do kúpeľne prírodný prvok, pomáhajú pri čistení vzduchu a duchovnom omladení.

Zelené rastliny v sivej kúpeľni Zelené rastliny v kúpeľni

Kryt na záchode nechávajte sklopený

Jedná sa pravdepodobne o najjednoduchší a najúčinnejší feng šuej tip pre kúpeľne. Otvorené odtoky považuje feng šuej za zlé, pretože ťahajú pozitívnu energiu von z domu. Toto platí aj pre toaletu. Veko toalety držte vždy zatvorené.

Moderná kúpeľňa Lynatet vo vysokom lesku Kúpeľňa Lynatet vo vysokom lesku

V kúpeľni udržujte poriadok

Rovnako dôležitý ako čistota a čerstvý vzduch v kúpeľni je aj poriadok. Feng šuej nemá pochopenie pre uteráky hodené na zemi, šmuhy na zrkadlách, fľaky od hygienických prostriedkov, prebytočnej vody na zemi. Bielizeň, ktorá je určená na pranie, by nemala byť iba tak nakopená na policiach či práčke. Zaobstarajte si do kúpeľne nový kúpeľňový nábytok, regály, skladovacie boxy a dostatočne veľký kôš na bielizeň. Hygienické potreby, mejkup, aj čistiace prostriedky uschovávajte v skrinkách, ukryté pred zrakom členov domácnosti a návštevy. Feng šuej považuje kúpeľňu za posvätné miesto spojené s čistotou a obnovou, a takto by ste mali k nej pristupovať aj vy.

Kúpeľňová zostava Toskana Toskana kúpeľňa

Kúpeľňa by mala byť dobre osvetlená

Nikto sa necíti dobre v kúpeľni, ktorá je tmavá a špinavá. Feng šuej odporúča zabezpečiť v kúpeľni dostatok kvalitného svetla. Svetlo má vplyv nielen na naše podvedomie a emócie, viac žiadané je z tej praktickej stránky. Ak je kúpeľňa osvetlená dostatočne, aj naša hygiena je na vyššej úrovni. Dobré osvetlenie nám tiež pomáha pri rannej úprave zovňajška.

Moderná kúpeľňa Kúpelňa s hnedými obkladačkami

Použitie zrkadiel

Umiestnenie zrkadiel je výborný spôsob, ako priviesť svetlo do tmavej kúpeľne alebo nasmerovať energiu mimo nepriaznivých prvkov, ako je stará znečistená vaňa. Zrkadlo by však nikdy nemalo byť oproti WC, ten, kto toaletu používa, by sa v ňom nemal vidieť. Zrkadlá zosilňujú vodný prvok, preto ich nepoužívajte v kúpeľni orientovanej na sever alebo v miestnosti s modrými stenami.

Moderná kúpeľňa s červenou stenou Kúpeľňa s červenou stenou

 

 

 

Čomu sa vyhnúť v kúpeľni?

 

  1. Vyvarujte sa kvapkajúcej vode. Pokazené a netesniace kohútiky a batérie ihneď vymeňte, inak spláchnu vaše peniaze.
  2. Vymeňte rozbité a poškodené predmety, ako sú dávkovače mydla, nádoby na šampóny a sprchové gély, rozbité obkladačky, prasknuté zrkadlo a pod.
  3. V kúpeľni nenechávajte staré a opotrebované zubné kefky.
  4. Nikdy neumiestňujte kovové zvonkohry do kúpeľne smerujúcej na sever, severozápad a západ.
  5. Nikdy sa nesnažte umiestniť kovové veci do juhovýchodnej kúpeľne, odčerpájú všetky peniaze z domu.
  6. Vyhnite sa tmavým farbám v kúpeľni.
  7. V kúpeľni nikdy nevystavujte fotografie vás alebo vašich blízkych. Kúpeľňa v ponímaní feng šuej je miesto, kde sa chodíte zbaviť toho, čo nepotrebujete. Preto tam portréty vašich blízkych nemajú čo robiť.
  8. Ak trváte na tom, aby v kúpeľni bol aj odpadkový kôš, ukryte ho za dvierka do skrinky.