Kúpeľňový nábytok do malej kúpeľne. Ako ju vkusne zariadiť?

Kúpeľňový nábytok do malej kúpeľne. Ako ju vkusne zariadiť?

Stojíte vo dverách kúpeľne, hlavou sa vám preháňajú obrazy moderne zariadenej miestnosti veľkorysých rozmerov, kde by ste v prvom rade osadili veľkú rohovú vaňu. Mapujete ten malý priestor, prechádzate pohľadom po holých stenách a postupne škrtáte tie nerealizovateľné predstavy a nápady.

 

Nevešajte hlavu! Aj v malej kúpeľni sa dajú robiť zázraky. Poradíme vám, ako na to.

 

Všetko si dobre premyslite

 

Prv, než sa vrhnete do nakupovania, dôkladne zvážte všetky faktory, ktoré budú mať vplyv na konečný výsledok. Koľko ľudí bude kúpeľňu používať? Skutočne je potrebná rohová vaňa alebo sa uspokojíte aj so sprchovým kútom? Bude súčasťou kúpeľne aj toaleta? Plánujete sem umiestniť aj práčku? Aká veľká je miestnosť? Poznajte jej rozmery.

 

Za malú kúpeľňu sa všeobecne označuje miestnosť s rozlohou do približne 4 až 5 metrov štvorcových. Často jej pôdorys predstavuje úzky dlhý obdĺžnik. Vtedy sa treba zamerať na to, aby sa priestor opticky skrátil a rozšíril. Dominantou každej kúpeľne je sanita, teda vaňa alebo sprchový kút, umývadlo a toaleta. Na iný nábytok či dekorácie vám veľa miesta neostane.

 

Biela kúpeľňa Zvážte správne rozmiestnenie nábytku v kúpeľni. Zdroj: pinterest.com

Správna farba – polovica úspechu

 

Pri výbere odtieňa nezabúdajte na to, že farby ovplyvňujú našu náladu a navodzujú rôzne pocity. Odborníci odporúčajú zaodieť kúpeľňu do svetlých pastelových odtieňov, ktoré upokojujú.

 

Do malej kúpeľne vyberajte obklad a dlažbu v jednom, prípadne v mierne odlišnom farebnom odtieni. Opticky sa tak miestnosť rozšíri. Použitie viacerých odtieňov rovnakej farby môže maličkej kúpeľni vizuálne veľmi pomôcť. Obklady voľte s čo najväčšími rozmermi. Takéto dlaždice možno na steny a podlahu lepiť prakticky bez škár, vďaka čomu urobíte malú kúpeľňu atraktívnou. Vyhýbajte sa výrazným dekoratívnym stenám a veľkým vzorom.

 

Malým kúpeľniam pomôže, ak na steny použijete aj iný materiál, ako je keramický obklad. Keramický obklad použite na miesta, ktoré sú vystavené priamemu styku s tečúcou vodou. Ostatné steny môžete pokojne vymaľovať umývateľnou, vodeodolnou farbou. Na stenách kúpeľní sa dnes môžete stretnúť s použitím rôznych druhov ozdobných stierok alebo napodobenín betónu. Dodať objem pomôžu aj tapety. Dnešný trh ponúka moderné materiály vhodné aj do vlhkého prostredia.

 

Farebná kúpeľňa Tyrkysová farba v kúpeľni je zdroj energie. Zdroj: pinterest.com

Vaňa alebo sprchový kút?

 

Vaňa poskytuje rýchlu sprchu i pohodlný kúpeľ. Skvelým riešením sú atypicky tvarované vane, tzv. asymetrické vane. Sú vhodné aj do úzkych priestorov s dĺžkou 150 cm a menej. Do malej kúpeľne dostať dnes aj klasický rovný model s jednou zúženou stranou, určenou pre nohy. Väčšina vaní má dno prispôsobené na sprchovanie. To napodobňuje tvar sprchovacej vaničky, je tiež opatrené protišmykovým povrchom.

 

Atypický tvar vane a umývadla. Zdroj: pinterest.com

 

Sprchové kúty sa vyrábajú už od šírky vaničky 70 cm. V kúpeľni vám nezaberú toľko miesta ako vaňa a zároveň svojím prevedením pôsobia elegantne a štýlovo. Štvrťkruhové aj štvorcové sprchovacie kúty sú dnes dostupné s klasickými otváracími dverami a aj s posuvným systémom otvárania. Rovnaké možnosti sú aj v prípade, že sa rozhodnete vystavať si sprchový kút na mieru, či už s pevnou stenou alebo do tzv. niky – priestoru medzi dvomi stenami.

 

Sprchový kút so sklenenými dverami. Zdroj: pinterest.com

 

V malej kúpeľni potrebujeme ušetriť priestor, čiže vhodnou voľbou je výber sprchy bez sprchovej vaničky v kombinácii so sklenenou stenou. Kvalitný predajca vám pomôže s vhodným výberom podlahového žľabu, sprchy či hydromasážneho panelu. Sklenené steny sprchového kúta zároveň opticky zväčšia priestor a dodajú mu minimalistický a čistý vzhľad. Veľkou výhodou je, že pri tomto koncepte do priestoru nevstupujú otváracie dvere sprchového kúta, a teda ho nezmenšujú. Okrem toho, takéto prevedenie sprchového kúta je tiež nenáročné na čistenie a údržbu.

 

Kúpeľňa so sprchou Moderný sprchovací kút bez sprchovacej vaničky. Zdroj: pinterest.com

V kúpeľni víťazia posúvacie dvere

 

Ak máte priestor na to, aby sa dvere otvárali smerom von, vyhrali ste. Vďaka tomu nemusíte vo vnútri kúpeľne vytvárať miesto pre ich pohodlné otváranie.

 

Najväčším šetričom priestoru spomedzi druhov otvárania je posuvné otváranie. Ideálne je pre sprchovací kút a zástenu na vani, ale i kúpeľňové dvere, pokiaľ by sa mali otvárať dovnútra. Posúvacie dvere vyriešia problém nielen so vstupom do malej kúpeľne, ale tiež vtedy, ak je chodba príliš malá a otváranie dverí kúpeľne smerom von by bolo problematické. Šikovné riešenie, vďaka ktorému získate pred kúpeľňou priestor na umiestnenie skrinky, stolíka alebo príjemnej dekorácie.

 

Čo s umývadlom?

 

Bez umývadla sa, samozrejme, nezaobídete. Voľte menšie alebo rohové umývadlo. Rohové sú dnes nielenže v móde, ale sú aj veľmi praktické. Umiestnenie umývadla do rohu vyrieši problém s nevyužitým priestorom a zároveň kúpeľňu opticky rozšíri.

 

Využite aj priestor pod umývadlom. Umiestnite tam skrinku, do ktorej odložíte všetky kozmetické prípravky a možno aj čistiace prostriedky alebo uteráky. Skrinka pod umývadlom tak nahradí klasickú kúpeľňovú skrinku, ktorá by zabrala oveľa viac miesta. Miesto pod umývadlom totiž už nijako nevyužijete.

 

V ponuke nájdete aj umývadlo, ktoré sa vešia nad vaňu nad jej časť zúženú na nohy, alebo umývadlá s odkladacou plochou prekrývajúcou práčku. Pri štandardných modeloch sa orientujte na tie s užšou hĺbkou a oblými tvarmi. Ostré hrany môžu v malej kúpeľni skomplikovať pohyb.

 

Červená kúpeľňa Atypické umývadlo zavesené priamo nad vaňu. Zdroj: pinterest.com

Všetko, čo sa dá, zaveste na stenu

 

Aby všetky veci mali v malej kúpeľni svoje miesto, potrebujete zvoliť vhodný úložný priestor. V malej kúpeľni čarujete s priestorom a rovnako je to aj pri výbere skriniek. Ideálnym výberom sú visiace skrinky, či už postranné alebo skrinky pod umývadlo, ktoré nechávajú voľný priestor na podlahe.

 

Ponuka kúpeľňového nábytku možnosťou zavesenia na stenu je veľmi široká. Môžete si tak vybrať podľa vlastného vkusu a dispozícií vašej kúpeľne. Veciam, ktoré nepoužívate pravidelne, urobte miesto vo výške, najlepšie rovno pod stropom.

 

Ak nájdete v kúpeľni iný nevyužitý priestor, skvelým tipom na jeho vyplnenie sú menšie poličky a skrinky vyhotovené na mieru. Poskytnú vám úložný priestor na uteráky, kozmetické potreby alebo malú dekoráciu.

 

Kúpeľňová zostava Mason biela Kúpeľňová zostava Mason vo vysokom lesku v bielej farbe

Sklá a zrkadlá

 

V malých kúpeľniach je priam žiaduce použitie sklenených prvkov. Najviac priestor opticky zväčší číre sklo,prípadne v kombinácii s matnými efektmi na zachovanie súkromia.

 

Nezabudnite, že zrkadlá sú dôležitým prvkom v každom malom priestore. Opticky ho totiž zväčšujú. Zaveste do kúpeľne jedno veľké a viac menších zrkadiel rôznych štýlov a veľkostí. Kúpeľňa bude vyzerať oveľa priestrannejšie.

 

Sklá a zrkadlá rozjasnia kúpeľňu a opticky ju zväčšia. Zdroj: pinterest.com

Rozžiarte kúpeľňu pomocou svietidiel

 

Myslite aj na svietidlá. Dôležité je ich správne a praktické rozmiestnenie. Spravidla by to mali byť jednoduché párové svietidlá, dobrá je aj sústava svietidiel zabudovaných v strope. Nielen hlavné, ale aj doplnkové osvetlenie zrkadiel či poličiek navodí celkovú atmosféru. Pri výbere osvetlenia zrkadla dbajte, aby nevrhalo tieň na tvár ani neoslňovalo.

 

Svietidlá rozjasnia kúpeľňu. Zdroj: pinterest.com

 

Veríme, že sa nám podarilo odbúrať vaše obavy a stres z malej kúpeľne. Správne zvoleným nábytkom a doplnkami dokážete kúpeľňu opticky rozšíriť, a tak zvýšiť aj svoje potešenie z pobytu v nej.