Luxus dostupný pre každého - súkromná vírivka. 5 tipov, ako vybrať vírivku

Luxus dostupný pre každého - súkromná vírivka. 5 tipov, ako vybrať vírivku

Lockdown. Uzavreté okresy. Zákaz vychádzania. Posledný rok nás naučil zabávať sa v súkromí. Kým kedysi sme dávali prednosť veľkým kúpaliskách a aquaparkom, dnes sa obzeráme po mobilnej nafukovacej vírivke, ktorú si postavíme na záhrade alebo na terase a môžeme sa kúpať do sýtosti. Vírivky sú prospešné nielen pre naše psychické uvoľnenie, majú výborný účinok aj na naše svalstvo a krvný obeh. Vyberáte vírivku? Tu je niekoľko tipov, na čo dávať pozor pri jej kúpe.

Vírivka na terase Vírivka na terase

Vírivka alebo jacuzzi?

Jedno aj druhé označenie je správne. Ide o veľkú voľne stojacu vaňu s ohrievanou vodou, zabudovanou filtráciou a funkciou masáže.

Termín „vírivka“ sa pôvodne používal na označenie drevených kadí, ktoré boli zabudované do zeme alebo stáli priamo na rovnom povrchu. Populárne sa stali koncom 60. a začiatkom 70. rokov. Výrobcovia prebrali nápad zo starého Ríma, tiež od kolegov z Ázijských krajín, kde nebolo nič nezvyčajné takéto kúpanie v sude zo sekvoje či cédru. Do pôvodných víriviek výrobcovia pridali filtre, trysky, čerpadlá, ohrievače, tak vznikli vírivky, ako ich poznáme dnes.

Mladý pár vo vírivke Mladý pár vo vírivke

Pred kúpou vírivky je potrebné zodpovedať si niekoľko otázok. Iba tak nebudete sklamaní z nového kúsku na vašu záhradu. Tu je sľubovaných 5 tipov, ktoré vám pomôžu pri výbere:

1. Dostatok miesta pre všetkých

Zvážte, ako budete vírivku využívať. Zlákala vás predstava intímneho romantického večera s partnerom v bublajúcej vode? Ak budete vírivku používať iba dvaja, stačí vám jacuzzi v menších rozmeroch. Ak hľadáte masážny bazén pre viacčlennú rodinu, poobzerajte sa po vírivkách, ktoré sú priamo určené pre 4, 6 a viac osôb. Väčšia vírivka – viac zábavy.

Vírivky sa všeobecne radia do troch veľkostných tried:

  • a) pre 2-4 osoby – vyhovujúce rozmery ŠxHxV: 163-213 x 165-207 x 74-89cm

  • b) pre 5-6 osôb – vyhovujúce rozmery ŠxHxV: 201-241 x 195-241 x 84-98cm

  • c) viac ako 6 osôb – vyhovujúce rozmery ŠxHxV: 213-274 x 213-280 x 91-98cm
  • Vírivka Kamino Typ 4 Vírivka Kamino Typ 4

    2. Umiestnenie

    Naplnená mobilná vírivka váži spolu s vodou tisíce kilogramov. Preto je nevyhnutné, aby ste vírivku postavili na pevný, tvrdý a stabilný povrch. Môže to byť betónový podklad, drevená palubovka a pod. Podklad by mal byť rovný. Ak plánujete vírivku umiestniť na vyvýšený povrch, ako je napríklad terasa či balkón, je potrebné počítať s prídavnými podperami. O ideálnom mieste na záhrade rozhoduje aj dostupnosť zdroja energie a vody.

    Vírivka je určená aj na používanie v interiéri. Tu však treba zvážiť, či sa vybratý priestor dokáže vyrovnať so zvýšenou vlhkosťou. Určite sa nevyhnete rozliatej vode. Je teda daná miestnosť vhodná na inštaláciu nafukovacej vírivky?

    Vírivka Kamino Typ 2 Vírivka Kamino Typ 2

    3. Počet masážnych trysiek

    Vírivka je vírivkou práve vďaka svojim funkciám. K nim patrí aj funkcia masáže. Masážny systém tvoria otvory z vnútornej strany vírivky. Počas masáže tade trysky vyfukujú vzduch, vznikajú bublinky, ktoré sa rozptyľujú v celkom kúpeli. Pretrváva názor, že čím viac tryskov, tým je masáž kvalitnejšia. Nemusí to byť zákonite tak. Závisí to aj od toho, aký silný je motor masážnej jednotky. Nákladnejšie druhy nafukovacích víriviek dokonca majú zabudované polohovacie trysky, u ktorých si viete nastaviť pozíciu masáže.

    Vírivka Kamino Typ 1 Vírivka Kamino Typ 1

    4. Prídavné funkcie a príslušenstvo k vírivke

    Pri kúpe mobilnej vírivky sa zamerajte aj na prídavné funkcie, ktoré ponúka. Samozrejmosťou by mal byť digitálny ovládací panel, zabudovaný systém filtrácia, bezpečný a ľahko prístupný otvor na vypustenie vody, izolačná podložka pod vírivku a ochranný kryt na vírivku. Čím viac zabudovaných funkcií, tým lepší pocit z relaxu vo vašej vírivke.

    Kúpeľ vo vírivke si naplno užijete, ak si doprajete aj prídavné príslušenstvo k vírivkám. Opierka hlavy, lakťové opierky, sedadlá, držiak nápojov, podnosy, súprava na opravu a pod.

    Vírivka Kamino Typ 3 Vírivka Kamino Typ 3

    5. Znížte náklady

    Chcete sa kúpať? Nič vám v tom nebráni. Dnes už vírivku zoženiete doslova všade, niektoré e-shopy, ako napríklad aj ten náš temponabytok.sk, zaručujú dodanie už do 48 hodín.

    S kúpou vírivky treba počítať so zvýšenými nákladmi na vodu, energiu, aj na nákup chemikálii, ktoré udržujú čisté a zdravé prostredie v jacuzzi. Náklady znížite napríklad tak, že ohrev vody necháte neustále zapnutý. Ak vírivku používate každý večer, alebo hoci 2-3krát do týždňa, nižšia spotreba energie je vtedy, ak sa voda stále ohrieva. Ak totiž ohrev na deň-dva vypnete, oveľa viac energie ohrievanie „zožerie“, keď voda vychladne.

    Používajte izolačný kryt. Perfektne udržuje teplo. Udržať teplo dokážete aj tak, že vírivku umiestnite k plotu, stene, alebo okolo nej postavíte bariéru. Môže byť v podobe plotu, živého plotu alebo zoskupte spolu niekoľko vysokých kvetov v kvetináči. Takýto „múr“ zmierni vietor a chladný vzduch točiaci sa okolo vírivky, voda sa udrží dlhšie teplá, ušetríte teda energiu potrebnú na opätovný ohrev.

    Udržujte vírivku čistú. Povedie to k tomu, že nebudete musieť vodu tak často vymieňať. Tiež používajte chemikálie určené priamo na čistenie vody v bazéne.

    Vírivka aj do snehu Vírivka aj do snehu