Malý, ale šikovný. 10 zaujímavostí o koši na bielizeň

Malý, ale šikovný. 10 zaujímavostí o koši na bielizeň

Čertík z dobre známej českej rozprávky „Princezná ze mlejna“ často o sebe hovoril, že je „malej, ale šikovnej“. Rovnaké vlastnosti a veľa ďalších v sebe ukrýva naoko nedôležitý doplnok do domácnosti, akým je kôš na bielizeň. Viete, prečo má kôš diery? Ako ho správne umývať? A kde ho skladovať? Zozbierali sme niekoľko zaujímavostí, ktoré predpovedajú celkom dobré čítanie.

Skladací kôš na bielizeň, 3 odtiene hnedej/strieborná, MELVIN Skladací kôš na bielizeň MELVIN

Plast ľahký, bambus atraktívny

Donedávna naše kúpeľne dopĺňali plastové koše na bielizeň. Bolo to lacné riešenie na hromadenie špinavého oblečenia pred tým, ako poputuje do práčky. Dnes však máme aj v tejto oblasti nové možnosti. Koše sa vyrábajú z dreva, bambusu, prútia, kovu a látky.

Plastové koše ostávajú aj naďalej lacnou variantou, sú ľahké a odolné. Prútené koše sú pevnejšie a štýlovejšie. Prútie však rýchlo podlieha opotrebeniu, bez vnútornej vložky sa bielizeň často zachytáva o rozpletený ratan. Drevené a bambusové koše sú veľmi atraktívne, pekne doplnia kúpeľňový nábytok. Sú však finančne náročnejšie. Nie sú vhodné do príliš vlhkého prostredia. Koše z látky sa často využívajú aj na iný účel. Ich základ tvorí drevená alebo kovová konštrukcia, z textílií sa potom používa predovšetkým bavlna, ľan a akákoľvek iná látka.

Taburet, biela, DALILA NOVA Taburet DALILA NOVA

Pevný, aj skladací

Koše na bielizeň majú rôzne dizajny a prevedenia. Ak má kôš svoje stále miesto a nezavadzia v priestore, pokojne si zvoľte pevný kôš. Ak je toho priestoru viac, najideálnejšie riešenie je kôš rozdelený na niekoľko priehradiek. Tie sú často označené nápisom a ponúkajú skladovacie miesto pre biele či farebné oblečenie. Na druhej strane sú praktické skladacie koše, ktoré vo chvíli, keď ich práve nepotrebujete, viete uložiť do skrine či do police. Takéto koše nachádzajú svoje uplatnenie napríklad na chalupách či v iných obydliach, kde sa často nezdržiavate.

Látkový kôš na bielizeň, sivá/strieborná/biela, DEKLIN Látkový kôš na bielizeň DEKLIN

Zaklopnite veko

Zatváracie koše s vekom majú niekoľko výhod oproti otvoreným košom. Keď veko zaklapnete, zabránite tak napríklad svojim malým deťom, aby sa prehrabávali v kope špinavého oblečenia. Už sa vám stalo, že ste dlho nemohli nájsť svoju mačku či iného domáceho maznáčika? Koľkí z vás ho potom našli zakutraného medzi vecami v koši na bielizeň? Zatvárací kôš ocenia aj tí, ktorí silou-mocou chcú špinavú bielizeň ukryť pred zrakom hostí, ktorí počas svojej návštevy použijú kúpeľňu.

Vekom môže byť z pevného materiálu, tak ako samotný kôš. Otvára a zatvára sa pomocou pántov. Iné sú vybavené vekom na magnet alebo látkovým vekom na zips.

Kôš na bielizeň, prírodný bambus/sivá, KERI NEW Kôš na bielizeň KERI NEW

Prečo má kôš diery?

Otvory v konštrukcii koša slúžia na cirkuláciu vzduchu. Laicky povedané, oblečenie môže dýchať. Takéto šikovné a praktické riešenie zabraňuje tomu, aby sa v koši držali nepríjmeme pachy a tvorili plesne.

Kôš na bielizeň, lakovaný bambus/béžová, BASKET Kôš na bielizeň BASKET

Kúpeľňa nie je vždy najvhodnejšia na jeho umiestnenie

Väčšina domácností vyhradila pre kôš na bielizeň miesto v kúpeľni. Blízko pri práčke. Šikovný spôsob, ako triediť použité uteráky. Kúpeľňa však nie je vždy najvhodnejšia. Zvážte umiestnenie koša do kúpeľne, ak je kúpeľňa vlhká a málo vetraná. Bielizeň v koši ľahko nasaje pach vlhkosti, čo zhorší celkový zápach v miestnosti.

Ideálne je umiestniť kôš tam, kde sa najčastejšie zbavujeme špinavého oblečenia. V spálni, kde sa najčastejšie prezliekame do čistých vecí. V detskej či študentskej izbe, pretože, priznajme si, práve pre naše deti či tínedžerov predstavuje najväčší problém zaniesť špinavé oblečenie do kúpeľne o poschodie nižšie.

Kôš na bielizeň, prírodný bambus/biela, MENORK Kôš na bielizeň MENORK

Triedim, triediš, triedime

Každá šikovná gazdinká vie, že nie všetko oblečenie sa môže prať naraz. Najznámejšie je triedenie bieleho a farebného oblečenia. Mnohí však triedia aj spodnú bielizeň, oblečenie pre bábätko alebo utierky, uteráky a posteľnú bielizeň. V tom prípade je dobré mať kôš s priehradkami, prípadne niekoľko košov vedľa seba. Takto môžete bielizeň triediť hneď, ako ju prinesiete ku košu. Aby to však fungovalo na 100%, je potrebné na tento systém naučiť aj ostatných členov rodiny.

Látkový kôš na bielizeň, sivobéžová, LAUNDRY TYP 3 Látkový kôš na bielizeň LAUNDRY TYP 3

Z koša ide nepríjemný pach

Tomu sa jednoducho nevyhnete. Je to súčasť zhromažďovania špinavého oblečenia pred tým, ako pôjde do práčky. Je však niekoľko spôsobov, ako pach zmierniť. Do koša nikdy nevkladajte vlhké oblečenie a uteráky. Pridajte trochu sódy do malého vrecka (napr. vrecko, z ktorého sa vyrába domáce potpourri) alebo do malej uzatvárateľnej nádoby s otvormi vo vrchnáku. Vrecko alebo nádobu položte na dno koša. Sóda bude absorbovať nepríjemne pachy. V drogérii dokážete kúpiť aj nalepovací osviežovač vzduchu, ktorý umiestnite na vnútornú stranu koša.

Kôš pravidelne čistite a umývajte. Plátené koše a látkové vložky často perte. Zvážte menšie koše s menším objemom, takto budete nútení bielizeň častejšie prať a predídete tak zápachu v kúpeľni.

Kôš na bielizeň, prírodný bambus/sivá, POKO Kôš na bielizeň POKO

Využiteľný na niekoľko spôsobov

Okrem skladovania špinavej bielizne môžete kôš použiť aj na iné spôsoby. Koše na bielizeň sú ľahko a prenosné. Využívajú sa aj v detskej izbe na skladovanie hračiek. Menšie koše či boxy sú výborné na organizáciu skladovania čistého oblečenia v skrini. Nie je nič zriedkavé vidieť ich v kufri auta na skladovanie vecí, ktoré už zo skúseností potrebuje mať majiteľ auta vždy k dispozícií. Pomáhajú aj nastoliť poriadok v garáži či v dielni domáceho majstra. Vyklápacie koše zas často nahrádzajú botník.

Kôš na bielizeň/na hračky, biela, KASAN Kôš na bielizeň/na hračky KASAN

Malý, ale šikovný. Pevný alebo skladací. Naša ponuka košov na bielizeň je naozaj pestrá. Nech sa páči, nahliadnite.