Máte doma knižnicu? Nezostaňte len pri knihách. Čo všetko do nej patrí?

Máte doma knižnicu? Nezostaňte len pri knihách. Čo všetko do nej patrí?

Povedz mi, čo čítaš a ja ti poviem, kto si. Známe príslovie, ktoré v sebe ukrýva skutočnú pravdu. Nech navštívite domácnosť ktoréhokoľvek milovníka kníh, určite v nej nájdete knižnicu. Malú alebo veľkú, otvorenú alebo vitrínovú, prípadne police, ktoré sa ohýbajú pod množstvom beletrie, odborných publikácií, literatúry faktu či rozprávkových kníh pre deti. Knižnica však nemusí slúžiť výlučne na uloženie kníh. Čo všetko do nej patrí? 

Všestranné využitie

Keď sa povie „knižnica“, väčšina z nás si ihneď predstaví otvorený regál s policami, zaplnený desiatkami kníh. Knižnica nám však ponúka oveľa viac možností. Jej všestranné využitie ocenia predovšetkým tí, ktorí radi vystavujú rodinné fotografie, suveníry z dovoleniek či iné spomienkové predmety

Hľadáte miesto pre umelecké diela? Ak vlastníte niekoľko obrazov, menších či väčších, nie je nutné ich všetky zavesiť na stenu. Aj k umeniu treba pristupovať s istou dávkou zodpovednosti a estetického cítenia. Stena, ktorá je doslova obsypaná obrazmi, pôsobí chaoticky, čo znižuje náš záujem o samotné umelecké dielo. Menšie obrazy umiestnite do knižniceOprite ich napríklad o knihy, ktoré trochu zasuniete dozadu, alebo si zadovážte širší rám, vďaka ktorému dokáže obraz stáť bez opory. 

 

Regál ako knižnica Do knižnice môžete umiestniť aj obrazy a iné suveníry. Zdroj: pinterest.com

 

Knižnica je ideálna na vystavenie rodinných fotografií. Pre lepší efekt použite rámy v rôznych farbách. Takýto šikovný trik bude mať účinok na celú izbu. Miestnosť bude veselšia a zaujímavejšia. 

Pomedzi knihy poukladajte sošky, figúrky či farebné vázy. Takéto dekoračné predmety knižnicu oživia a pozitívne zasiahnu do inak prísneho usporiadania kníh. 

Nemáte kde položiť črepníkový kvet? Nájdite mu miesto v knižnici. Milujete sviečky a aromalampy? Postavte ich na policu vedľa kníh.

 

Vitrína Boltis Do knižnice Boltis môžete postaviť aj sviečky. Zdroj: temponabytok.sk

 

Regál alebo vitrína?

Podľa čoho si vybrať peknú knižnicu? Ak uvažujete nad kúpou novej knižnice, neunáhlite sa. Položte si niekoľko otázok:

• Na čo budete knižnicu používať? 
• Koľko miesta jej viete vyhradiť? 
• Aký materiál preferujete?
• Aké farebné prevedenie sa hodí do miestnosti?

Najčastejšie sa ako knižnica používa otvorený regál s niekoľkými policami. Zvyčajne sa police montujú jedna nad druhú, sú v rovnakej dĺžke aj hĺbke. Regál býva často kombinovaný s uzatvorenou skrinkou alebo zásuvkami.

 

Regál Valeria Otvorená knižnica Valeria so štyrmi policami na knihy. Zdroj: temponabytok.sk

 

Ak nie ste zástancom klasickej knižnice, nevešajte hlavu. Súčasný trh má riešenie aj pre tých, ktorí hľadajú modernejšie varianty. Čo by ste povedali na knižnicu v atypickom tvare, kombinovanú s kovom alebo na regál s nezvyčajne rozvrhnutými policami?

 

Regál Alis čierna Moderný regál Alis vynikne v každom interiéri. Zdroj: temponabytok.sk Knižnica Baki biela Knižnica Baki zaujme netradičným dizajnom. Zdroj: temponabytok.sk

 

Niekto vníma knižnicu ako miesto pre zbierku kníhďalší zas uschováva do knižnice iné zberateľské kúsky, ktoré zväčša nemajú s literatúrou nič spoločné. Autíčka veteránov, zbierka malých fliaš s alkoholom alebo plechovky, porcelánové sošky – týmto a mnohým iným veciam venujeme zvýšenú pozornosť, ktorá ide ruka v ruke s väčšou starostlivosťou. V takomto prípade odporúčame vitríny s dvierkami zo skla. Na vašu zbierku nebude padať prach a priezračné sklo nebude brániť tomu, aby bola zbierka vystavená na obdiv. Takéto riešenie je ideálne obzvlášť pri predmetoch, ktoré by sa nemali dostať do detských rúk. Zadovážte si vitrínu s uzamykateľnými dvierkami. 

 

Vitrína Nevada W1D Do vitríny Nevada uschovajte svoje poklady. Zdroj: temponabytok.sk

 

Príbehy, ktoré nás unášajú do iných svetov

Pre čitateľov sa slovo „knižnica“ bude vždy spájať s policami plnými kníh. Stačí jednu otvoriť, zalistovať v nej, započúvať sa do šušťania strán, nasať typickú vôňu tlačiarenskej farby a nechať sa pohltiť príbehom. Zabudnúť na starosti všedného života a zdieľať radosti aj trápenia s románovými postavami. Mnohí zas nedajú dopustiť na encyklopédie, rôzne slovníky a inú odbornú literatúru. Aby ste si chvíľu s knihou vychutnali čo najlepšie, vytvorte si doma špeciálne miesto, čitateľský kútik, kde vás pri čítaní či štúdiu nebude nič a nikto rušiť.

 

Predstavte si, že sa večer posadíte do pohodlného kreslaUšiak v trendovej farbe vás príjme do svojej náruče. Postráži vás pri potulkách neznámymi svetmi. Vaša myseľ je zaujatá príbehom, vaše telo relaxuje.

 

Vzorkované kreslo Charlot Do kútika pre vášnivých čitateľov rozhodne patrí aj kreslo Charlot. Zdroj: temponabytok.sk

 

Väčšie pohodlie vám poskytne kreslo s podnožou. Praktický doplnok do domácnosti využijete kdekoľvek a kedykoľvek. Zaujímavý a efektívny tvar kresla zabezpečuje dostatočnú oporu tela a podnož zas poskytuje pohodlie nohám

 

Kreslo s podnožou Lonato krémová Väčšie pohodlie vám poskytne kreslo s podnožou Lonato. Zdroj: temponabytok.sk

 

Postavte vedľa kresla trendovú lampu. Nielenže vám poslúži pri čítaní kníh, využijete ju tiež ako svietidlo v miestnosti. Správne zvolená lampa v modernom dizajne vnesie do miestnosti svieži look, prípadne ňou môžete navodiť retro atmosféru Ak preferujete moderný minimalistický dizajn, zvoľte lampu z čistých línií alebo geometrických prvkov.

 

Lampa Cinda Typ 25 sivá Vedľa kresla postavte štýlovú lampa Cinda Typ 25. Zdroj: temponabytok.sk

 

Nezáleží na tom, či preferujete klasické tlačené knihy, alebo elektronické knihy, teda e-booky. Dôležité je čítať, pretože v knihách sa skrýva múdrosť. Práve mesiac MAREC je označovaný za mesiac knihy. Siahnime preto po knihe – v akejkoľvek podobe – a vymeňme realitu za fantáziu.

 

Vezmite do rúk encyklopédie a strávte chvíľku so svojimi deťmi. Charles William Eliot, dlhoročný prezident Harvardskej univerzity, raz povedal: „Knihy sú najtichší a najvernejší priatelia; sú najprístupnejší a najmúdrejší radcovia a najtrpezlivejší učitelia.”