Matrace, alebo ako si nezničiť chrbticu pred štyridsiatkou

Matrace, alebo ako si nezničiť chrbticu pred štyridsiatkou

Určite budete s nami súhlasiť, keď povieme, že výber matraca nie je jednoduchá úloha. Existuje toľko možnosti a toľko rôznych výrobných technológii. Kvalitný matrac je zodpovedný najmä za kvalitu nášho spánku. Penový alebo pružinový? Ktorý je lepší? Výber matraca ovplyvňuje niekoľko faktorov. Jeho výška, materiál, tvrdosť, cena, ale aj to, v akej polohe spávate.

Vek matraca

Vek vášho matraca hrá veľkú úlohu pri výbere nového. Platí všeobecné pravidlo, že ak je váš matrac starší ako 8 rokov, mali by ste zvážiť kúpu nového.

Poloha tela

Počas noci môžete spať v rôznych polohách. Ak sa neprestajne otáčate a neviete si nájsť pohodlnú polohu, môže to byť dôsledkom toho, že váš starý matrac nie je pre vaše telo ten správny. V tomto prípade je dôležité zistiť, aký druh matraca je pre vás najlepší.

Spávate na ľavom alebo na pravom boku? Odporúčame mäkší matrac, ktorý zmenší tlak na vaše ramená a boky. Ak ste navyknutí spať na chrbte alebo bruchu, voľte pevnejší matrac, ktorý poskytne optimálnu oporu pre váš chrbát.

 

 

Matrac Palmea Pružinový matrac Palmea. Zdroj: temponabytok.sk

Rozpočet

Pred nákupom si nastavte svoj rozpočet. Keď presne viete, koľko ste ochotní investovať do matraca, môžete predísť zmätku pri komunikácii s predajcom. Odporučí vám matrace v rozpätí vášho finančného limitu.

Penový, pružinový alebo latex

Penový matrac CATI III

Matrac Cati III Obojstranný matrac Cati III. Zdroj: temponabytok.sk

 

Výstupky na povrchu matraca Cati III zabezpečujú optimálne prekrvenie pokožky.

PUR pena je veľmi obľúbený materiál pri výrobe matracov. Matrac z PUR peny je na začiatku tuhší, používaním sa  však stáva komfortnejším bez toho, aby strácal na objeme. Matrace z PUR peny sú veľmi obľúbené najmä kvôli svojim ortopedickým a antialergickým vlastnostiam. Navyše majú nízku hmotnosť, a preto sa s nimi jednoducho manipuluje. Najväčšou výhodou tejto peny je odolnosť voči preležaniu, čo je najčastejší dôvod výmeny matraca.

RE pena je recyklovaná drvená pena, ktorá sa vyrába spájaním rôznych materiálov, prevažne sú to studené peny, PUR peny a flexifoam peny. Jednotlivé kúsky sa k sebe spájajú lisovaním pod vysokým tlakom. RE pena dodáva matracu väčšiu tuhosť, a tým zvyšuje aj jeho nosnosť.

Matrac CATI III je obojstranný, čo zvyšuje jeho hodnotu. Použiť ho môžete na pevný, ale aj na polohovací rošt. Je tvorený piatimi zónami, a teda jeho povrch je rozdelený na niekoľko pásiem s odlišnou tvrdosťou a výstuhou. Tým sa zabráni preležaninám v miestach väčšej záťaže.

Matrac je dodávaný s kvalitným poťahom SILVER so zipsom po celom obvode, ktorý je možné zvliecť a vyprať v práčke pri teplote 60 °C. Je vyrobený zo 100% polyesteru. Poťahová látka blokuje a redukuje tvorbu škodlivých zárodkov a baktérií na matracoch. Vysoko kvalitný, striebrom ionizovaný povrch poťahu má antimikrobiálny účinok

Skúsenosť p. Borisa A. z Hriňovej:

„Predtým to bolo tak, že sme boli na pochybách s penovými matracmi, no určite sa oplatí. Môžem odporúčať každému, kto ráno vstáva zlámaný a túži po pohodlnom odpočinku. Veľmi sme spokojní.“

Sendvičový matrac TEMPO COMFORT

 

Penový matrac Tempo Comfort Sendvičový matrac Tempo Comfort. Zdroj: temponabytok.sk

 

TEMPO COMFORT je sendvičový matrac tvorený niekoľkými vrstvami. Žltú vrstvu predstavuje viscoelastická lenivá pena LAZY FOAM. Pôsobením telesnej teploty používateľa viscoelastická pena mäkne, čím dochádza k rovnomernému rozloženiu váhy a k zníženiu protitlaku matraca pôsobiaceho na organizmus. Nedochádza preto k narušeniu krvného obehu ani k vzniku preležanín. Svalstvo je počas spánku úplne uvoľnené, čo prispieva k celkovej regenerácii organizmu.

Vrstvu pod ňou tvorí veľmi prispôsobivá a elastická PUR pena s ortopedickými a antibakteriálnymi vlastnosťamiPohodlie a potrebnú tvrdosť zabezpečuje tvrdá doska z RE peny s hustotou 70kg/m a s hrúbkou 4 cm. Na spodnej časti matraca nájdete dosku z PUR peny vyššej tuhosti v ružovej farbe.

Matrac je chránený poťahom Aloe vera. Má antialergické a antiseptické účinky. Aloe Vera obsahuje enzýmy, minerálne látky a aminokyseliny, ktoré účinne pôsobia na pokožku a napomáhajú ju regenerovať. Pre zjemnenie povrchu matraca je v poťahu všité antialergické PES vlákno (polyesterové vlákno) s gramážou 200g/m. Poťah je snímateľný a možno ho vyprať v práčke pri teplote 60 °C.

Skúsenosť mamičky Pauly S. z Veľkých Levárov:

„My máme doma všetci matrac s pamäťovou penou. Sme nadmieru spokojní. Zaspávam na ňom, ako keby som si ľahla na obláčik. Úžasné sú.“

Pružinový matrac Texel Alergik

 

Matrac Texel Alergik Pružinový matrac Texel Alergik. Zdroj: temponabytok.sk

 

Princípom matraca Texel Alergik je jadro z taštičkových pružín. Matrace s taštičkovou pružinou sú špičkou medzi pružinovými matracmi. Každá pružina je uložená v ochrannej taštičkečo zvyšuje elasticitu a prispôsobivosť matraca. Tieto pružiny navyše kopírujú efekt vodnej postele. K vlastnostiam, ktoré má klasická bonelová pružina, pridáva navyše taštičková pružina lepšie ortopedické schopnosti. Vďaka tomuto typu konštrukcie sa chrbtica uloží do prirodzeného tvaru písmena S, a vy budete spať oveľa pohodlnejšie a zdravšie.

Pružinové jadro je obojstranne obložené stlačenou plsťou a polyuretánovou penou T25-25 mm so zvýšenou pružnosťou.

Polyuretánová pena je vyrábaná z kvalitných surovín a materiálov, bezpečnou technológiou nepoškodzujúcou ozónovú vrstvu. Je to zdravotne nezávadný materiál, ktorý sa bežne používa v detských postieľkach, v nemocniciach, a aj v našich matracoch.

Matrac má poťah vyrobený vo verzii Alergik, ktorý je z čalúnnickej látky froté, obojstranne prešitej dutým vláknom.

Skúsenosť zákazníčky Lívie R. z Popradu:

„Ak chcete kvalitný matrac, treba ísť do taštičiek - majú lepší ortopedický efekt a po pár mesiacoch musím povedať, že na tom asi niečo bude. Prestal ma bolievať chrbát a manžel sa už vôbec nesťažuje na kríže. Sa to nezdá, ale kvalitný matrac spraví naozaj divy.“

Matrac s kokosovou doskou Kokos Medium

 

Matrac Kokos Medium Matrac s kokosovou doskou Kokos Medium. Zdroj: temponabytok.sk

 

Matrac KOKOS MEDIUM - princípom tohto typu matraca je pružinové jadro, kde sú pružiny navzájom pospájané. Pružinové jadro v matraci je z oboch strán obložené latexovanou kokosovou doskou, polyuretánovou penou T25 -15 mm a lisovanou plsťou. Kokosová doska je vyrobená z prírodných kokosových vlákien. Tieto vlákna sa získavajú z vláknitého obalu kokosového orecha.

Polyuretánová pena používaním prispieva k zvýšeniu komfortu matraca pri ležaní. Je vyrábaná z kvalitných surovín a materiálov. Jedná sa o zdravotne nezávadný materiál.

Bonelové pružiny v tvare presýpacích hodín sú navzájom pospájané oceľovou cievkou a zabezpečujú rovnakú tvrdosť matraca po dlhé roky používania. Silná štruktúra viazania zabraňuje vytáčaniu pružín a rýchlemu znehodnoteniu matraca. Matrace s bonelovými pružinami poskytujú telu pri ležaní pevnú oporu, a svoje ergonomické vlastnosti nadobúdajú členením na zóny. Vďaka vysokej vzdušnosti je znemožnené množenie mikroorganizmov, čo ocenia najmä alergici.

Poťah je vyrobený z čalúnnickej látky, a je obojstranne prešívaný antialergickým jokom 80g/m2.

Skúsenosť p. Alexandra J. z Dunajskej Stredy:

„Keďže spávam jedine na chrbte, môj ortopéd mi odporučil tvrdý matrac. Rozhodol som sa pre matrac, ktorý je z prírodného kokosu. Neľutujem. Je tvrdý tak akurát, perfektne podopiera môj chrbát. Prespím celú noc a ráno sa necítim unavený.“

Latexový matrac Sueno Minor

 

Latexový matrac Sueno Minor Latexový matrac Sueno Minor. Zdroj: temponabytok.sk

 

Odporúčame matrac SUENO MINORLatexový matrac, ktorého jadro tvorí latex s výškou 14 cm. Latexové jadrá matracov sú vyrábané zmesou syntetického a prírodného latexu získaného z kaučuku. Tieto matrace majú prírodnú elasticitu, vynikajúcu prispôsobivosť ľudskému telu a výnimočne dlhú životnosť. Počas spánku zostáva chrbtica v prirodzenej vodorovnej polohe a ramenápanva a kolená nie sú vystavené nadmernému zaťaženiu. Tento efekt sa dosahuje vďaka špeciálnym mäkším zónam v oblasti ramien a kolien, a o niečo tvrdším a pevnejším zónam pod panvou. Vyrába sa s otvorenou bunkovou štruktúrou, čo zaručuje jedinečnú termoreguláciu a vzdušnosť. Latex je hypoalergénny a jeho antibakteriálne vlastnosti zabraňujú šíreniu baktérií, plesni a roztočov, a taktiež neabsorbuje prach. Preto tento druh materiálu odporúčame klientom s respiračnými problémami. Matrac sa pri používaní nedeformuje. Odporúča sa použitie roštu s ohýbanými lamelami.

Poťah ALERGIK je vyrobený z čalúnnickej látky froté, obojstranne prešívanej antialergickým jokom 200 g/m. Poťah je snímateľný a je možné ho prať v práčke pri teplote 60 °C.

Skúsenosť p. Alice B. z Ružomberka:

„Latexový matrac máme už niekoľko rokov a sme maximálne spokojní, ani po rokoch z neho nie je "palacinka". Budím sa oddýchnutá. Predtým som mávala problémy s krčnou chrbticou, lebo som sa v noci prehadzovala a nevedela si nájsť miesto. Odkedy sme vymenili matrace, spím bez problémov celú noc. Ja za našu rodinu ich môžem len odporúčať.“