Montessori v detskej izbe. Alebo ako zariadiť detskú izbu tak, aby vyhovovala potrebám dieťaťa

Montessori v detskej izbe. Alebo ako zariadiť detskú izbu tak, aby vyhovovala potrebám dieťaťa

Každý rodič sa usiluje urobiť pre svoje dieťa to najlepšie. Zabezpečiť mu dokonalé podmienky na rast, vývoj a vzdelávanie. V týchto oblastiach nás môže usmerniť metóda Montessori. Určuje aj pravidlá, ako zariadiť detskú izbu tak, aby vyhovovala potrebám dieťaťa. Správne zvolený nábytok a doplnky pomáhajú rozvíjať jeho kreativitu. Vytvorte pre svoje dieťa hravé a bezpečné prostredie a sledujte, ako z neho rastie jedinečná osobnosť.

 

Biela detská izba s jednou modrou stenou.  V strede izby je malý indiánsky stan. Detstká izba Alexia

Čo je Montessori?

Hoci ide predovšetkým o filozofiu vzdelávania, metóda Montessori sa v poslednom období aplikuje aj na domáce prostredie. Montessori dokáže zabezpečiť správne prostredie pre dieťa. Detská izba by mala byť čistá, uprataná, príjemná, jednoduchá a funkčná. Každý prvok v nej má svoje miesto z nejakého dôvodu, predovšetkým pomáha dieťaťu rozvíjať sa. Dieťa sa tak môže venovať zaujímavej práci, pre ktorú sa samo rozhodne. Takáto činnosť zväčša prináša dlhodobú koncentráciu, ktorá by nemala byť za žiadnych okolnosti prerušená. Dieťa tak samo skúma prostredie, v ktorom žije, rozvíja svoje schopnosti. Je mu umožnené, aby rozpoznalo svoje chyby a naučilo sa byť za ne zodpovedné.

Dospelý je iba pozorovateľ a sprievodca. Pomáha a stimuluje dieťa. Nerozhoduje zaňho. Nesnaží sa mu za každú cenu vsugerovať svoje vnímanie sveta. To umožňuje deťom, aby boli samostatné. Rozmýšľajú a následné konajú celkom samy, čo rozvíja tiež ich sebavedomie a vnútornú disciplínu.

Drevená detská Montessori posteľ Montessori posteľ

 

Metóda Montessori nesie meno talianskej lekárky

Maria Tecla Artemisia Montessori sa narodila 31.augusta 1870. Bola to talianska lekárka a vychovávateľka, ktorá určila zásady metódy vzdelávania nesúcej jej meno.

Pozorovaním detí na psychiatrickej klinike prišla na myšlienku, že každý človek má sklon k vývinu, že aj postihnuté deti sú vzdelávateľné, ak sa k nim pristupuje iným spôsobom a ak majú možnosti pracovať s pomôckami, že ich problém nie je medicínsky, ale pedagogický.

Maria Montessori zomrela 6. 5. 1952. V súčasnej dobe rozvíja teórie M. Montessori jej vnučka Renaldine Montessori.

Dievčatko sa hrá s dreveným domčekom pre bábiky

Detská izba podľa pravidiel Montessori

Vzhľadom na to, že malé deti sa často hrajú na prieskumníkov, je potrebné dbať na zvýšenú bezpečnosť. V Montessori detskej izbe sa nepočíta so žiadnymi ostrými rohmi a hranami, všetky nebezpečné miesta musia byť zakryté alebo odstránené. Vyžadujú sa kryty elektrických zástrčiek, zábrany proti svojvoľnému otvoreniu okna. Takéto opatrenia zaveďte v celom byte. Dvierka skriniek, v ktorých skladujete nebezpečné veci či kvapaliny (čistiace prostriedky, farby a laky, ťažké a ostré nástroje a pod.) zabezpečte zábranou proti otvoreniu.

Súčasťou Montessori metódy je aj bezpečne umiestnené zrkadlo. Malo by byť vo výške vášho dieťaťa. Dieťa dokáže stráviť pozorovaním svojho odrazu aj niekoľko hodín. Študuje svoju tvár, telo, pohyby, prostredie za sebou. Spája ich a pomaly zisťuje, že sa pozerá na svoj odraz. Je to prirodzený a zdravý vývoj.

Montessori regál do detskej izby v tvare indiánskeho stanu Detský regál BARNIE

 

Koncept Montessori nahrádza detskú postieľku podlahovou posteľou. Matrac alebo posteľ, ktorá leží priamo na podlahe, umožňuje vášmu dieťaťu, aby mohlo voľne a bezpečne vyjsť na posteľ a zostúpiť z nej, kedykoľvek chce. Vo vyššom veku nahraďte matrac nižšou posteľou. Obľúbené sú postele v tvare domčeka, ktoré podporujú detskú kreativitu.

V duchu nezávislosti a samostatnosti dieťaťa umiestnite do detskej izby nízke police, koše a boxy. Dieťa by malo mať všetky svoje hračky a knihy na dosah. Samo sa rozhoduje, čomu sa chce práve venovať. Musia byť prístupné na nízkych policiach a v koši alebo priehľadných krabiciach (takže váš malý môže vidieť, čo je vo vnútri).

spálni Montessori sa tiež odporúča vytvoriť priestor na čítanie. Vyberte si nízku knižnicu, kde sú knihy prístupné dieťaťu. Okrem toho môžete na podlahu pridať nejaké vankúše, teepee stan alebo hojdaciu sieť. Vytvoríte tak útulný priestor a povzbudíte vaše dieťa k čítaniu.


Vytvorte dieťaťu tvorivý kútik. Šikovné riešenie sú rôzne tabule na stenu, kde dieťa môže zaznamenať svoje predstavy a myšlienky. Taktiež do izby zakomponujte stolík a stoličku. Tento nábytok by mal veľkosťou zodpovedať výške vášho dieťaťa. V takomto kútiku bude tráviť veľkú časť dňa. Kreatívnymi činnosťami sa prirodzene bude rozvíjať jeho tvorivosť a myslenie.

Detský indiánsky stan s hračkami Teepee stan Etent

 

19 pravidiel Marie Montessori

Maria Montessori tiež vytvorila 19 základných pravidiel, ktoré vám pomôžu pri výchove vašich detí:

  1. Deti sa učia tomu, čo ich obklopuje.
  2. Ak je dieťa často kritizované, učí sa odsudzovať.
  3. Ak je dieťa často chválené, učí sa hodnotiť.
  4. Ak vída agresivitu, učí sa biť.
  5. Ak sa zaobchádza s dieťaťom poctivo, učí sa spravodlivosti.
  6. Ak sa dieťaťu často smejú, učí sa nesmelosti.
  7. Ak dieťa žije s pocitom bezpečia, učí sa veriť.
  8. Ak sa dieťaťu často nadáva, učí sa cítiť previnilo.
  9. Ak dieťaťu často dávate za pravdu, učí sa mať k sebe dobrý vzťah.
  10. Ak prejavujete voči dieťaťu často svoju zhovievavosť, naučí sa byť trpezlivé.
  11. Ak budete dieťa často povzbudzovať, získa sebadôveru.
  12. Ak žije dieťa v priateľskej atmosfére a cíti sa potrebné, naučí sa v tomto svete nachádzať lásku.
  13. Nehovorte o dieťati škaredo, či už je prítomné alebo nie.
  14. Sústreďte sa na rozvoj toho dobrého v ňom, aby pre to zlé nezostalo miesto.
  15. Vždy počúvajte a odpovedajte dieťaťu, ktoré sa s vami rozpráva.
  16. Vážte si dieťa, ktoré urobilo chybu a dokáže ju hneď alebo o niečo neskôr napraviť.
  17. Buďte pripravení pomôcť dieťaťu, ktoré hľadá, a snažte sa byť neviditeľní tým deťom, ktoré už našli.
  18. Pomáhajte dieťaťu osvojiť si to, čo si neosvojilo skôr. Pomáhajte mu a naplňte pritom okolie starostlivosťou, tichom a láskou.
  19. Pokiaľ jednáte s dieťaťom, dodržujte vždy tie najlepšie spôsoby. Dávajte mu to najlepšie, čo je vo vás samých.