Aká hojdačka sa hodí nielen do záhrady?

Aká hojdačka sa hodí nielen do záhrady?

Hojdačka má blahodárne účinky na naše telo aj myseľ. Predstavte si ten úžasný oddychový kútik vo vašej záhrade, ktorému dominuje pohodlná hojdačka. A užíva si ju celá rodina. Deti sa tešia z toho neopísateľného pocitu „lietania“, dospelí si zas vychutnávajú chvíle s najbližšími alebo naopak, osamote v dokonalom súkromí. Hojdačka by preto nemala chýbať na nijakej záhrade. A nie len tam...

 

Záhradná hojdačka

 

Nielen na záhradu

Pod pojmom „hojdačka“ sa ukrýva niekoľko rôznych typov tohto obľúbeného nábytku. Niektoré hojdačky sa upínajú o kovovú skobu do stropu, iné sa vešajú priamo na konáre stromov. Potom sú tu tie „rodinné“ s väčšou šírkou, ktoré sa kupujú spolu so stojanom a častokrát aj so strieškou. 

Záhradná hojdačka je ideálne miesto aj pre romantické chvíle s partnerom. Kovová konštrukcia zaisťuje vyššiu nosnosť, preto na nej pokojne môže sedieť aj viac osôb. Hojdačka so strieškou nachádza svoje uplatnenie predovšetkým na otvorenej terase alebo záhrade, kde má strieška či tienidlo najväčšie využitie. Striešku oceníte pri silnom slnku alebo slabom mrholení, ktoré vás zastihne nepripravených. 

Hojdačke sa často prisudzujú prívlastky ako „vonkajšia“, „záhradná“ či „exteriérová“. Hojdacie kreslá a lavice však nachádzajú svoje využitie aj na krytej terase či v interiéri. Ukážeme vám zopár návrhov na vytvorenie relaxačného kútika vonku, aj u vás doma. 

 

Závesná hojdačka

 

Využite mocné ramená stromov

Máte na záhrade skupinu stromov, ktoré pamätajú ešte časy vašich prastarých rodičov? Využite ich. Ich konáre sú dostatočne hrubé a silné na to, aby ste na ne zavesili hojdačku.

Veľmi obľúbené sú závesné hojdacie kreslá, ktorých hlavná sedacia časť je v tvare vajíčka alebo hniezda. Keď sa doň usadíte, cítite sa v bezpečí. Máte pocit, že vás hojdačka objíma. Postavte ju napríklad k opustenému stromu. Zrazu nevyužitý kút záhrady získa celkom iný charakter.

 

Závesné kreslo GJERN

 

Váš oddychový kútik

Závesné hojdačky „vajíčka“ však nemusia stáť len osamote. Veľmi pekne ukážu ako súčasť záhradného sedenia. Vo chvíľach oddychu sa pohojdáte, počas spoločnej večere si sadnete k záhradnému stolu, na záhradnej sedačke si urobíte intímny večer s partnerom. 

Alebo skombinujte dve hojdačky. Tradičnú so strieškou a závesné hojdacie kreslo. Je to šikovné riešenie pre viacčlennú rodinu a aj vtedy, ak často prijímate návštevy. Na vašej terase tak môže oddychovať viac ľudí naraz. 

Závesné hojdacie kreslo môžete tiež zakomponovať napríklad do krytej terasy, obývačky alebo ktorejkoľvek inej miestnosti. Dolaďte k nemu ďalšie trendové a praktické prvky, ako napríklad sedací vak a koberec. Pridajte rastlinky v štýlových nádobách a oddychový kútik si môžete vychutnávať naplno. 

Máte na záhrade potôčik, jazierko alebo fontánu? Urobte si oddychový kútik so závesnou hojdačkou práve tam. Nie je nič krajšie, ako oddychovať v lone prírody pri upokojujúcej žblnkajúcej vode. 

 

Závesné kreslo DALVEA

 

Veľkorysý spoločník

Dvojkreslo oceníte pre jeho mimoriadne veľkorysé rozmery. Rovnako ho môžete umiestniť v exteriéri i v interiéri. Užívajte si ho spolu s partnerom - takémuto oddychu snáď neodolá nik. Kreslo je uspôsobené a navrhnuté tak, aby vydržalo väčšiu záťaž a predsa si zachovalo svoju stabilitu a pohodlie. 

Nezabudnite svoj oddychový kútik doplniť pôsobivými dekoráciami. Nemusí ich byť veľa - aj tu platí, že menej je viac. Použite napríklad efektné lampáše, ktoré večer dodajú vášmu odpočinku skvelú atmosféru. Ďalším štýlovým riešením je, že si priestor okolo hojdačky ozdobíte závesnými svetielkami – vyskúšajte tak ozdobiť napríklad neďaleký plot alebo vždyzelenú rastlinu či stromček.

 

Večerná terasa

 

Útulný životný štýl

A ponúka sa nám ďalšia kompozícia - tentokrát v štýle Hygge. Hygge je špecifický životný štýl založený na útulnosti, ktorý je rozšírený prevažne v škandinávskych krajinách, najmä v Dánsku a spája sa so sviečkami, lampášmi, kožušinami, dekami či vankúšikmi. Ide o to, aby ste sa zamerali na zútulňujúce maličkosti a dokázali si užívať každý okamih.  

Závesné hojdacie kreslo si svoje miesto obháji pokojne aj v spálni. Práve spálňa je považovaná za miestnosť s najväčšou intimitou a pohodou. Ak si chcete užívať relax v súkromí, spálňa je absolútne ideálne miesto. 

 

Závesná hojdačka KLORIN

 

Územie plné fantázie

Nezabudnime ani na veľké hojdacie kreslo v štýle „cacoon hammock“. Kreslo prichádza s priestranným vnútrom, ktoré je dostatočne veľké aj pre viacero detí. Je to ideálne riešenie do detských izieb. Decká si toto kreslo určite zamilujú. Poskytuje im totiž perfektné zázemie, miesto na čítanie pred spaním alebo na rôzne hry plné fantázie. 

Medzi hojdačky však patrí aj hojdacia sieť. Čo poviete konkrétne na sieť Atika? Podľa rozmerov spadá medzi double siete, pokojne a bezpečne sa do nej môžete uložiť aj dvaja dospelí. Výhodou je, že sa dá ľahko zavesiť medzi dva stromy. Ak teda máte obľúbené miestečko v lese či parku, takáto sieť by vo vašej výbave chýbať nemala. 

Aj hojdaciu sieť môžete využiť kdekoľvek - v záhrade, na terase či hockde v interiéri. Ak si k sieti dokúpite stojan, odpadne aj problém s tým, o čo sieť upevniť.

 

Tip na záhradnú hojdačku