Načasovanie je kľúčové: Kedy rekonštruovať kuchyňu?

Načasovanie je kľúčové: Kedy rekonštruovať kuchyňu?

Rekonštrukcia kuchyne môže byť náročný a zložitý proces. Vyžaduje si nielen peňažné prostriedky, ale aj čas a trpezlivosť. Ak uvažujete nad rekonštrukciou kuchyne, určite si chcete byť istý, že vykonáte práce v správnom čase. Tu je niekoľko faktorov, ktoré by ste mali zvážiť, keď potrebujete vedieť, kedy je najlepší čas na rekonštrukciu kuchyne.
 

Industriálna kuchyňa Servírovací vozík SANDRO

 

Plánujte plánovanie 

Na začiatku sa zamyslite nad tým, kedy si nájdete čas na samotné plánovanie novej kuchyne. Keďže kuchyňa je miestom, kde trávite veľa času, mali by ste si vyhradiť dostatok času na vytvorenie detailného návrhu.

Nepodceňujte plánovanie a zamyslite sa nad svojimi preferenciami. Väčšina ľudí dnes používa kuchyňu nielen na prípravu jedál, ale aj na spoločenské stretnutia s priateľmi a rodinou. Pri plánovaní sa zamerajte na funkčnosť, efektivitu a na estetické prvky, ktoré pridajú do vašej kuchyne viac pohodlia a kvality. Medzi takéto prvky patria napríklad vkusné skrinky, poličky a zladené bytové doplnky
 

Biela romantická knižnica Kuchynská linka ROYAL

 

Cena rekonštrukcie 

Na rekonštrukciu kuchyne potrebujete niekoľko tisíc EUR. Táto čiastka sa pohybuje medzi 3 000 € a môže vyjsť aj na 10 000 €. Celková výška výdavkov závisí od toho, čo všetko idete meniť, či ste v byte alebo dome a aké sú vaše požiadavky. V neposlednom rade pri konečnej cene zavážia aj aktuálne ceny materiálov alebo sezónne zľavy. Musíte si preto aj rozložiť vaše výdavky a určite čas, kedy to bude pre vás najvýhodnejšie a najpríjemnejšie aj z finančnej stránky. 

Biela jedálenská súprava so stolom, stoličkami a komodami Jedálenská súprava LIONA

 

Ak máte napilno 

Jedným z faktorov, ktorý by ste mali zvážiť pri rekonštrukcii kuchyne, je vaša schopnosť zvládnuť stres a chaos. Najlepší čas na rekonštrukciu kuchyne je teda obdobie, kedy máte dostatok času a trpezlivosti na prípravu a vykonanie prác. Ak viete, že o pár mesiacov vás čaká nový pracovný projekt, tak toto obdobie rovno vyhoďte z plánu na renováciu. 

Aká má byť kuchynská linka?  Kuchynská linka by mala byť hlavným prvkom kuchyne. Pri výbere kuchynskej linky sa zamerajte na kvalitné materiály, ktoré sú odolné voči teplu a vlhkosti. Ak máte dostatok miesta, premýšľajte nad umiestnením jedálneho stola alebo barového pultu, ktorý vám poskytne miesto na prípravu jedál.
 

Žena sedí na čiernej barovej stoličke v kuchyni s pohárom vína Barová stolička LAHELA

 

Počasie je dôležité

Zamyslite sa tiež nad ročným obdobím, v ktorom chcete kuchyňu prerábať. V lete môže byť príjemné pracovať na čerstvom vzduchu, v zime sú naopak práce obmedzené teplotou a kratšími dňami. Okrem toho, v zime môžu niektoré materiály, ako napríklad omietka, príliš dlho schnúť. Ideálna je jar, kedy je teplota príjemná a zároveň stihnete všetko upratať do letnej dovolenky. 

Veľká biela kuchynská linka v provensálskom štýle Kuchyňa na mieru PROVANCE

 

Rodinné oslavy v novej kuchyni

Ak sa chystáte na rekonštrukciu kuchyne a potrebujete k nej pridať aj jedálenský stôl či jedálenské stoličky, najlepší čas na takúto zmenu je ešte pred obdobím veľkého stretávania sa s rodinou a priateľmi. Takto sa môžete tešiť trebárs na Vianoce, kedy sa za váš   jedálenský stôl zmestia naozaj všetci blízki. 
 

Prestretý slávnostný stôl s porcelánovou jedálenskou súpravou Jedálenská súprava GARIDA

 

Keď treba vyvárať a piecť

Samozrejme platí, že rekonštrukciu neplánujte v čase rodinných osláv. Zohľadnite aj svoje plány na slávnostné varenie či pečenie. Oslava sa pritom nemusí konať iba u vás. Stačí, ak viete, že vtedy má narodeniny niekto z vašich blízkych a vy mu budete chcieť urobiť radosť vami upečenou tortou. 

Aký má byť kuchynský stôl a stoličky? Jedálenský stôl a stoličky sú ďalšími prvkami, na ktoré by ste sa mali zamerať. Jedálenský stôl by mal byť dostatočne veľký pre vašu rodinu a hostí, a zároveň by mal byť vyrobený z kvalitného materiálu, ktorý je odolný voči poškodeniu a vlhkosti. Stoličky by mali byť pohodlné, aby ste sa v nich počas stolovania cítili dobre.
 

žena pripravuje cesto na pečenie v kuchynskom robotovi Kuchynský robot MACEJKO, modrý

 

Ideálny čas neexistuje

Čas na zmenu je kedykoľvek. Pokojne aj teraz, ak sa tak rozhodnete. Určite zvážte všetky vyššie napísané body, ale ostaňte realisti, všetko okolo vás neovplyvníte a ak čakáte na ideálny čas na rekonštrukciu, tak ten nepríde. Vždy tu bude niečo, čo si bude vyžadovať vašu pozornosť, energiu alebo financie. Naša posledná rada preto znie: Buďte ochotní sa niečoho vzdať v prospech vašej novej kuchyne. Či už to bude rodinná oslava, letná dovolenka alebo voľný čas strávený plánovaním. Riaďte sa svojimi preferenciami . 
 

Drevený stôl a stoličky v bielej kuchyni Jedálenský komplet (stôl + 6 stoličiek), GRID NEW

 

Ak sa rozhodnete pre rekonštrukciu kuchyne, pamätajte, že táto zmena môže výrazne ovplyvniť celkový vzhľad a atmosféru vášho domova. Vyhľadajte radu od profesionálov, ktorí vám pomôžu zabezpečiť, aby vaša kuchyňa spĺňala všetky technické požiadavky. Správne plánovanie a vhodný čas môžu zabezpečiť, že nová kuchyňa bude slúžiť nielen ako miesto pre prípravu jedál, ale aj ako miesto pre rodinné stretnutia a chvíle pohody. 
 

Kuchynská linka od Kondela