Najstrašidelnejšie obdobie roka je tu. Vedeli ste o Halloweene toto?

Najstrašidelnejšie obdobie roka je tu. Vedeli ste o Halloweene toto?

Hoci prvé skúsenosti s Halloweenom v našich končinách sa objavujú už po roku 1989, tento nový sviatok si získal mnohých priaznivcov najmä začiatkom nového milénia. A nielen na Slovensku, ale i v ďalších krajinách po celom svete: od Nemecka cez Japonsko až po Austráliu. Kedy a kde vznikol Halloween? Prečo Nemci počas tohto sviatku schovávajú nože? A koľko vážil najväčší tekvicový lampáš vyrezaný na Halloween?

halloween

 

Kedy a kde vznikol Halloween? Jeho pôvod vás možno prekvapí

Halloween je pôvodom pohanský sviatok. Boli to práve starí Kelti, ktorí si 31. októbra uctievali sviatok Samhain. Lúčili sa s jeseňou a vítali zimu. V tento deň Kelti ďakovali za úrodu, predpovedali, aká zima ich čaká, ale tiež prinášali dary svojim bohom a zosnulým. 

Súčasťou sviatku Samhain bolo aj pálenie ohňov na kopcoch. Boli „majákom“ pre duše zosnulých, aby vedeli, kam sa majú vrátiť. Oheň Keltov zároveň chránil pred démonmi. Kelti si v tento deň tiež rozprávali príbehy o zosnulých – niesli sa však výlučne v pozitívnom duchu. Inak by si duše mŕtvych zobrali so sebou do záhrobia živých ľudí.

Keď sa na Britských ostrovoch udomácnilo kresťanstvo, takmer v rovnakom období sa slávil i Sviatok všetkých svätých a Pamiatka zosnulých – rovnako ako na Slovensku. Dnešný Halloween si tu však udržal svoje miesto ako ľudový zvyk. Zvyk, ktorý si do USA priniesli britskí prisťahovalci.  Zvyk, ktorý sa postupom času vyformoval do dnešnej podoby. Súčasťou dnešného Halloweenu sú vyrezávané tekvice, strašidelné aj menej strašidelné masky a koledovanie po domoch odmeňované sladkosťami. 

 

halloween

 

Vedeli ste toto? Zábavné fakty o Halloweene

Hoci je Halloween pôvodne duchovný sviatok, dnes je najmä o zábave. Jednou z tradičných halloweenských zábav je vyrezávanie tekvicových lampášov. Niektoré sú smiešne, ďalšie strašidelné. A iné zas gigantické. Najväčšia vyrezávaná tekvica vážila neuveriteľných 1 066 kg, na jej výrobu používali rebríky a zobrazovala hlavu tigra. 

V súčasnosti teší Halloween najmä deti, preto niet divu, že v USA počas tohto sviatku nakúpia sladkosti v hodnote 2,6 miliardy dolárov. Toto číslo nie je až také zábavné, pobaví skôr informácia, že takmer tri štvrtiny dospelých sa priznávajú k tomu, že svojim deťom „kradnú“ sladkosti. 

Halloween sa slávi dnes po celom svete, výnimkou nie je ani Nemecko. Každá krajina si sviatok prispôsobuje podľa seba, v Nemecku je tradíciou počas Halloweenu schovať všetky nože. Prečo? Aby sa na nich nezranili vracajúce sa duše zosnulých. A na záver sa ešte vrátime k tekviciam: vedeli ste o tom, že „halloweenská“ tekvica je technicky ovocie a nie zelenina? 

 

halloween

 

Rozsvieťte svoj domov a užite si čarovnú atmosféru

Či už patríte medzi fanúšikov Halloweenu alebo nie, získavate skvelú príležitosť na vytvorenie čarovnej atmosféry. Halloween sa totiž slávi len jeden deň Sviatkom všetkých svätých a dva dni pred našimi „Dušičkami“. Zapáliť si sviečku, spomínať na svojich blízkych, užiť si svoju súkromnú „meditáciu“. Až magická chvíľa, ktorá si zaslúži špeciálnu atmosféru. 

V našej ponuke nájdete svietniky i lampáše, ktoré vytvoria intímne osvetlenie. Skvelou voľbou je svietnik MAISI s ružovým vzorovaným sklom, to roztancuje vo vašej izbe čarovné tiene na stenách. Sklené svietniky si vďaka tienidlu môžete pokojne zapáliť aj na balkóne, terase či pred dverami rodinného domu. 

Sviečky rovnako získajú ochranu aj v našich uzatvárateľných lampášoch. Oheň bude v bezpečí pred jesenným vetrom či zablúdenou kvapkou z jesenného dažďa. Samozrejmosťou však je možnosť umiestniť lampášiky nielen v exteriéri, ale tiež doma. Ako sa bude vynímať drevený lampáš s kovovou strieškou TAMOL na vašom jedálenskom stole či parapete? 

Všetky lampáše a svietniky nájdete v kategórii Bytové doplnky na našom e-shope kondela.sk