Naše staré mamy vedeli, čomu sa vyhnúť pri zariaďovaní bytu. Ako ste na tom vy?

Naše staré mamy vedeli, čomu sa vyhnúť pri zariaďovaní bytu. Ako ste na tom vy?

Ak sa chystáte nasťahovať do nového bytu alebo domu, mali by ste si dobre premyslieť, aký nábytok je pre vás nevyhnutný a kde ho umiestnite. Zariaďovanie bytu je hotová veda. Je potrebné riadiť sa určitými pravidlami, aby konečný výsledok lahodil nielen oku, ale vyhovoval bývajúcim tiež z psychického aj fyzikálneho hľadiska. Všetko so všetkým súvisí. Opýtajte sa svojich mám, starých mám či babičiek, poznajú niekoľko ľudových múdrostí, nejednu týkajúcu sa spokojného bývania a šťastia v rodine. Toto sú „fakty”, ktorým verili.

Ideme stavať

 

Aby ste si mohli postaviť svoj dom snov, je potrebné nájsť ten správny pozemok. Ak pozemok už vlastníte a chystáte sa stavať, spomeňte si, čím sa riadili ľudia v minulosti.

 

Veľký pozemok pod malým domom z vás vyčerpá život

 

Mať malý domček a okolo neho veľkú záhradu je snom snáď každého z nás. Už naši predkovia tvrdili, že ak postavíte príliš malý dom na príliš veľkom pozemku, časom získate pocit nemohúcnosti a prázdnoty. Pozemok by ste postupne zapĺňali, len aby ste zvíťazili nad tým prázdnym a nevyužitým priestorom. Táto činnosť by z vás napokon vyčerpá životnú energiu.

 

Zdravá zem, plná kapsa

 

Toto neplatí iba pri pestovaní plodín. Už niekoľko rokov sa traduje, že čím kvalitnejšia je pôda na stavebnom pozemku, tým lepšia bude vaša finančná situácia. Nekvalitný a skalnatý pozemok prináša odliv peňazí. Kvalitná pôda vám podľa porekadiel do života prinesie harmóniu, zatiaľ čo nekvalitný pozemok priláka nešťastie, zármutok alebo aj zlých ľudí.

 

Slnko v okne, úspech v dome

 

Pri kúpe pozemku si všímajte aj jeho okolie. Dom situujte tak, aby predná časť domu nebola tienená vysokými stromami. Do okien tak bude prúdiť slnko a s ním aj blahodárna energia.

 

Chalúpka v prírode Rozprávková chalúpka uprostred krásneho prostredia. Zdroj: pinterest.com

Ľudské múdrosti hovoria čo-to aj o zariaďovaní jednotlivých izieb

 

Dom je celok tvorený niekoľkými časťami. Ak stojíte v prázdnej miestnosti, máte jedinečnú šancu urobiť všetko pre to, aby vaše bývanie bolo maximálne harmonické a šťastné. Niekedy sú to len maličkosti, ktoré ovplyvnia celkovú energiu vo vašej domácnosti. Čo radia staré mamy?

 

Kuchyňa je srdcom bytu, nech je čo najďalej od hlavného vchodu

 

Kuchyňa je miesto, kde pripravujete jedlo pre vašich blízkych. Je to miestnosť, z ktorej sa zabezpečuje chod celej domácnosti. Kuchyňa by preto mala byť ukrytá pred očami návštev.

Tiež sa vravelo, že ak horáky sporáka budete udržovať v čistote, prospeje to vašej finančnej situácii. Ak za horáky postavíte zrkadlá alebo iný lesklý povrch, tok peňazí si dokonca zdvojnásobíte.

 

Horáky v kuchyni Udržujte horáky sporáka v čistote. Zdroj: pinterest.com

Ak kvapká kohútik, odtekajú peniaze

 

Toto platí pre vodu v kuchyni aj v kúpeľni. Uistite sa, že vám nikde neuniká voda, pretože spolu s ňou by mohli odtekať i vaše finančné prostriedky.

 

Najlepšie miesto pre posteľ je tam, kde si ľahne pes

 

Táto ľudová múdrosť je spojená s geopatogénnymi zónami. Patogénne je všetko, čo človeka ovplyvňuje tak, že to vedie k poruchám. Ide o škodlivý vplyv na náš organizmus a psychiku prúdiaci zo zeme. Nie je isté, či toto vedeli už naše staré mamy, určite však dôverovali svojim štvornohým priateľom. Boli presvedčené o tom, ženajlepšie miesto na umiestnenie postele je tam, kde sa uloží pes k spánku. Pes nemôže spať tam, kde ho dráždi infrazvuk, ktorý mu pripomína vrčanie. Má veľmi dobre vyvinutý sluch a vníma aj podprahové dráždenie.

 

Nelíhajte si tak, aby vám nohy smerovali k dverám

 

Ak vám to priestor a rozmery izby umožňujú, umiestnite posteľ tak, aby nebola priamo oproti dverám. Jedna stará ľudová múdrosť hovorí, že ak človek spí tak, že mu nohy smerujú k dverám, urýchľuje tak svoju smrť.

 

Čalúnená posteľ Kolia Čalúnená posteľ Kolia na kovových nožičkách. Zdroj: www.temponabytok.sk

Zrkadlá oproti dverám privolávajú duchov

 

Zrkadlá sú obľúbeným doplnkom v ktorejkoľvek miestnosti. Dokážu izbu presvetliť a opticky zväčšiť. Podľa našich starých mám by ste nemali všeať zrkadlo oproti dverám, vraj to privoláva duchov.

 

Zlo prichádza odzadu

 

Prenesme sa do obývačky. Ak sa rozhodujete, kde postaviť sedačku, nemali by ste nikdy sedieť chrbtom ku dverám. Najlepšie riešenie je to, keď za chrbtom máte stenu, prípadne oddeľte sedaciu časť od dvier paravánom alebo veľkou rastlinou.

 

Dvojsed Scandi zelená Dvojsed Scandi v zelenej látke. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Spoznali ste v starých ľudových múdrostiach učenie feng shui? Či už je to naša história alebo východné učenie, tieto múdrosti si ľudia medzi sebou podávajú z generácie na generáciu. Niektoré sa vám zdajú bizarné, iné vás rozosmiali, nad ďalšími ste iba mávli rukou? Je iba na vás, čo si z tohto článku odnesiete. Skúste sa však občas zastaviť a vnímať energiu vášho domu či bytu. Možno sa vám raz niektorá z týchto babských rád zíde.