Naučte sa správne a efektívne zorganizovať váš šatník. Poradíme vám, ako na to

Naučte sa správne a efektívne zorganizovať váš šatník. Poradíme vám, ako na to

Čo zavesiť a čo poskladať? Je lepšia policová alebo vešiaková skriňa? Ako zúžitkovať každý centimeter v šatníku tak, aby som oblečenie mal usporiadané prehľadne a efektívne? To je len zopár otázok, ktoré si položí každý, kto sa pustí do reorganizácie šatníka. Prinášame niekoľko tipov, ako nájsť tú zlatú strednú cestu, ktorá premení vašu skriňu na prehľadný šatník.

3-dverová skriňa, dub sonoma, GREEN 3-dverová skriňa, dub sonoma, GREEN

Pretrieďte svoje oblečenie

Prv než začnete uvažovať nad tým, kde a ako všetko svoje oblečenie v šatníku uložíte, je potrebné vyradiť zo šatníka veci , ktoré nenosíte, nepáčia sa vám, nesadnú vám alebo vyšli z módy.

Nenosíte – každý kúsok, ktorý ste už nejaký čas nemali na sebe, nemá vo vašom šatníku čo robiť. Nečakajte na deň, keď zrazu dostanete chuť obliecť si tie nohavice alebo košeľu. Taký deň nepríde, iba čo vám tento kus oblečenia bude zavadzať v šatníku.

Nepáči sa vám – prečo držať v šatníku niečo, čo sa vám vyslovene nepáči? Ak si v tom seba neviete predstaviť, von s tým!

Nesadne vám – mať v šatníku veci o číslo–dva menšie len pre prípad, že raz do toho schudnem, nie je dôvod, zapratať skriňu vecami, do ktorých nevojdete. Radšej vymeňte takého oblečenie za aktuálne, súčasne a módne kúsky, ktoré vám naozaj sadnú ako uliate.

Vyšlo z módy – je pravda, že móda sa vracia. Aby ste si však udržali oblečenie, ktoré sa možno o etapu–dve vráti do módy, na to by ste potrebovali samostatný šatník.

Skriňa s posúvacími dverami, dub lefkas/čierna, 180, ROMUALDA Skriňa s posúvacími dverami, dub lefkas/čierna, 180, ROMUALDA

Šaty, nohavice, blúzky

Ako druhý krok odporúčame rozdeliť šatstvo do niekoľkých hlavných skupín, ako sú šaty, nohavice, topy, vrchné oblečenie, košele, doplnky a spodná bielizeň. Je totiž jednoduchšie rozvrhnúť uloženie oblečenia, keď ich z danej skupiny vidíte všetky pred sebou.

Skriňa s posúvnymi dverami, sivá/matná biela, PUNO Skriňa s posúvnymi dverami, sivá/matná biela, PUNO

Čo zavesiť a čo poskladať?

Aby ste sa vedeli správne rozhodnúť, tu je niekoľko faktorov, ktoré vám s tým pomôžu. Najdôležitejší je materiál. Jemné materiály, ktoré sú náchylné na pokrčenie, ako je hodváb, satén, čipka, by mali byť zavesené na ramienkach. Takisto oblečenie, ktoré sa škrobí, ako napríklad pánske košele. Pružné materiály a úpletové veci zložte a odložte do políc, na ramienku sa takáto textília časom roztiahne a zdeformuje.

Ďalším faktorom je hmotnosť. Ťažké oblečenie patrí zložené do políc. Ak však ide o kúsky, ktoré sú zdobené nejakým lemom či napríklad kamienkami, tieto zaveste na ramienka, s výnimkou ťažkých spoločenských šiat. O tom, ako usporiadate oblečenie v skrini, rozhoduje aj jej vnútorné rozloženie. Ak máte menšiu skriňu, zvážte, čo najradšej a často nosíte. To potom zaveste na ramienka a uložte na dostupné police. Ostatné menej používané a sezónne oblečenie poukladajte dozadu, prípadne na vrchné police.

Šatníková skriňa so zrkadlom, biela, BARGO Šatníková skriňa so zrkadlom, biela, BARGO

Investujte do rozdeľovačov

Ak máte v šatníku obmedzený úložný priestor, využite aj priestor pod zaveseným oblečením a policu nad vešiakovou tyčou. Zaobstarajte si úložné boxy, ktoré viete poukladať na seba. Priesvitné úložné boxy použite na topánky. Získate tak lepší prehľad o tom, kde máte čo poukladané. Do zásuviek zas odporúčame rôzne rozdeľovače, aby ste mali svoju spodnú bielizeň uloženú prehľadne a efektne.

Modulárna multifunkčná skriňa, biela, ZAFOD Modulárna multifunkčná skriňa, biela, ZAFOD

Nezabudnite na dvere

Dvere skrine neslúžia iba na to, aby ste nimi zakryli váš „neporiadok“ v oblečení. Skúste ich vnímať ako stenu pre háčiky a iné organizéry. Na háčiky potom poukladajte šatky, opasky a iné doplnky, prípadne bižutériu. Háčiky sú ideálne aj pre ramienka, na ktorých visí ľahšie oblečenie alebo doplnky. Vynikajúcim spôsobom ako nájsť miesto napríklad na ľahké nočné košieľky je okrúhle ramienko. Takto budete mať celú kolekciu košieľok pokope a perfektne využijete dvere skrine.

Skriňa s posúvacími dverami, biela/čierna, MERINA 250 Skriňa s posúvacími dverami, biela/čierna, MERINA 250

Zopár rád na záver:

- ak vaša skriňa pôsobí temno, pridajte do nej svetlo. Svetlo spôsobí, že skriňa bude vyzerať väčšia.
- držte sa pravidla jedno dnu, druhé von. Iba tak sa vyhnete tomu, že vaša skriňa bude preplnená oblečením, ktoré ani nenosíte.
- šatník udržujte vždy čistý.
- usporiadajte svoje oblečenie podľa farby. Bude to pôsobiť úhľadnejšie a ušetrí vám to ráno čas, keď sa budete obliekať do práce.
- oblečenie trieďte aj podľa ročného obdobia. Mimosezónne kúsky uložte na vrchné police alebo dozadu.
- osvojte si tento spôsob triedenia oblečenia a zaužívajte si robiť tak vždy na začiatku novej sezóny.
- ak stále potrebujete viac úložného priestoru, investujte do stojanového vešiaka alebo pojazdného vešiaka, ktorý vyplní napríklad kút v spálni.