Nie je posteľ ako posteľ. Pozrime sa bližšie na rôzne typy

Nie je posteľ ako posteľ. Pozrime sa bližšie na rôzne typy

Postelí je teraz na trhu neúrekom. Hovoríte si: “Posteľ ako posteľ.”? Opak je pravdou. Výber závisí od veku, preferovaných rozmerov aj od vášho vkusu a interiéru. Naučte sa orientovať v popisoch k posteliam a pýtajte si v predajni s nábytkom presne tú svoju ideálu. 

Postele sú jedným z najdôležitejších kusov nábytku v domácnosti – ľudia v nich napokon strávia približne jednu tretinu svojho života. Nič neovplyvňuje váš každodenný výkon viac ako spánok. Skôr ako sa vrhnete priamo do  nákupu matraca , uistite sa, že ste si najskôr našli čas na výber dokonalého rámu. Prinášame stručný prehľad postelí od tých najjednoduchších až po tie skutočne kráľovské. 

 

Jednolôžko

Ako už názov naznačuje, ide o posteľ určenú pre jedného. Bežný rozmer je 80x200 alebo 90x200 cm. Niektorí predajcovia ponúkajú aj atypické rozmery. Ak hľadáte extra atypický rozmer, obráťte sa na ktoréhokoľvek výrobcu nábytku. Jednolôžka nájdeme v detských či študentských izbách, ale aj v menšej spálni osamelého vlka. Jednolôžka nesmú chýbať v ubytovniach, penziónoch, hoteloch či iných ubytovacích zariadeniach, kde sa usilujú vyhovieť všetkým požiadavkám na ubytovanie.

Jednolôžková posteľ v detskej izbe Jednolôžková posteľ Teyo

 

Pohovka a posteľ v jednom 

Samostatnú skupinu tvorí nábytok, ktorý dokáže zastúpiť pohovku aj posteľ. Svoje uplatnenie má predovšetkým v študentskej izbe alebo v menšom byte. Cez deň si užívajte pohodlie pohovky s dekoratívnymi vankúšmi, na noc zverte svoj spánok pevnej a stabilnej posteli.

 

Váľanda

Váľandy môžu podobne ako rozkladacie pohovky slúžiť na sedenie aj spatie. Čalúnenie je vyrobené z látky, často so vzorom. Skladá sa zo spodnej konštrukcie a lamelového dna, na ktorom je uložený matrac. Matrac je potiahnutý látkou. Váľandy môžu byť vyrobené z molitanu, matracov alebo so "sendvičovou" štruktúrou. Ľahko ich prispôsobíte svojim potrebám. Vo valende je úložný priestor a niektoré majú aj prídavné čelo alebo bočné opierky.

Čierna váľanda s vankúšmi Váľanda ALEX

 

Rastúca posteľ

Ide o atypický typ jednolôžkovej postele. Patrí do detského sveta. Je vyrobená tak, aby ste si jej dĺžku vedeli regulovať podľa potreby. Hovorí sa jej tiež rastúca posteľ. Doslova rastie spolu s vaším dieťaťom.

 

Montessori posteľ

Jednolôžková posteľ bez nožičiek. Je položená priamo na zemi v zmysle výchovnej metódy podľa Márie Montessori. Vyvýšená konštrukcia pripomína domček. Montessori postele práve svojím dizajnom podporujú kreativitu a samostatnosť dieťaťa.


Vyvýšená detská posteľ

Detská posteľ, ktorá na prvý pohľad pripomína poschodovú posteľ, no naďalej ide o jednolôžko. Lôžko je vyvýšené. Dieťa sa do postele dostane po rebríku. V spodnej časti je priestor pre hry, písací stôl alebo úložný priestor.

Biela multifunkčná posteľ v detskej izbe so stolíkom a úložným priestorom Kombinovaná posteľ do detskej izby FANY

 

Poschodová posteľ

Pamätáte si ju z detstva? Aj dnes ju nájdeme v mnohých detských izbách. Poschodová posteľ je jednoduchý spôsob ako v miestnosti ušetriť miesto. Okrem tradičnej dvojposteli dnes na trhu nájdete aj trojlôžko - poschodovú posteľ s prístelkou, prípadne dvojposteľ so širším spodným lôžkom.

 

Štandardná manželská posteľ 

Posteľ využívaná nielen pármi, často ju vyhľadávajú aj jednotlivci pre väčšie pohodlie, ktoré prichádza zároveň s väčším rozmerom lôžka. Štandardní rozmer je 160x200 cm alebo 180x200 cm. Manželské postele sa predávajú s matracmi alebo bez, môžete si potom zvoliť, či si zakúpite dva matrace alebo jeden veľký.

Biela drevená manželská posteľ v spálni Posteľ SUDBURY

 

Drevená posteľ

Drevo má estetickú výhodu oproti iným výrobným materiálom, ako sú kov či oceľ. Je veľmi ľahko kombinovateľné a prinesie pocit tepla do každej miestnosti. Okrem vzhľadu je drevo veľmi odolné a ľahko sa udržiava. Cenovo dostupnejšou variantou k posteliam z masívu je drevotrieska. Postele v dekore dreva sa na masív podobajú dotykom aj na pohľad. V našej ponuke nájdete postele z masívu ako aj  z drevotriesky. 
 

 

Čalúnená posteľ 

Výhodou čalúnených postelí je ich mäkučké telo. Pri nich nehrozí žiadne bolestivé zakopnutie či oškretie. Vysoké čalúnené čelo je veľmi pohodlné pre sledovanie televízie priamo z postele či čítanie knihy pred spaním. Vďaka použitému materiálu môžu výrobcovia postelí vytvoriť originálny vzhľad - stačí len zmeniť prešitie či odtieň. Väčšinou poskytujú aj úložný priestor a sú dodávané spolu s roštom. 
 

Žena si číta na veľkej posteli s úložným priestorom Posteľ s úložným priestorom AKANA

 

Francúzska váľandová posteľ 

Vo forme váľandy prichádza aj manželská posteľ. Zákazník si časti môžete zvoliť látku, tvar čela aj druh matraca. K úložnému priestoru sa dostanete odspodu „od nôh“ alebo z bočných strán.

 

Nízke prízemné postele 

Ďalším typom dizajnovej postele sú nízke postele. Do tejto skupiny sa radia postele s výšou po rošt od 20 – 35 cm. Posteľ má síce atraktívny vzhľad, no nie je vhodná pre starších ľudí alebo pre ľudí, ktorí majú problémy s chrbticou alebo kĺbmi.

Nízka manželská posteľ s vankúšmi Posteľ DANETA

 

Posteľ s vysokým čelom 

Ako rastú naše požiadavky na moderný dizajn, rozrastá sa aj ponuka moderných postelí. Obľúbenými sa stávajú postele s vysokým čelom. Čo sa materiálu týka, môže ísť o drevené, kovové alebo čalúnené postele.

 

Boxspringová posteľ

Opakom nízkej postele je tzv. boxspringová posteľ. Doslovný preklad je posteľ, ktorú tvorí škatuľa s pružinami. Výhodou takýchto postelí je ich výška. Je to vďaka niekoľkým vrstvám matracov, ktoré sa postarajú o váš dokonalý spánok.

Boxspringová posteľ s dekou a vankúšmi v spálni Boxspringová posteľ FERATA KOMFORT

 

Posteľ s nebesami

Posteľ má zvýšenú konštrukciu, na ktorú môžete pripevniť závesy alebo ľahký baldachýn. Takáto posteľ už na pohľad sľubuje čarovné sny. Často býva obohatená o neprehliadnuteľné ornamenty.

Ilustračný obrázok

 

Posteľ s podsvietením 

Hľadáte niečo extra moderné? Čo by ste povedali na posteľ s podsvietením? Podsvietenie je zabudované do čela postele alebo priamo do rámu konštrukcie. RGB osvetlenie má v ponuke niekoľko farieb. Viete si nastaviť prepínanie farieb v určitom časovom intervale, alebo si zvoľte farbu, ktorá v danej chvíli najviac vystihuje vašu náladu.