Šalát z tekvice s červenou repou cícerom a feta syrom
-
100 g cícer - uvarený
-
1 červena repa
-
250 ml šťavy z červenej repy
-
Soľ
-
10 g rasca
-
Ocot
-
500 g tekvica muškátová
-
20 g Zázvor
-
morská soľ
-
čierne korenie
-
1pl olivový olej
-
100 g feta syr
-
1pl olivový olej
-
20 g pečené tekvicové semienka
Cícer uvaríme alebo použijeme hotový uvarený z konzervy. Namarinujeme s olivovým olejom a soľou, necháme 10 minút marinovať.
Repu očistíme a pridáme studenú vodu a rascu a uvaríme. Uvarenú repu nakrájame na mesiačiky, zalejeme šťavou z repy, pridáme ocot, soľ a necháme marinovať. Tekvicu rozrežeme a vyberieme jadierka. Zabalíme do fólie posolíme, pridáme olivový olej, korenie. Zabalíme a pečieme 75 minút pri teplote 180 stupňov. Ak je tekvica upečená, vyberieme ju a lyžicou vydlabeme a namarinujeme olejom a soľou. Podávame s ostatnými ingredienciami a feta syrom.
Vianočný recept netradične
Konfitovane kačacie stehno s čokoládou, čili a grilovaným banánom
-
2 čerstvé kačacie stehna
-
1pl slnečnicový olej
-
2 ks bielej cibule
-
400 ml kurací vývar
-
soľ
-
80 percentná čokoláda
-
4g mexické korenie
-
Demi glace
-
1 banán na pečenie
-
100 ml slnečnicový olej
-
2 bielka
-
200ml nízkotučné mlieko
-
25 g prepáleného masla
-
2 žĺtka
-
75 g hladká múka
-
10 g cukor
-
3 g morská soľ
-
140 g banánov
-
100 g olej
-
60 g creme fraiche
-
citrónová šťava
-
soľ, korenie
Kačacie stehná očistiť od zbytku peria, opiecť do zlatista z každej strany a pridať cibuľku pokrájanú na kocky a opiecť. Prilejeme vývar,
prikryjeme a dusíme pri 120 stupňoch cca 2-2,5 hodiny, pokiaľ stehná nie sú úplne mäkké. Omáčku precedíme a pridáme mexické korenie, čokoládu a demi glace. Banán na pečenie olúpeme a nakrájame na 3 mm plátky. Zohrejeme olej a plátky v ňom do zlata opečieme a odložíme odkvapkať na papier. Bielka s trochou soli vyšlaháme na sneh. Mlieko, maslo, žĺtko, múku, cukor a trocha soli dáme do mixéra. Pridáme banány a všetko dobre rozmixujeme. Do cesta pridáme sneh a pomaly zamiešame. Placičky opečieme a dáme do tepla. Creme fraiche zmiešame a dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou. Podávame s kačkou a banánovou variáciou
Silvester Drink
Jablkovo mrkvová smoothie s ginom a limetkou
-
2 ks granny smith jablka
-
80 g mrkvy
-
2 cl kvalitný gin
-
4 cl drvený ľad
-
20 ml limetkovej šťavy
-
kôra z limetky
Z jablka vykrojíme guličky a necháme zamraziť. Zbytok jablka dáme do mixéra, pridáme limetkovu šťavu a mrkvu a pomixujeme. Pridáme gin. Do pohára dáme ľad a zalejeme smoothi. Pridáme zamrznuté guličky z jablka a limetkovu kôru.