Oslavujeme Deň čokolády: Poďte sa zahryznúť do jej chuti! + recept na  nadýchaný čokoládový Brownies koláč

Oslavujeme Deň čokolády: Poďte sa zahryznúť do jej chuti! + recept na nadýchaný čokoládový Brownies koláč

Lahodná sladká, horká, mliečna či ružová – milujeme všetky jej príchute a farby. Robí radosť telu i duši a dodáva energiu do života. Pomáha obdarúvať aj vyčarovať úsmev na tvári. Reč je o zbožňovanej čokoláde, ktorá patrí medzi najpopulárnejšie sladkosti na svete. Nie nadarmo si tak vyslúžila aj svoj veľký sviatočný deň! Dáte si kúsok?

 

Čokoládové bôby

 

Slovo, ktoré musíte milovať

Slovíčko čokoláda má pôvod v jazyku Nahuatlov, teda pôvodných obyvateľov stredného Mexika. Práve tam sa už pred tritisíc rokmi pestoval prvý kakaovník. Čokoláda, ako sladká pochúťka, je vyrábaná zo zrniek tropického kakaového stromu Theobroma cacao a stále patrí medzi najobľúbenejšie potraviny. Dokonca sa stala natoľko populárnou, že jej pripadol vlastný dátum v kalendári. 

Svetový Deň čokolády patrí všetkým jej milovníkom a oslavuje sa vždy 7. júla od roku 2009. Pripomína nám dobu okolo roku 1550, kedy bola čokoláda uvedená na európsky trh a stala sa tak dostupnou pre ľudí. 

 

Čokoláda

 

Prečo by sme ju mali jesť?

Pravdou je, že priveľa sladkostí nášmu telu škodí. Avšak, nezabúdajme, že maškrtiť môžeme aj zdravo. Pravá čokoláda má pre ľudský organizmus v menších pravidelných dávkach priaznivý účinok. Prispieva k našej kráse aj lepšej psychike. Dokonca znižuje krvný tlak, upravuje cholesterol a pomáha predchádzať krvným zrazeninám. Dopriať by sme si však mali naozaj kvalitnú čokoládu, najlepšie horkú  so 70% obsahom kakaa. Takáto čokoláda má antidepresívne účinky, zmierňuje úzkosť a prispieva k lepšej nálade. 

Podľa prieskumov si v priemere každý Slovák dopraje približne sto gramov čokolády tri až štyrikrát do mesiaca. Sú to teda viac ako štyri kilogramy ročne. Zaujímavosťou je, že čokoláda je jediné jedlo, ktoré sa topí pri teplote mierne nižšej ako je teplota ľudského tela, preto sa nám v ústach dokonale rozpustí.

 

Čokoládová káva

 

Pripravte si výdatnú čokokávu!

Horúca čokoláda je balzamom na nejedno zlomené srdce či boľavú dušu. Dokonca ide o jeden z najstarších nápojov, ktorý poznali aj starí Mayovia. Kakaové bôby využívali na prípravu nápoja. Najskôr si ich pomleli a potom ovocie varili vo vode spolu so sójou, vanilkou a chilli. Dnes však takáto tekutá dobrota vzniká úplne inak. Čo tak pripraviť si na oslavu tohto sladkého dňa kávu aj čokoládu v jednom? Recept je veľmi jednoduchý. Stačí ak máte k dispozícii šikovný kávovar a menšiu tabuľku čokolády.

Čokoládu si položte na vrch šálky, pustite si obľúbené espresso alebo lungo a nechajte prúd kávy tiecť priamo cez čokoládu, ktorej chuť sa roztápa rovno do vašej šálky. Vychutnať si ju môžete z našich termopohárov HotCool, ktoré vám zaručia dlhšiu požadovanú teplotu ako len obyčajné hrnčeky. Mňam!

 

Za dobrou čokoládou aj na kraj sveta

Kvôli receptom na kvalitné čokoládové delikatesy mnohí obídu aj celý svet. Prihlásiť sa dá na rôzne čokoládové semináre, výstavy, cukrárske kurzy, festivaly či ochutnávky. Inšpirovať sa však môžete aj doma. Stačí si zapnúť internet a navštíviť rôzne stránky alebo blogy, kde fajnšmekri a milovníci čokolád nechávajú priestor fantázii, radám aj inšpiráciám. Vyskúšať tak môžete napríklad pivo s príchuťou čokolády, čokoládovú polievku alebo všelijaké čoko-kokteily. Existujú taktiež nezvyčajné dezerty vytvorené z organických čokolád, čokoládových cukroviniek i ručne vyrábaných koláčov. 

 

Čokoládový koláč

 

Aby sme tento deň oslávili skutočne naplno, nesmie chýbať recept na výborný a populárny čokoládový Brownies koláč. Inšpirujete sa?

Okúzľujúci a delikátny čokoládový koláč pôsobí už na pohľad chutne a lahodne. Pre návštevu bude milým prekvapením a pre vás dokonalým pôžitkom. Vychutnajte si s nami čokoládové dobro ukryté v tejto dobrote. Ako na to? 

Ingrediencie, ktoré potrebujeme na korpus:
Okrúhlu formu s priemerom 22 cm
Papier na pečenie
160 g kryštálového cukru
180 ml smotany na varenie
160 g hladkej múky
40 g holandského kakaa
2 vajíčka
1 vrecúško vanilínového cukru
90 ml oleja
8g kypriaceho prášku

Na polevu: 
120 g horkej čokolády na varenie
40 g masla
mandľové lupienky
hrsť malín alebo višní
mätový lístok na ozdobu 

 

Brownies

 

Ako budeme postupovať?

Najskôr si spolu vymiešame dve vajíčka s kryštálovým cukrom. Pomôcť  nám pri tom môže šikovný asistent – kuchynský robot Macejko, ktorý razom vytvorí delikátnu penistú zmes. Pridáme vanilínový cukor a dobre premiešame. Potom prilejeme smotanu na varenie a znova poriadne premiešame. V miske si spojíme múku s holandským kakaom aj kypriacim práškom a pridáme k tekutej zmesi. Miešame, až kým sa nám nevytvorí krásne čokoládová, tekutá lesklá hmota. Do nej následne prilejeme olej a premiešame. 

Pripravíme si okrúhlu formu, ktorú sme vystlali papierom na pečenie a hotovú kakaovú zmes do nej vlejeme. Zarovnáme povrch a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút.

Medzitým si nachystáme čokoládovú polevu. Do misky nalámeme horkú čokoládu a pridáme maslo. Obe ingrediencie spolu rozpustíme. Koláč po vychladnutí polejeme roztopenou čokoládou a ozdobíme plátkami mandlí, prípadne malinami či višňami. Náš lahodný a vláčny Brownies je hotový! 

 

Dobrú a sladkú chuť!