![Spálňa Provance Pitie vody u detí](https://cdn.kondela.sk/media/filer_public/94/75/9475c361-0f34-4659-899f-be49f69e028c/_pitny_rezim_2.png)
Pitný režim je základ
Kým si však namiešame ten správny drink leta, dôležité je pripomenúť si, že pitný režim má naozaj svoje nezameniteľné opodstatnenie. Hlavne v horúcom počasí, ktoré okrem zábavy a oddychu prináša aj tienisté stránky. Týka sa to hlavne vysokých teplôt, ktoré nerobia dobre ľudskému organizmu, keďže býva rýchlo oslabený. Preto je dodržiavanie pitného režimu nutnosťou a nemali by sme ho zanedbávať. Nedostatočným príjmom tekutín sa ľahko dostávame do stavu dehydratácie, ktorú sprevádza veľa nepríjemných príznakov.
![Spálňa Provance Pitný režim](https://cdn.kondela.sk/media/filer_public/cb/ff/cbff896d-daa2-4ea2-8c7e-3b2184f10efa/_pitny_rezim3.png)
Najlepšia je čistá
Čistá a priezračná voda je jednoducho vzácny dar, bez ktorého by sme neexistovali. Najlepšie uhasí každý smäd, je zdravá a telo ju jednoducho potrebuje. Ak sa v teplom počasí vyberieme na pláž, turistiku či zažívame rôznu fyzickú námahu, fľašu vody treba mať neustále poruke. Čo tak vychutnať si ju v elegantnej a praktickej fľaši CRYSTAL, ktorou navyše šetríme aj životné prostredie?
![Spálňa Provance História miešaných nápojov](https://cdn.kondela.sk/media/filer_public/8e/92/8e92adbf-f508-4596-b8bb-e4188e1edc2c/_pit_rezim_4.png)
Aj miešané nápoje majú svoju históriu
Sladké a chutné drinky nie sú len výdobytkom modernej doby či prvých diskoték. Vôbec o prvom drinku by sme mohli hovoriť už v dávnom staroveku, kedy sa ľudia snažili pridávaním rôznych zložiek vylepšiť chuť nápojov, piva či vína. Za prvé miešané nápoje sa dajú považovať aj rôzne punče, ktoré sa začali vyskytovať v 17. storočí v podobe jednoduchého zmiešania vína, ovocia a korenín. Nezabúdalo sa ani na štýlové servírovanie vo veľkých nádobách alebo misách, odkiaľ sa naberali priamo do krásnych brúsených pohárov na stopke.
![Spálňa Provance Miešané drinky](https://cdn.kondela.sk/media/filer_public/f9/33/f933d217-dda6-4bb0-995e-813fa4b58732/_pit_rezim_5.png)
Nápoj, ktorý ešte nikto neochutnal
A kde inde by sme našli prvé recepty na koktejly, ak nie v Amerike? Veľký rozkvet zaznamenali v čase americkej prohibície. Začiatkom 20. storočia sa začali viac dostávať aj do Európy – hlavne do veľkých metropol ako Paríž či Londýn. Už v roku 1913 vznikli prvé koktejlové bary. Cieľ bol jednoduchý – prilákať zákazníkov a poskytnúť im svieži a moderný nápoj, ktorý dovtedy nikto nepoznal.
Postupne sa začali rozširovať rôzne recepty, postupy prípravy a objavovali sa nové ingrediencie. Po tom, čo v roku 1951 vznikla Medzinárodna barmanská asociácia, došlo k zjednoteniu prípravy aj podávania miešaných nápojov, takže zázkazník si mohol v každom kúte sveta objednať obľúbený drink pod rovnakým menom aj rovnako pripravený. Takto sa roztočil osviežujúci kolotoč, ktorý trvá dodnes.
![Spálňa Provance Miešané nápoje](https://cdn.kondela.sk/media/filer_public/7a/1a/7a1ae6e3-d64a-4060-ae6c-51c5a82728b9/_pit_rezim_6.png)
Všetky možné chute
Dnes nesmú koktejly chýbať na žiadnej záhradnej párty, diskotéke, oslave či svadbe. Svojou farebnosťou, tvarom, chuťou a intenzitou búrajú aj tie najdivokejšie predstavy. Šikovní baristi sa po celom svete predbiehajú v tom, kto urobí najlepší či najoriginálneší nápoj. Najlepšie je, že potešia všetkých, pretože si môžeme vychutnať rôzne variácie s alkoholom, či bez neho.
![Spálňa Provance Drinky na párty a oslavu](https://cdn.kondela.sk/media/filer_public/7e/df/7edf242c-f35c-4dd7-97dd-f46fa85e55bf/_pit_rezim_7_1.png)
Pripravte si s nami chutný drink na letnú párty či oslavu
Na žiadnej letnej terase nesmie chýbať obľúbený kubánsky milovník Cuba libre!
Potrebujeme:
50 ml bieleho rumu Havana
200 ml Coca-Coly
1 limetku
ľad
Pripravujeme nasledovne:
Pohár naplníme ľadom. Prilejeme šťavu z polovice limetky, rum a Colu a všetko spolu premiešame. Podávame dozdobené kolieskom limetky. Štrng!
Milujete kávu aj drink v jednom? Potom rozhodne vyskúšajte lahodný Espresso tonic!
Potrebujeme:
1 espresso (k máte radi silnejšiu kávu, pokojne môžete použiť tzv. doppio s dvojnásobnou dávkou kávy)
200 ml tonicu
limetku a ľad
Ako si nápoj pripravíme?
V kávovare si urobíme espresso shot alebo spomínané doppio a necháme ho trochu vychladnúť. Potom do nového skleneného pohára dáme ľad a do troch štvrtín jeho objemu nalejeme tonic. Vezmeme lyžicu, po ktorej do nápoja nalejeme espresso. Hotovo, hor sa vychutnávať!
![Spálňa Provance Coctaily](https://cdn.kondela.sk/media/filer_public/02/ef/02efc712-6b35-4e86-83d2-3a1b056cc168/_pit_rezim_mimosa_.png)
Čo tak jednoduchý koktejl nazývaný Mimosa?
Potrebujeme:
75 ml pomarančovej šťavy
75 ml prosecca
ľad
Postup je jednoduchý:
Pohár si najskôr schladíme ľadom. Do vysokého pohára si nalejeme vychladené prosecco a následne prilejeme studenú – najlepšie čerstvú – pomarančovú šťavu. Drink ihneď podávame.
Každý krásny drink potrebuje aj primerané vkusné servírovanie. Všetko potrebné na podávanie vašich miešaných experimentov či tradičných overených drinkov nájdete na www.kondela.sk