Osviežte si pitný režim farebnými miešanými nápojmi

Osviežte si pitný režim farebnými miešanými nápojmi

Leto sa začína a slnečné dni trávené vonku pri bazénoch či na záhradných oslavách si priam žiadajú osviežujúci drink, korý nás nabije energiou. Čím farebnejšie, tým krajšie. So slamkami, dáždnikmi aj ľadom. Presne také milujeme. Myslite na svoj pitný režim a pripravte si recepty na skvelé chladené nápoje, pri ktorých vynikne jedinečná atmosféra dovoleniek a oddychu. Máte svoj obľúbený?

 

Pitie vody u detí

 

Pitný režim je základ

Kým si však namiešame ten správny drink leta, dôležité je pripomenúť si, že pitný režim má naozaj svoje nezameniteľné opodstatnenie. Hlavne v horúcom počasí, ktoré okrem zábavy a oddychu prináša aj tienisté stránky. Týka sa to hlavne vysokých teplôt, ktoré nerobia dobre ľudskému organizmu, keďže býva rýchlo oslabený. Preto je dodržiavanie pitného režimu nutnosťou a nemali by sme ho zanedbávať. Nedostatočným príjmom tekutín sa ľahko dostávame do stavu dehydratácie, ktorú sprevádza veľa nepríjemných príznakov.

 

Pitný režim

 

Najlepšia je čistá

Čistá a priezračná voda je jednoducho vzácny dar, bez ktorého by sme neexistovali. Najlepšie uhasí každý smäd, je zdravá a telo ju jednoducho potrebuje. Ak sa v teplom počasí vyberieme na pláž, turistiku či zažívame rôznu fyzickú námahu, fľašu vody treba mať neustále poruke. Čo tak vychutnať si ju v elegantnej a praktickej fľaši CRYSTAL, ktorou navyše šetríme aj životné prostredie? 

 

História miešaných nápojov

 

Aj miešané nápoje majú svoju históriu

Sladké a chutné drinky nie sú len výdobytkom modernej doby či prvých diskoték. Vôbec o prvom drinku by sme mohli hovoriť už v dávnom staroveku, kedy sa ľudia snažili pridávaním rôznych zložiek vylepšiť chuť nápojov, piva či vína. Za prvé miešané nápoje sa dajú považovať aj rôzne punče, ktoré sa začali vyskytovať v 17. storočí v podobe jednoduchého zmiešania vína, ovocia a korenín. Nezabúdalo sa ani na štýlové servírovanie vo veľkých nádobách alebo misách, odkiaľ sa naberali priamo do krásnych brúsených pohárov na stopke. 

 

Miešané drinky

 

Nápoj, ktorý ešte nikto neochutnal

A kde inde by sme našli prvé recepty na koktejly, ak nie v Amerike? Veľký rozkvet zaznamenali v čase americkej prohibície. Začiatkom 20. storočia sa začali viac dostávať aj do Európy – hlavne do veľkých metropol ako Paríž či Londýn. Už v roku 1913 vznikli prvé koktejlové bary. Cieľ bol jednoduchý – prilákať zákazníkov a poskytnúť im svieži a moderný nápoj, ktorý dovtedy nikto nepoznal. 

Postupne sa začali rozširovať rôzne recepty, postupy prípravy a objavovali sa nové ingrediencie. Po tom, čo v roku 1951 vznikla Medzinárodna barmanská asociácia, došlo k zjednoteniu prípravy aj podávania miešaných nápojov, takže zázkazník si mohol v každom kúte sveta objednať obľúbený drink pod rovnakým menom aj rovnako pripravený. Takto sa roztočil osviežujúci kolotoč, ktorý trvá dodnes. 

 

Miešané nápoje

 

Všetky možné chute 

Dnes nesmú koktejly chýbať na žiadnej záhradnej párty, diskotéke, oslave či svadbe. Svojou farebnosťou, tvarom, chuťou a intenzitou búrajú aj tie najdivokejšie predstavy. Šikovní baristi sa po celom svete predbiehajú v tom, kto urobí najlepší či najoriginálneší nápoj. Najlepšie je, že potešia všetkých, pretože si môžeme vychutnať rôzne variácie s alkoholom, či bez neho.

 

Drinky na párty a oslavu

 

Pripravte si s nami chutný drink na letnú párty či oslavu

 

Na žiadnej letnej terase nesmie chýbať obľúbený kubánsky milovník Cuba libre!

Potrebujeme:
50 ml bieleho rumu Havana
200 ml Coca-Coly
1 limetku
ľad

Pripravujeme nasledovne:
Pohár naplníme ľadom. Prilejeme šťavu z polovice limetky, rum a Colu a všetko spolu premiešame. Podávame dozdobené kolieskom limetky. Štrng!

 

Milujete kávu aj drink v jednom? Potom rozhodne vyskúšajte lahodný Espresso tonic!

Potrebujeme: 
1 espresso (k máte radi silnejšiu kávu, pokojne môžete použiť tzv. doppio s dvojnásobnou dávkou kávy)
200 ml tonicu
limetku a ľad

Ako si nápoj pripravíme?
V kávovare si urobíme espresso shot alebo spomínané doppio a necháme ho trochu vychladnúť. Potom do nového skleneného pohára dáme ľad a do troch štvrtín jeho objemu nalejeme tonic. Vezmeme lyžicu, po ktorej do nápoja nalejeme espresso. Hotovo, hor sa vychutnávať! 

 

Coctaily

 

Čo tak jednoduchý koktejl nazývaný Mimosa?

Potrebujeme: 
75 ml pomarančovej šťavy
75 ml prosecca 
ľad

Postup je jednoduchý:
Pohár si najskôr schladíme ľadom. Do vysokého pohára si nalejeme vychladené prosecco a následne prilejeme studenú – najlepšie čerstvú – pomarančovú šťavu. Drink ihneď podávame.

Každý krásny drink potrebuje aj primerané vkusné servírovanie. Všetko potrebné na podávanie vašich miešaných experimentov či tradičných overených drinkov nájdete na www.kondela.sk