Ozdobte si záhradu alebo terasu exteriérovými svetielkami

Ozdobte si záhradu alebo terasu exteriérovými svetielkami

 

Nič neprekoná reťazové svetielka pre ich schopnosť okamžite zlepšiť atmosféru. Vo večerných hodinách môže ich jemná žiara premeniť obyčajnú terasu na miesto pripravené na párty. Je to najjednoduchší spôsob, ako osvetliť tmavý chodník alebo prístupovú cestu k domu. Ak máte okolo domu stromy alebo plot, zavesenie svetielok vám zaberie naozaj krátky čas. Inštalácia takéhoto osvetlenia si nevyžaduje veľa skúsenosti či námahy ani v prípade, že ho na prvý pohľad nemáte o čo uchytiť.

 

Vyžaduje si to predprípravu

V prvom rade si zvoľte, kde chcete vonkajšie osvetlenie zavesiť. Určite zdroj energie. Ak nemáte externú zásuvku na mieste, kde ju potrebujete, majte poruke vonkajší predlžovací kábel. Zmerajte dĺžku svetelnej reťaze a zhruba si rozvrhnite jej inštaláciu. Zabudnite na lacné exteriérové reťaze a investujte radšej do terasových svetiel určených špeciálne pre vonkajšie použitie, ktoré sú odolnejšie a vodotesné, preto sa dajú používať v exteriéri celý rok. Svetelná reťaz sa zvyčajne dodáva s dostatočne dlhým napájacím káblom a žiarovkami. Voľte dlhotrvajúce LED žiarovky. Ak vás lákajú skôr tradičné žiarovky, ideálne sú tie, ktoré vyžarujú teplé svetlo. Pri kúpe svetelnej reťaze si zadovážte hneď niekoľko náhradných žiaroviek.

Väčšina svetelných exteriérových reťazí má na oboch koncoch zástrčku. Výrobcovia dokonca určujú, koľko vlákien môžete pripojiť dokopy, zvyčajne je to až päť reťazí kratších ako 150 cm a tri až štyri reťaze s dĺžkou okolo 300 cm. Mimoriadne dlhé pramene – 10 metrov a viac – by sa nemali navzájom spájať.

Exteriérové svetielka v altánku Svetielka v altánku. Zdroj: pinterest.com

 

Ako správne zavesiť svetielka, ak máte na záhrade opory?

Prejdite sa po záhrade a určite si oporné body. Zistite, kde je potrebná prídavná podpora. Podľa návrhu položte svetelné reťaze na zem. Označte si miesto, kde podľa vás bude reťaz potrebovať ďalšiu oporu. Stromy, ploty, verandy, strecha terasy alebo odkvapy vášho domu sú dokonalými existujúcimi oporami, ak sú na správnom mieste. Naznačte si, kde budete musieť nainštalovať montážne háčiky. Nainštalujte na určené opory montážny materiál.

Po inštalácii háčikov ste pripravení zavesiť samotnú reťaz. Zapojte svetlá do externej zásuvky alebo do externého predlžovacieho kábla a poveste prvú žiarovku na oporu, od ktorej chcete začať. Skontrolujte, či svietia všetky žiarovky. Po takejto kontrole odpojte reťaz od zdroja, aby ste mohli zavesiť zvyšok svetielok podľa návrhu. Potom opäť zapojte reťaz do elektriny. Aby predlžovací kábel nezavadzal v priestore, použite elektrické svorky a primontujte ho pevne ku múru domu alebo ku stĺpiku.

Exteriérové svetielka na terase Svetielka na terase. Zdroj: pinterest.com

Ako zavesiť svetielka, ak nemáte na záhrade prirodzené opory?


Ak nemáte steny alebo stromy len na správnom mieste, aby ste mohli zavesiť svetelnú reťaz, budete musieť vynaložiť trochu viac úsilia do vytvorenia opôr.

Ak máte drevený plot, ktorý nie je dostatočne vysoký na upevnenie osvetlenie, pripevnite k nemu drevené stĺpiky s dĺžkou cca 30 cm s háčikmi na vrchu. Rozmiestnite drevené stĺpiky so vzdialenosťou od seba zhruba 24 cm. Drevené stĺpiky pripevnite k stĺpom oplotenia bočným klincovaním alebo ich pomocou vŕtačky zaistite skrutkami.

Jednoduchým riešením je tiež umiestniť stĺpiky s háčikom na vrchu do robustných kvetináčov naplnených štrkom alebo vedierok naplnených betónom, uprostred ktorých je plastová rúrka. Takéto podpery rozmiestnite po obvode terasy. Svetelnú reťaz zaveste na stĺpiky. Nevýhodou tejto metódy je, že sa musíte vysporiadať s ťažkými kvetináčmi alebo vedierkami naplnenými betónom. Ak rozmýšľate nad príliš dlhou, a teda aj ťažkou reťazou, berte do úvahy, že môže dôjsť k prevráteniu vedier.

Rovnako poslúžia kvetináče naplnené štrkom a hlinou. Po umiestnení stĺpikov do nich zasaďte kvety a rastliny, umocnia konečný výsledok.

Stĺpiky v kvetináčoch Stĺpiky v kvetináčoch. Zdroj: pinterest.com

Ako zavesiť svetielka na otvorenom trávniku?

Ak inštalujete svetlá na trávniku, urobte tak pomocou záhradných kotviacich pätiek a drevených stĺpov. Opäť si rozvrhnite umiestnenie svetelnej reťaze. V označenom mieste zatlčte pätku do zeme, vsuňte do nej drevený stĺp a zaistite. Ľahšie sa vám bude vešať svetlá, ak si na každý stĺp pripravíte háčik.

Vonkajšie svetielka nad stolom Svetielka nad stolom. Zdroj: pinterest.com

Romantika na záhrade. Vonkajšie osvetlenie môžete mať na záhrade po celý rok. Treba však venovať pozornosť výberu svetelnej reťaze a čítať upozornenia a odporúčania výrobcov.