Pod okno či oproti dverám? Aj umiestnenie postele v spálni má svoje pravidlá

Pod okno či oproti dverám? Aj umiestnenie postele v spálni má svoje pravidlá

 

Kam s posteľou? Azda každý z nás si položil túto otázku pri zariaďovaní spálne. Jedny radia tak, druhí onak. Je množstvo teórii a odporúčaní v súvislosti s touto problematiku. Niečo o tom hovorí učenie Feng šuej, veľa právd sa ukrýva v múdrostiach našich starých mám. Ak aj vy stojíte pred takouto dilemou, možno vám tieto rady pomôžu správne sa rozhodnúť.

 

 

Odporúčanie č.1: Záhlavie postele umiestnite oproti hlavnej stene

 

Toto však nie je vždy to najlepšie riešenie, pretože to závisí od usporiadania spálne a priľahlých miestností. Učenie Feng šuej, ktoré uvažuje o priestorových vzťahoch v súvislosti s tokom životnej energie chi, tiež vyhlasuje, že posteľ by mala byť prisunutá čelom k dominantnej stene v miestnosti. Varuje však pred tým, aby touto stenou prechádzali kanalizačné, vodovodné či plynové rúry. Vysvetlenie sa ukrýva v symbolickom splachovaní životného a pracovného úspechu do kanalizácie. Dokonca aj tí, ktorí sa neradia Feng šuej učením, vyhlasujú, že keď spia s hlavou pri rúrach, rušivé zvuky zasahujú do ich spánku.

Návrhári interiérov vám povedia, že umiestnenie postele závisí od veľkosti a rozmerov spálne. Ak je pôdorys štvorcový, potom je najlepšie umiestniť posteľ na stredovú os. Ak je vaša spálňa obdĺžniková, potom je najlepšie rozdeliť priestor do zón. Lôžko nech sa nachádza v jednej zóne a oddychový kútik s kreslom na druhej strane.

Ak je vaša spálňa obdivuhodných rozmerov, umiestnite posteľ tak, aby bola voľne stojacia. Takéto umiestnenie postele vám môže pomôcť v boji proti pocitu prázdnoty a nedostatku nábytku vo veľkých priestoroch.

 

Odporúčanie č.2. Mali by ste mať dobrý výhľad na dvere spálne z postele

Feng šuej tiež odporúča, aby celá posteľ nebola viditeľná pri otvorených dverách. Ľudia chcú prirodzene spať na bezpečnom mieste. Toto podvedome nás vedie k tomu, aby sme si zabezpečili bezpečnú vzdialenosť od „nebezpečných“ predmetov, ako sú dvere a okná.

Z psychologického hľadiska je dôležité udržať posteľ čo najďalej od dverí, a zároveň zabezpečiť, aby ste na dvere videli priamo z postele. Ak je však v miestnosti okno, mali by ste byť schopní vidieť súčasne na dvere aj na okno. Ďalšou výhodou tohto usporiadania je, že svetlo prúdiace z chodby cez otvorené dvere nikoho nezobudí.

Zariadená spálňa s dreveným nábytkom a manželskou posteľou s modro-hnedými perinami a vankúšmi

 

Odporúčanie č. 3. Nemali by ste spať s nohami nasmerovanými oproti dverám

 

Toto však neplatí pre všetky dvere, ako sú napríklad dvere skrine. Pri tomto odporúčaní má Feng šuej na mysli vstupné dvere do miestnosti. Feng šuej tiež radí vyhnúť sa umiestneniu zrkadla oproti postele alebo umiestniť posteľ pod luster alebo stropné trámy či medzi dvoje dverí. Existuje tiež mnoho iných dôvodov zakorenených v rôznych kultúrach, prečo je v niektorých oblastiach považované za zlé spať nohami smerom ku dverám. Jedným z príkladov je napr. islamská tradícia, ktorá hovorí, že spať nohami oproti dverám je ako čeliť nohami niekomu, zvlášť staršiemu, čo je považované za hrubé. V Rusku a vo východnej Európe zas posteľ radšej umiestnia do uhlopriečky. Tu je totiž zvykom nosiť truhlu s mŕtvym mimo bydliska, pričom sa mŕtvy vynáša nohami napred.

Niekedy však ťažko dokážete ovplyvniť to, kde posteľ postaviť. Ak máte úzku spálňu, často je jediným riešením umiestniť posteľ priamo oproti dverám.

 

Odporúčanie č.4. Umiestnite posteľ podľa svetových strán

 

V skutočnosti však neexistuje odporúčanie, na ktorom by sa ľudia zhodli. Japonská tradícia hovorí, že môžete spať v ľubovoľnom smere, s výnimkou, že hlava smeruje na sever, vtedy je to považované za zlé znamenie. V poslednom čase sa však hovorí o tom, že spanie s hlavou na sever je dokonca prospešné pre zdravie z dôvodu geomagnetických vplyvov.

Feng šuej však nezovšeobecňuje správny smer postele. Podľa vedcov z centra Feng Shui v Petrohrade má každý z nás vlastné číslo Gua vypočítané z nášho roku narodenia. Pomocou tohto čísla môžeme zistiť, ktorá svetová strana pre nás funguje najlepšie a ktorej sa vyhnúť. Aj poznáte svoje číslo Gua, umožní vám to využívať magnetickú silu Zeme na dosiahnutie svojich cieľov vrátane finančného úspechu.

Manželská posteľ z masívu v spálni. Na posteli sú položené modré uteráky a podnos s jedlom.

 

Odporúčanie č. 5. Ak máte z okna panoramatický výhľad, využite to a posteľ umiestniť tak, aby smerovala k oknu

 

Takéto riešenie môže byť skvelé, ak máte výhľad napríklad na les, ale nie je to ideálne, ak je okno otočené k slnku . Ak je okno spálne obrátené k rannému slnku, umiestnenie postele blízko neho môže spôsobiť nepríjemné pocity. Región je tu rozhodujúcim faktorom. Ak sa nachádzate bližšie k rovníku, uhol zapadajúceho slnka je okolo 90 stupňov. Čelo postele, najmä ak je nízke, vás neochráni pred slnečným žiarením. Navyše okná sú hlavným zdrojom tepelných strát v domácnosti. Vzduch pri oknách prúdi a je chladnejší, čo môže spôsobiť prechladnutie. Optimálnym riešením v takýchto podmienkach je buď nainštalovať vyhrievané sklo alebo zvážiť zmenu usporiadania nábytku.

Trápi vás nespavosť? Potom by vaša posteľ vonkoncom nemala stáť pri okne. Takisto sa neodporúča používať v spálni TV či počítač.

Sivá čalúnená posteľ s vysunutým úložným priestorom Luxusná posteľ s úložným priestorom XADRA

 

Odporúčanie č. 6: Správne miesto pre vašu posteľ je také, v ktorom sa cítite najpohodlnejšie

 

Toto je pravdepodobne tá najlepšia odpoveď. Návrh dizajnéra často víťazí nad teóriou Feng šuej. Dokonca sa neraz osvedčilo, že keď si majitelia zariadili spálňu podľa vlastného cítenia, bolo to najlepšie rozhodnutie. Posteľ by mala byť umiestnená tak, aby sa vám v nej spalo čo možno najlepšie a aby spálňa celkovo pôsobila útulne a relaxačne. A tak je to správne!