Porcelán je keramika, no keramika nie je porcelán. Ako to vlastne je?

Porcelán je keramika, no keramika nie je porcelán. Ako to vlastne je?

Porcelán a keramika. Dve označenia, ktoré sa často skloňujú v spojitosti s jedálenským servisom. Misy, taniere, šálky, čajníky, niektoré sú keramické, iné porcelánové. Aký je v tom rozdiel? Je porcelán to isté čo keramika? Prečo je porcelán drahší? Na tieto a podobné otázky nájdete odpoveď v nasledujúcom článku.

porcelán

 

Porcelán verzus keramika

Poďme na to zhurta! Aby sme porozumeli rozdielom medzi porcelánom a keramikou, povedzme si čo-to o danom materiáli.

Keramika

Keramika je oveľa bežnejšia ako porcelán. Ide o anorganický nekovový alebo uhlíkový materiál, vyrobený pri vysokých teplotách. Keramika je označenie celej rady materiálov, ktoré sú prevažne vyrobené z ílovitej hliny. Tá sa napokon spevňuje vypaľovaním v horúcich peciach. Existuje niekoľko keramických hmôt, ktoré sa líšia zložením, teplotou výpalu, ale aj technikou spracovania. Do rodiny „keramika“ patrí aj kamenina, majolika, terakota, kamenina, sochárska hlina, hrnčiarska hlina, stavebné materiály, ale aj porcelán.

Porcelán

Dostali sme sa k prvej časti našej polemiky. Porcelán je keramika. Skutočne je to tak. Porcelán pozostáva z keramickej hmoty. Jeho výroba je však oveľa komplikovanejšia ako výroba keramických materiálov. Je to žiadaný materiál, hoci je nákladnejší, aj pre jeho vlastnosti, o ktorých si povieme neskôr.

porcelán

 

Čo na to história? 

Označenie keramika je gréckeho pôvodu. Keramiku poznáme z čias vykopávok. Prvé zmienky o nej pochádzajú z obdobia paleolitu. Keramika je prírodný materiál. Zjednodušene povedané, keramiku nájdete kdekoľvek zahrabete do zeme. Ak natrafíte na dostatočne ílovitú hlinu, získali ste základ na vašu prvú vlastnoručne vyrobenú a vypálenú vázu.

Porcelán je oveľa mladší. Za jeho kolísku sa označuje starodávna Čína. Ako protoporcelán bol objavený v 7. storočí pred narodením Krista, porcelán, ako ho poznáme dnes, sa datuje k 7. storočí po narodení Krista. Prvá slovenská porcelánka bola založená v obci Čaba, v Radošinskej doline v roku 1955.

porcelán

 

Čím sa líšia?

Keramika je pórovitý materiál s hrubším zrnom. Ide o tuhý materiál, ktorý je svetelne nepriepustný. Výrobky z keramiky sú ťažšie a hrubšie. To je faktor, ktorý vám pomôže rozlíšiť keramickú misu od porcelánovej. Podržte v jednej ruke keramickú misu, v druhej porcelánovú. Tá ťažšia je určite z keramiky, aj keď dizajnom sa môže rovnať tej porcelánovej. Kamenina sa vypaľuje pri nižšej teplote ako porcelán, cca pri 900 – 1300 °C.  Porcelán potrebuje na vypálenie teplotu až 1400 °C.

Porcelán je priesvitný, aj keď sa nám to na prvý pohľad nezdá. No keď ho podržíte proti svetlu, môžete si všimnúť, že svetlo prechádza skrz materiál. Je tenší, viac formovateľný, výrobky sú zdobené jemnými dekoratívnymi ornamentmi, ktoré by nebolo možné vytvoriť z tuhej hliny. Kým výrobky z keramiky môžete pokojne točiť a tvarovať na hrnčiarskom kruhu, porcelán je tekutejší. Leje sa do špeciálnych foriem.

Čo je keramika a čo porcelán vám našepká aj zvuk. Keď cinknete o porcelán, porcelán zazvoní ako zvon. Zatiaľ čo keramika znie tlmene. 

porcelán

 

Prečo servis z porcelánu?

Porcelánové výrobky sú jemné, nežné, s vysokým leskom. Očaria vás svojím snehobielym prevedením, na ktoré sa nanáša farebný vzor. Typické sú kvetinové, geometrické či orientálne vzory. Každý ťah je precízny, farby sú sýte. Porcelánový servis má dlhú životnosť, aj preto sa často dedí z generácie na generáciu. Pôsobí veľmi luxusne a je ideálny pre slávnostné stolovanie.

Možno vás zarazí jeho vyššia cena. No vo vyššej cene sa odráža náročný výrobný proces, ktorý zvyšuje jeho odolnosť. Porcelánový riad je možné umývať v umývačke riadu, aj ohrievať v mikrovlnnej rúre. 

porcelán

 

Ak hľadáte servis, ktorý pre vás bude niečo znamenať, v tom prípade voľte porcelán. Jeho vlastnosti, krása a luxus vás očaria natoľko, že si k nemu vytvoríte vzťah. Rozmaznávajte sa a doprajte si skutočnú kvalitu.