Posteľ s baldachýnom pre vaše rozprávkové sny

Posteľ s baldachýnom pre vaše rozprávkové sny

Posteli s baldachýnom, často označovanej aj ako posteľ s nebesami, sa právom hovorí kráľovská posteľ. Takéto postele boli kedysi samozrejmosťou pre kráľov a veľkopánov. Závesy na všetkých štyroch stranách mali zabezpečiť súkromie, zároveň mali udržať teplo, v teplých krajinách zas poskytovali akúsi ochranu pred otravným hmyzom. Práve teraz zažívajú postele s nebesami veľký comeback. Posteľ s baldachýnom pôsobí elegantne, luxusne a honosne, a predsa je dostupná pre každého. Pre romantikov je takáto posteľ dokonalým kúskom.

 

Posteľ s nebesami Takara so zlatým náterom Posteľ s nebesami Takara

Posteľ s baldanýchom. Čo to je?

Týmto výrazom sa označuje posteľ, u ktorej sa zo všetkých štyroch rohov dvíhajú do výšky ozdobné stĺpiky. Tie sú potom vyššie spojené horizontálnymi lištami, ktoré prispievajú k stabilite postele. Na takúto konštrukciu sa vešajú závesy, ktoré predstavujú charakteristickú črtu takéhoto typu postele. Dnešné postele s nebesami sa všeobecne rozdeľujú do dvoch kategórií: tradičné alebo súčasné. Väčšina tradičných postelí má viktoriánske prvky s kovovými tyčovými rámami alebo zložito vyrezávanými drevenými rámami a stĺpikmi. Na rozdiel od toho súčasné postele s nebesami prichádzajú v jednoduchšom dizajne. Na výrobu sa používa drevo, kov alebo ich kombinácia, konštrukcia má zvyčajne málo alebo žiadne ozdobné prvky, typické sú geometrické vzory.

Dievčenská posteľ s nebesami Adelisa s ružovým paplónom Dievčenská posteľ s nebesami Adelisa

Prečo by ste si mali vybrať posteľ s nebesami?

Takáto posteľ vyžaruje majestátnosť všetkými spôsobmi. Konštrukcia môže ostať holá, môžete ju ozdobiť priehľadnými závesmi či závesmi z ťažších tkanín, alebo na ňu zavesiť svetielka vyžarujúce teplé žlté svetlo. Pohrajte sa so závesmi. Spustite ich na dvoch stranách, na náprotivných ich prichyťte k stĺpikom. Prípadne môžete závesy oviť okolo všetkých štyroch stĺpikov. Postele prichádzajú v rôznych štýloch, takže je ľahké nájsť taký, ktorý sa hodí do vašej spálne a bude ladiť so zvyšným nábytkom a dekoráciami. Vďaka závesom dokážete regulovať teplotu v priestore postele. Ak je vaša posteľ umiestnená tak, že na ňu ráno dopadajú slnečné lúče, závesy vám poskytnú útočisko pred skorým ranným slnkom.

Posteľ Abena s nebesami s hnedou prikrývkou Posteľ Abena s nebesami

Na čo pamätať pri výbere postele?


- zmerajte miestnosť, predstavte si, ako v nej takáto posteľ bude vyzerať
- ak je vaša spálňa priestrannejšia, môžete investovať do niečoho veľkého a mohutného, ak je menšia, hľadajte menšiu verziu
- zohľadnite výšku stropu, horná časť postele by mala byť minimálne 20 cm pod stropom
- stena za posteľou by mala byť čistá, jednofarebná, bez vzorov a dekorácií, pretože samotná posteľ s baldachýnom sa radí medzi ozdobný nábytok
- ľahšia jemnejšia konštrukcia postele poskytne elegantnejší vzhľad
- ak sa rozhodnete pre masívnu drevenú posteľ, použite v spálni už len neutrálne odtiene, ako biela, sivá, béžová
- nezabúdajte, že dôležitý je aj rošt a matrac, krásny dizajn postele vám nezaručí pohodlný spánok obrázok

Aj posteľ s baldachýnom má svoje negatíva

Aj keď postele s nebesami sú užitočné, a zároveň vyzerajú dobre, nie sú určené pre každý životný štýl ani dizajn miestnosti. Tu je niekoľko nevýhod, na ktoré treba pamätať:

Zložitejšia údržba

Pri posteli s nebesami treba počítať s väčším množstvom textílii na čistenie. Hoci sa závesy nemusia čistiť tak často ako posteľná bielizeň, stále je to povinnosť navyše. Na komplikovanej konštrukcii postele sa zachytáva oveľa viac prachu, čo môže viesť k problémom s alergiu.

Pokušenie pre domáce zvieratá a deti

Postele so závesmi nie sú vhodné pre rodiny s malými deťmi alebo s domácimi zvieratkami. Deti majú tendenciu sa vešať na závesy, buďte si istí, že toto budú skúšať aj v prípade postele s baldachýnom. Ľahko tak dôjde k roztrhnutiu látky. Závesy sú lákadlom aj pre domáce zvieratá, predovšetkým pre mačky. Mačky môžu ľahko uviaznuť v závese alebo sa dokonca vyšplhať až na striešku postele. Preto treba kúpu takejto postele zodpovedne zvážiť.

Posteľ Adelisa so závesom na bielom pozadí Posteľ Adelisa so závesom

Naše tipy:

Kovová posteľ Abena

Baldachýnová posteľ Abena so závesom Posteľ Abena so závesom

Posteľ Adelisa

Posteľ Adelisa v interiéri Posteľ Adelisa

Posteľ Takara

Posteľ Takara  so zlatým náterom Posteľ Takara