Pracovný stôl v domácej pracovni je iba začiatok. Čo všetko by ste v nej mali mať?

Pracovný stôl v domácej pracovni je iba začiatok. Čo všetko by ste v nej mali mať?

Práca z domu sa stáva štandardom v mnohých odvetviach. Ľudia na home officoch denno-denne sadajú k tomu istému stolu a začínajú s prácou. Ak aj vy patríte k tým, ktorí sú z práce doma unavení, len čo sa posadia za počítač, niečo nie je v poriadku. Dôvodom nášho stresu z práce často býva nedostatočne vybavený home office. Nie je to len o stole a počítači. Aby vám šla práca od ruky, vytvorte si pracovné miesto, ktoré vám bude vyhovovať po každej stránke. Tu si prečítate ako na to.

 

Vyhraďte si priestor

Patríte k tým, ktorí si svoju prácu rozložia na jedálenskom stole? Stačí nejaký rozruch či nečakaná návšteva, prácu zhrniete na kôpku a odnášate preč. Tak takto nie! Aby ste mohli aj z domu pracovať stopercentne, musíte si vyhradiť svoj pracovný priestor. Nehovoríme o kresle, kde sa usadíte s počítačom, či barový pult v kuchyni. Ideálna je uzavretá miestnosť s pracovným stolom, ktorý bude patriť len vám. Ak vám to dispozícia vášho bytu či domu neumožňuje, vyhraďte si v najmenej rušnej miestnosti svoj vlastný kút. Pred začatím práce by ste mali jednoducho mať pocit, že „idete do práce“, hoci len urobíte pár krokov do vedľajšej miestnosti. 

Fotografia čierneho kancelárskeho kresla, pracovného stola s monitorom  a v pravom rohu s rastlinou v kvetináči.

 

Počítač patrí iba vám

Ak gro vašej práce spočíva v práci na počítači, buďte sebecký. Nezdieľajte svoj pracovný nástroj s vašimi deťmi, ani s partnerom. E-mailová komunikácia, dôležité dokumenty, výpočty, projekty, to je často uložené na disku. Naučte členov svojej rodiny, že tento počítač neslúži na trávenie voľného času. Ak si to vaša profesia vyžaduje, zainvestujte do dvoch monitorov. Zjednoduší vám to presúvanie súborov, zväčší zobrazovanú plochu a nebudete sa musieť prehrabávať hordami okien, ktorých prepínanie by vás mohlo zbytočne rozptyľovať.

 

Kancelárska stolička, nie TV ušiak

K správnemu pracovnému stolu patrí správna stolička. Mala by byť ergonomická, s nastaviteľnou výškou sedu, s tvarovaným operadlom a bedrovou opierkou, s pohodlnými nastaviteľnými opierkami na ruky. Ak zvyknete pracovať dlho do noci, odporúčame vyššiu triedu kancelárskych stoličiek – s opierkou hlavy a vysúvateľnou podnožou. Keď budete cítiť tlak v krku či v chrbtici, kedykoľvek si môžete dať krátku pauzu a natiahnuť si nohy. Áno, sedieť a pracovať sa dá aj v bežnom kresle “TV ušiak”, avšak tie neposkytujú vhodnú oporu chrbtici pri práci. Usaďte sa do nich radšej až po šichte a spokojne sa uvoľnite. Na to sú priam stvorené. 
 

Koláž troch fotiek s modro-čiernym herným kreslom. Kancelárske/herné kreslo GUNNER

 

Skener, aj tlačiareň

Občas je potrebné niečo vytlačiť či preskenovať. Ak váš pracovný stôl neposkytuje regálový priestor pre tlačiareň či skener, s istotou oceníte ďalšiu skrinku alebo regál. Policový regál vám poslúži aj na uschovanie zakladačov s dokumentmi či odbornej literatúry. Potrebujete niekam uložiť dokumenty či iné vzácne veci, ku ktorým by nikto iný nemal mať prístup? Najlepším riešením je uzamykateľný kontajner pod stôl.

 

Denné svetlo nič nenahradí

Je dokázané, že denné svetlo zvyšuje našu produktivitu, podnecuje náš mozog k činnosti, dáva nám pocit, že toho zvládneme ešte veľa, hoci máme za sebou niekoľko hodinové sústredenie sa na pracovné povinnosti. Umiestnite pracovný stôl čo možno najbližšie k oknu. V prípade, že potrebujete denné svetlo nahradiť umelým, investujte do niekoľkých svietidiel. Základom je centrálne osvetlenie, pridajte k nemu niekoľko doplnkových svietidiel. Pre pracovný priestor je najvhodnejšie biele studené svetlo. Vyvarujte sa žltému teplému svetlu, ktoré vás láka k odpočinku.

Fotka bielej izby s bielym pracovným stolom, stoličkou a zasvietenou stolnou lampou.

 

V útulnejšom prostredí sa ľahšie rozmýšľa

Hoci hovoríme o domácej kancelárii a od začiatku článku sa vás snažíme presvedčiť o tom, aby ste si vyhradili priestor na prácu a striktne dodržiavali niekoľko pravidiel, aby ste boli čo najmenej rozptyľovaní, aj pracovný priestor si vyžaduje niekoľko osobných prvkov. Odporúčame hlavne zelené rastliny, ktoré priestor zútulnia a navyše čistia vzduch. V poriadku, dokonca žiaduce sú umelecké diela, ku ktorým máte zvláštny vzťah, či predmety, ktoré majú pre vás výnimočnú hodnotu.