Prečo nezmeškať bozk pod čerešňou?

Prečo nezmeškať bozk pod čerešňou?

A je to tu! Máj, lásky čas. Mnohí z nás si pri pomyslení na prvý máj spomenú na časy minulé, keď poctivá práca oslavovala svoj sviatok veľkolepými sprievodmi. Niektorí v tento deň pomýšľame na pravý oddych či na to, ako potešíme svoju lásku. Svieže májové dni nás priam volajú, aby sme sa chytili do ich voňavých objatí. Zažili vlastný príbeh, ktorý sa nám navždy vpíše do spomienok. Veď, čo krajšie si môžeme predstaviť na prvého mája ako sladký či vášnivý bozk pod ešte sladšou čerešňou?

 

Májový sprievod

 

Zalovme vo vodách času...

Začiatok mája sa nám kedysi spájal predovšetkým so sviatkom pracujúcich, kedy boli všetci obyvatelia súčasťou pestrých sprievodov, držali transparenty a oslavovali. Dnes je to už minulosťou. 1. máj však patrí k medzinárodným sviatkom, keďže poukazuje na protestnú akciu robotníkov v americkom meste Chicago v roku 1886, ktorí žiadali pracovať osem hodín počas dňa a zrušenie nútenej či detskej otrockej práce. V tomto období totiž svet zasiahla priemyselná revolúcia a zamestnanci vo fabrikách často pracovali v nedôstojných podmienkach. Od tých čias je začiatok mája dôležitým sviatkom nielen u nás. V súčasnosti sa nám čoraz viac otvára v oveľa krajšej podobe, kedy sa tešíme hlavne na prvé teplejšie dni a milé prechádzky. Často pri nich zablúdime aj k romantickým miestam, kde trávime čas s našimi drahými polovičkami.

 

Lavička pod čerešňou

 

Nežná a vábivá hymna lásky

Aj tak môžeme opísať chvíľu s milovanou osobou. Keď stratíme hlavu, miesto alebo čas pre nás prestanú existovať. Podvedome však okolie vnímame a spájame sa s jeho identitou. Počujeme šum lístia vo vetre, štebot vtákov, ktoré sa vracajú do hniezd a prvé hanblivé lúče slnka nám šteklia pehy na nose. Aby táto chvíľa nestratila svoje čaro, o to lepšie je, ak si ju vychutnáme v súkromí. Veď čo môže byť lepšie ako bozkávať sa pod rozkvitnutým stromom na svojej originálnej lavičke? Je všeobecne známe, že ľudia sú citliví na dotyky, všakovaké vône a intenzívne ich vnímajú takmer pri všetkých svojich činnostiach. Obzvlášť, ak patria medzi tie príjemné. Mnohé výskumy preukázali, že vône, ktoré ľudia milujú im zlepšujú náladu. No a vôňa krásne rozkvitnutej čerešne medzi ne jednoznačne patrí. Príjemné naladenie v tomto prípade zabezpečí aj šťavnatý osem minútový božtek. Toľko presne v priemere trvá jeden bozk. Ak nemáte svoj vlastný ovocný sad, májovú bozkávačku môžete uskutočniť kdekoľvek inde. Je to len na vašej fantázii...

 

Stavanie mája

 

A kde sa vlastne bozkávanie pod čerešňou vzalo?

Bozk v prvý májový deň v sebe ukrýva aj istý druh mystiky. Tento akt má všetkým, ktorí sa pod čerešňou pobozkajú, zabezpečiť hojnosť lásky a krásy po celý rok. Navyše, samotná zeleň stromu a okolia má symbolizovať silu, aj dobrý rast. Tradícia vznikla už v starovekom Ríme a tento májový čas bol zasvätený práve bohyni plodnosti a jari – Flóre.

V tomto čase môžeme v dedinkách, ale aj mestečkách pozorovať krásne stužkami vyzdobené stromčeky – tzv. máje, ktoré dodnes mladí muži stavajú dievčatám pri ich domoch. Vysokánske jedle alebo smreky predstavujú akési znamenia jari a sú prejavom záujmu mládenca o dievča. Navyše, mladí muži potom chodiac popri májoch vyberajú aj poplatok na blížiacu sa tancovačku, známu ako tradičný majáles. A zábava sa môže začať.

 

Bozk pod čerešňou

 

Bozkom k mladosti aj štíhlej línii

Vďaka rôznym prieskumom dnes vieme, že jeden bozk rozhýbe až tri desiatky svalov na  našej tvári, pokožka sa lepšie prekrví a dokonca nám zabezpečí aj pomalšie starnutie. V niektorých prípadoch sa vytratia aj drobné vrásky. S pozitívnymi účinkami však nie sme na konci. Zmyselné cvičenie „pery na pery“ nám môže posilniť imunitu, znížiť kazivosť zubov, aj potlačiť bolesť. Vedci dokonca zistili, že ak muži pobozkajú svoje drahé polovičky pred odchodom do práce, môžu žiť až o niekoľko rokov dlhšie.

 

Piknik pod čerešňou

 

Dá sa to aj takto...

Vedeli ste, že bozk má aj svoj vlastný zápis v Guinessovej knihe rekordov? Ten najdlhší totiž trval päťdesiatosem hodín, tridsaťpäť minút a päťdesiatosem sekúnd, čo znamená viac ako dva dni. Postaral sa oň mladý pár z Thajska. Dvojica navyše nesmela po celý čas odpojiť svoje pery. Jedenie či pitie bolo možné iba prostredníctvom slamky. Stálo to však za to, keďže manželia si odniesli aj zaujímavý obnos peňazí.

Ak sa vám tento rok bozk pod čerešňou nepodarí, nezúfajte. Pokojne môžete tú ozajstnú čerešňu nahradiť aj umelou, nájsť si hocijaký iný rozkvitnutý strom alebo pomyselne, s čerešňovicou v ruke. A ak náhodou partnera či partnerku nemáte, svet sa rovnako nezrúti. Objať a pobozkať, či už len na líčko alebo čelo, môžete kohokoľvek, kto je vášmu srdcu blízky. Mamu, starú mamu, otca či súrodenca, dokonca aj samého seba v zrkadle. Podstatné je, aby vám bolo dobre, cítili ste sa milovane a príjemne. Pripomenuli si krásne chvíle a zacítili vôňu, ktorá vám pripomenie dôležitosť jeden druhého. 
Pretože len na tom skutočne záleží...