Preplnený byt? Filozofia jedno dnu, jedno von

Preplnený byt? Filozofia jedno dnu, jedno von

Väčšina z nás miluje známe miesta, vône, chute a veci. Radi sa vraciame na miesta, kde sa cítime pohodlne, kde to poznáme a nehrozí nič, čo by nás mohlo zaskočiť. Občas sa nám však stane, že nám táto naša láska k starým známym veciam prerastie cez hlavu. Porozhliadnite sa po svojej domácnosti. Tu bielizník, ktorý ledva stojí na nohách, tam staré kreslo, ku ktorému vás viažu nejaké spomienky, na balkóne či v garáži prebytočné stoličky, ktoré sa možno jedného dňa zídu. Naše príbytky sú tak preplnené nábytkom. A namiesto toho, aby sme staré doslova nahradili novým, len prikupujeme ďalšie a ďalšie kúsky. Pozrime sa spolu na podstatu filozofie: Jedno dnu, jedno von.

 

Kupujte iba vtedy, ak nábytok skutočne potrebujete

Nikto z nás sa nechce cítiť frustrovaný a napätý. Predsa sa bezhlavo vrháme do nákupu nových kúskov do nášho domova. Po niekoľkých rokoch sa nám zdá, že by to chcelo nové pohodlnejšie kreslo, alebo stolík pod izbové rastliny. Kúpime to, aby sme zaplnili prázdne miesto v izbe. A zrazu sa ani nenazdáme, a v miestnosti sa nevieme pohnúť. Zas nábytok kúsok posunieme, a sme opäť na chvíľu spokojní.

Toto je asi najväčšia chyba, ktorú sme sa naučili robiť. Kupujeme, hoci nepotrebujeme. Dosť s tým! Ak ste sa doteraz uspokojili s hojdacím kreslom, nepotrebujete ďalšie, ktoré bude navyše aj masážne. Ak vám stačí rozkladacia sedačka, aby zabezpečila miesto na spanie pre vaše návštevy, ktoré u vás prespia iba z času-načas, rozkladacia pohovka pod okno by bol nielen ďalší zbytočný výdavok, ukrojila by vám z priestoru, vďaka ktorému sa v izbe necítite tak stiesnene.

Pohovka Goldia Rozkladacia biela pohovka Goldia

So starým preč

Každý nábytok raz doslúži. Hoci sa už dlhší čas drží v spoločnosti trend renovácie starého nábytku, zachraňovať za každú cenu komodu so zničenými šuplíkmi či masívny nábytok rozožratý od červotočov nemá zmysel. Triezvo treba zhodnotiť, či je lepšie nábytok zrenovovať alebo vyhodiť.

Drevený držiak na uterák Drevený držiak. Zdroj: pinterest.com

Trendy v interiérovom dizajne sa rapídne menia. Čo včera bolo moderné, o mesiac sa bude považovať za vintage či retro štýl. Je prirodzené, že si chceme raz za čas svoj domov inovovať. Vtedy prichádza dilema, čo so starým nábytkom. Nech vás neodradia starosti so zbavovaním sa starých kúskov. Nedopusťte, aby vás takéto nezmyselné obavy odsúdili k tomu, že sa budete tisnúť v nábytkom prepchatých izbách. Ak máte zálusk na nový jedálenský stôl, so starým sa rozlúčte a vyhoďte ho.

Stôl Cyrus v bielej farbe s drevenými nohami Jedálenský stôl Cyrus

Predajte, čo sa dá

Porozmýšľajte, možno nábytok, ktorý vy považujete za nadbytočný, poslúži niekomu inému. Ak máte kúsky, ktoré nie sú zničené a dajú sa ešte používať, predajte ich. Podajte inzerát do novín alebo skúste internetové bazáre. Takéto riešenie prináša ďalšiu výhodu. Za predaný nábytok získate peniaze, ktoré môžete vraziť do nových kúskov.

Set Lakin so stolom, lavicou a stoličkami Kuchynský set Lakin

Darujte ho

Možno nie všetky kúsky sú v takom stave, že sa s nimi odvážite ísť na trh. Ak vám je ľúto nábytok vyhodiť, darujte ho. Určite urobí radosť mladému páru aj sociálne slabším rodinám. Chalupári zas takýmto nábytkom radi zariaďuje svoje chaty a chalupy.

Romantická kovová posteľ Dorado Kovová posteľ Dorado

Odvezte na zberný dvor

Veľa obcí a miest už dnes prevádzkuje zberný dvor, kde je možné odviezť starý nábytok. Jednoduchý spôsob, ako sa ho zbaviť. Je šetrný aj k prírode. Takto sa nezaradíte do skupiny tých, ktorí postavia starú sedačku vedľa kontajnera na sídlisku, alebo ešte horšie, bez výčitiek svedomia vyhodia jedálenský stôl v lese. Pred tým, ako zberný dvor navštívite, zavolajte si tam a oboznámte sa s podmienkami odovzdania starého nábytku.

Sedací vak Bobek v tvare futbalovej lopty Sedací vak Bobek

Nezačínajte s výhovorkami

Od toho, aby sme vyhodili nejaký kus nábytku, nás odrádza množstvo dôvodov. Výhovorky tipu: Bol to darček; Stálo ma to veľa peňazí; Možno sa to ešte niekedy hodí; Je to dedičstvo po starej mame; tu jednoducho nemajú miesto. K takémuto rozhodnutiu pristupujte s chladnou hlavou. Treba si uvedomiť, že tak ako my ľudia nie sme nesmrteľní, veci a predmety okolo nás tiež neboli vyrobené s tým, že nám budú slúžiť od ich kúpy až kým sa samé časom nerozpadnú. Pokojne ich vymeňte za nové. Aj takáto zmena vám pomôže cítiť sa slobodne vo vašom vynovenom domove.

Kreslo TV ušiak s taburetom Rufino v hnedej látke Kreslo s taburetom Rufino

 

Možno na prvé prečítanie znie filozofia Jedno dnu, druhé von príliš prísne a drasticky, no ak sa nechcete zahádzať nábytkom, je to jediná možnosť. Dokonca aj učenie feng šuej radí, aby sme sa zbavili starého a nepotrebného, pretože v preplnenom interiéri nemôže zdravá energia voľne prúdiť.