Prevoňajte kúpeľňu prírodnými materiálmi

Prevoňajte kúpeľňu prírodnými materiálmi

Všade dobre, doma najlepšie. Ak váš domov navyše udržujete čistý a voňavý, stáva sa miestom, kde najradšej trávite čas. A často aj vaši blízki a priatelia. Najviac pozornosti zvyčajne venujeme obývačke, spálni, kuchyni či jedálni. Nezabúdajme však ani na kúpeľňu. Ako vyzerá tá vaša? Pravidelne ju čistíte, dávate si záležať na tom, aby sa porcelán blyšťal, v skrinke pod umývadlom držíte množstvo čistiacich prostriedkov a osviežovačov? Ak chcete prevoňať vašu kúpeľňu, zabudnite na dráždivé syntetické vône. Niektoré prírodné materiály dokážu navodiť rovnako príjemnú vôňu, a zároveň blahodarne vplývajú na náš organizmus a psychiku. Čo môžete priniesť do kúpeľne?

Niet nad čerstvý vzduch

Vetrajte, vetrajte, a ešte raz vetrajte! V kúpeľni sa drží vlhkosť, z ktorej často vzniká pleseň. Preto je veľmi dôležité otvárať okno vždy, keď je to možné. Nielen, že sa malá miestnosť rýchlo vyvetrá, naplní sa tiež čerstvým vzduchom. Vyskúšajte vetrať, keď vonku prší. Vzduch vtedy vonia inak, je svieži, omladzujúci, čosi v ňom spôsobuje, že sa nám dýcha oveľa lepšie. Vpustite túto vôňu do svojej kúpeľne. Okamžite nadobudnete pocit čistého a sviežeho priestoru.

 

Vôňa po daždi Osviežujúca vôňa po daždi. Zdroj: pinterest.com

Vôňa lesa vo vašej kúpeľni

Vyberte sa na prechádzku. Vezmite deti a urobte si spoločný výlet do lesa. Nazbierajte šišky, konáriky s ihličím, jednoducho čokoľvek, čo nájdete a čo má svoju typickú vôňu. Poukladajte šišky s konárikmi do misy, pridajte drievko škorice. Takto naplnenú misku postavte na kúpeľňovú skrinku, a miestnosť sa okamžite naplní vôňou lesa zmiešanou so škoricou. Okrem vône získate oveľa viac. Podľa aromaterapie škorica uvoľňuje napätie, nervozitu, harmonizuje, a pôsobí ako afrodiziakum. Vôňa šišky zas posilňuje imunitu, pôsobí upokojujúco a ľahko navodzuje relaxačnú náladu.

 

Vôňa lesa vo vašej kúpeľni Vôňa lesa v kúpeľni. Zdroj: pinterest.com

Sila citrusových plodov

Ďalším spôsobom, ako udržať čerstvú vôňu vo vašej kúpeľni, je ponechať plátky citróna v blízkosti zlovestných oblastí, ako je odtoková alebo toaletná misa. Citróny sú výborný prostriedok na pohlcovanie pachov. Plátky citróna vymieňajte týždenne, aby ste udržali ich čerstvosť. 

Rovnakú službu vám poskytne aj pomaranč. Prerežte pomaranč na polovicu. Dbajte pritom, aby ste veľmi nepoškodili kôru. Vyberte jedlú časť. Kôru potom do polovice naplňte soľou. Vložte ju do malej misy a položte na umývadlo pod zrkadlo alebo na policu s uterákmi. Soľ absorbuje rôzne pachy, zatiaľ čo pomarančová kôra naplní celú kúpeľňu čerstvou citrusovou vôňou.

 

Citrusová vôňa v kúpeľni Vôňa citrusových plodov. Zdroj: pinterest.com

Eukalyptové listy vo váze

Eukalyptus je estetický, s guľatými alebo srdcovitými a silne voňavými listami. Umiestnite niekoľko čerstvých alebo sušených vetvičiek do vázy a vaša kúpeľňa bude dlho pekne a sviežo voňať. Eukalyptus čistí a dezinfikuje vzduch, má priaznivé účinky na migrénu, podporuje koncentráciu. Vetvičky eukalyptu stočte do venčeka alebo ich omotajte okolo kovového kruhu a zaveste na vnútornú stranu dverí.

 

Vôňa eukalyptu Eukalyptus v kúpeľni. Zdroj: pinterest.com

Voňavé vrecúška na každú príležitosť

Vonné vrecúška sú perfektným riešením pre zachovanie vône vo vašej kúpeľni. Vrecká do polovice naplňte ryžou, pridajte levanduľu alebo lupienky iných aromatických kvetov, a vrecká zaviažte. Ideálne sú napríklad do šuplíka komody, vaše uteráky a osušky nestratia vôňu. Pri každom otvorení šuplíka sa vaša kúpeľňa rozvonia. Vrecká môžete zavesiť aj na rám zrkadla alebo na svietidlo.

 

Voňavé vrecúška v kúpeľni Voňavé vrecúška v kúpeľni. Zdroj: pinterest.com

Niet nad vôňu bylín

Najjednoduchším spôsobom, ako prevoňať kúpeľňu, je staviť na prirodzenú vôňu bylínČrepník s bylinkoupostavte na podobločnicu či na policusušené listy zas využite na výrobu vlastných osviežovačov, prípadne ich pridajte do vonných vreciek. Bazalka vyčistí myseľ, zvyšuje sústredenosť, zlepšuje náladu a pomáha bojovať proti stresu a nespavosti. Harmanček uvoľňuje napätie, úzkosť a predchádza nespavosti. Aloe Vera vyčistí vzduch v kúpeľni a zároveň v nej zanechá jemnú vôňu, ktorá vás bude sprevádzať počas celého dňa. Okrem toho aloe ničí aj zdraviu škodlivé toxíny, ktoré sa koncentrujú v interiéri, čo prospieva aj vášmu zdraviu.

 

 

Vôňa bylín aj v kúpeľni Vôňa bylín v kúpeľni. Zdroj: pinterest.com

Vonná soľ

Áno, presne tá, ktorá sa používa do kúpeľa. Dajte trošku tejto soli do sklenenej nádoby k sviečke a nechajte vôňu uvoľňovať.

 

Vonné soli Vonná soľ v kúpeľni. Zdroj: pinterest.com

 

Aby ste mali dobrý pocit zo svojej kúpeľne, nestačí iba vyzbrojiť sa rôznymi osviežovačmi a vôňami. Základom je pravidelná údržba a upratovanie. Iba tak dosiahnete, že rôzne zápachy sa nebudú v miestnosti držať príliš dlho. Pravidelným vetraním zas predídete tvorbe plesní. Vytvorte si vlastné prírodné osviežovače, v kúpeľni si tak nastavíte vôňu, ktorá vám najviac vyhovuje. Levanduľa, škorica či citrusové ovocie, s trochou úsilia premeníte svoju kúpeľňu na oázu relaxu, kde sa pri dobrom a kvalitnom kúpeli uvoľní nielen vaše telo, ale aj vaša myseľ.