Príchod prvého bábätka: Kedy sa pustiť do zariaďovania detskej izby?

Príchod prvého bábätka: Kedy sa pustiť do zariaďovania detskej izby?

Príchod prvorodeného je veľkou udalosťou. Udalosťou, ktorá obráti celý domov a zväčša i život hore nohami. Od počiatočnej neuveriteľnej radosti sa rodičia často presunú k praktickým otázkam: čo bude potrebovať, kde bude spávať, kde sa bude hrávať? Detská izba a jej zariaďovanie je preto jednou z priorít. Kedy sa pustiť do vytvorenia detského kráľovstva? A čo by v izbičke nemalo chýbať? 

dieťa

 

Kedy sa pustiť do zariaďovania detskej izby

Počas prvých dní aj mesiacov bude bábätko potrebovať najmä prítomnosť matky. Prvú etapu života zvykne novorodenec prežiť po boku svojich rodičov v spálni – či už na manželskej posteli alebo v kolíske. Na objavovanie nového sveta si ešte musí počkať, kým bude pohybovo zdatnejší, približne okolo 6 mesiacov. 

Práve prvé mesiace sú však pre čerstvých rodičov najnáročnejšie: zvykajú si na novú rolu, času je zrazu oveľa menej, povinností oveľa viac. Hoci dieťa výhody vlastnej izbičky naplno využije povedzme o rok, už počas tehotenstva je dobré pustiť sa do prípravy detského kráľovstva. Kým ste len dvaja a máte dostatok času. 

 

detská izba

 

Čo by nemalo v prvej detskej izbe chýbať

Počas prvého roka bude bábätko rozvíjať najmä svoje pohybové zručnosti, a to na zemi. Pre rozvoj je dobré, keď si dieťa môže vyskúšať plazenie na viacerých povrchoch. Detský pohybový aparát ocení, keď je v detskej izbe napríklad plávajúca podlaha alebo parkety a tiež kusový detský koberec, prípadne podložka. 

A čo posteľ? Prvý rok zväčša bude bábätko spávať s vami v spálni, detskú izbu však zariaďujete na dlhší čas. Preto neváhajte siahnuť po väčšej posteli, najlepšie rozkladacej: s dieťaťom budete zrejme najskôr zaspávať spoločne. Tak nech máte dostatok pohodlia. Výbornou voľbou je naša posteľ s prístelkom GLAMIS. Rozkladacia časť tiež zväčší plochu postele, takže riziko pádu z nej je menšie. Aj tak však okraj zataraste napríklad vankúšmi. 

 

Detská izba

 

Samozrejmosťou by mala byť aj komoda na oblečenie. Počas prvých rokov dieťa nemá toľko oblečenia. Investíciu do veľkorysej skrine si tak môžete odložiť na tínedžerský vek, keď začne hrať móda ústrednú rolu v živote syna či dcéry. Do detskej izby bábätka sa tak výborne hodí napríklad komoda SVEND s hravým dizajnom a štyrmi priestrannými zásuvkami. 

 

boxíky

 

Už počas prvého roku sa dieťa bude zoznamovať s hračkami, ktoré rozvíjajú jeho jemnú i hrubú motoriku, zmysly i samostatné rozmýšľanie. Šikovný regál alebo organizér by mal byť neoddeliteľnou súčasťou každej detskej izby. Pomôže vám uchovať v izbičke poriadok. Obľúbeným variantom je náš otvorený regál DARLING s hravou ilustráciou, z ktorého si dieťa môže hračky brať aj samo. 

 

Stoličky

 

Keď dieťa podrastie – a že to bude oveľa rýchlejšie, ako sa môže zdať, ocení výhody vlastného stolíka. Môže si tam kresliť, čítať, skladať, ale pokojne i trucovať. Ideálnym spôsobom, ako prispôsobovať výšku stoličky i stolíka, je rastúci detský nábytok. Keď dieťa povyrastie, jednoducho ho zväčšíte. Náš rastúci stôl a stolička LERAN je vhodný pre deti od 3 až do 12 rokov. 
Toto je základ, s ktorým si dieťa svoju izbu zamiluje.

Ešte viac nábytku, stoličiek, stolov, postelí a doplnkov pre najmenších nájdete v našej kategórii Detská izba.