Provensálsky štýl bývania. Aj kúpeľňa môže byť a lá Provance

Provensálsky štýl bývania. Aj kúpeľňa môže byť a lá Provance

Provensálsky štýl sa zväčša spája so zariaďovaním obývačky, kuchyne, jedálne, haly či dokonca terasy a záhrady. Dnes si posvietime na kúpeľňu. Čo by mala mať pravá provance kúpeľňa? Čo ju charakterizuje? Tu je niekoľko nápadov, ktoré ľahko zakomponujete aj do svojho plánu premeny či rekonštrukcie.

Modrá typická pre Provance Modrá typická pre Provance

Čarovný provensálsky štýl

Označuje sa ako zmes noblesy, elegancie a histórie. Provensálsky štýl k nám zaviali južné vetry priamo z Francúzska. Jeho rodnou kolískou je oblasť juhovýchodného Francúzska na pobreží Stredozemného mora. Základ má na vidieku, do ktorého pomaly prenikali prvky palácového štýlu. Na začiatku 19. storočia sa tieto dva celkom odlišné štýly tak premiešali, že vznikol nový, silný a energický prúd. Provensálsky štýl dýcha romantikou. Všednosť a skromnosť je taktne prepojená s noblesou a prepychom. Francúzsku buržoáziu charakterizuje pompéznosť, robustný a zdobený nábytok, vidiek prispel sklonom k prírode. Kvety, zeleň, farby, prírodné materiály.

Kreslo v kúpeľni Kreslo v kúpeľni

Typické znaky provensálskeho štýlu

  • surový neopracovaný ráz interiéru
  • pastelové farby na stenách – typická je fialová, olivová, zelená, smotanová a všetky odtiene hnedej
  • zašednutá biela – provensálsky štýl nemá rád žiarivú bielu farbu, biela má zvyčajne nejaký podtón žltej, šedej, modrej alebo zelenej
  • patina na nábytku a doplnkoch
  • oblé tvary kúpeľňového nábytku, vysoké rôzne tvarované nožičky, hrany a lišty na nábytku zdobené
  • prírodné materiály ako drevo, kameň, hlina, betón, ratan…
  • z textílii sa preferuje ľan, plátno, juta, nahrubo tkaná látka
  • množstvo doplnkov s prvkami fancúskeho vidieka
  • surový neopracovaný ráz interiéru
  • veľa použitého a starého
  • levanduľa, vzory a doplnky v podobe kohúta, ktorý je istým symbolom Francúzska
  • Levanduľa Levanduľa

    Zariaďujeme kúpeľňu

    Poobzerajte sa po voľne stojacej vane s oblými ozdobnými nožičkami. Francúzsko dobre charakterizuje mosadz. Tá by mala byť nielen na nožičkách vane, ale aj na kohútikoch a sprchovej hlavici. Ak trváte na sprchovacom kúte, ten by mal byť iba doplňujúci. Podstatná je vaňa v tradičnom tvare. Nič vám však nebráni dodať kúpeľni farby práve pomocou sanity. Vaňa a umývadlo nemusia byť zákonite biele, ani žltou, ružovou, zelenou, hnedou či dokonca modrou nič nepokazíte.

    Ružová v kúpeľni Ružová v kúpeľni

    Nábytok by už na prvý pohľad mal pôsobiť robustne, pripomínať vidiek. Samozrejmosťou sú nožičky, nábytok môže byť aj so spodnou lištou, mal by však stáť na zemi. Do provensálskej kúpeľne sa nehodí nábytok, ktorý sa montuje na stenu vyššie nad podlahou. Provance je surový, drsný, preto by nábytok s bezúchytkovými dvierkami v takejto kúpeľni priam bil do očí. Dvierka by mali mať výrazné úchytky, často sú s výrazným zdobením. Rôzne odtiene bielej, zelená, sivá, hnedá, to sú farby, ktorými určte nič nepokazíte.

    Kúpeľňa Toskana Kúpeľňa Toskana

    Doplňte kúpeľňu drevenými regálmi, stojanmi na uteráky, závesnými otvorenými skrinkami s policami. Priestor zužitkujte košom na bielizeň alebo skrinkou nad práčku.

    Polica Lela Polica Lela

    Veľké závesné zrkadlo vám poslúži nielen po tej praktickej stránke, dokáže miestnosť opticky zväčšiť a presvetliť. Pre provensálsky štýl je typicky masívny drevený rám s ozdobnými ornamentmi s povrchovou úpravou pripomínajúcu spomínanú mosadz, zlato alebo s patinovou úpravou. Zrkadlo skombinujte s osvetlením. Základom by malo byť závesný stropný luster v podobnom štýle ako zrkadlo a ostatné doplnky.

    Zrkadlo v kúpeľni Zrkadlo v kúpeľni

    Ak vám to rozmer kúpeľne dovolí, dožičte si nábytok a doplnky, ktoré vás budú rozmaznávať. Regál na odloženie uterákov a osušiek v levanduľovej farbe, príručný či konzolový stolík na kvety, a sviečky. Top je romantický toaletný stolík, ktorý dotvorí konečný provance vzhľad vašej kúpeľne.