Radi pozeráte televíziu? Zariaďte si obývačku podľa týchto rád

Radi pozeráte televíziu? Zariaďte si obývačku podľa týchto rád

Nebojíme sa povedať, že televízor je pre mnohých doslova ústredným bodom v ich domácnosti. Televízor do obývačky jednoducho patrí. Je to akýsi spôsob, ako sa odreagovať po náročnom dni, ako sa zabaviť alebo sa jednoducho dozvedieť novinky zo sveta. Rozhodnúť, aké miesto v izbe je pre televízor to najlepšie, je niekedy výzvou. Pri zariaďovaní obývačky dbáme na to, aby sme vybrali kvalitný a moderný nábytok, miestnosť zútulnili dekoráciami, a potom... Potom jednoducho položíme televízor na stolík alebo zavesíme na stenu. Je to tak správne? Prinášame niekoľko rád, ktoré vám pomôžu nájsť pre váš televízor to najlepšie miesto.

Čo môže ovplyvniť vaše rozhodovanie

Nájdite najbližší zdroj napájania k miestu, kde chcete televízor umiestniť. Ak plánujete k televízoru pripojiť ďalšie elektronické zariadenia, uistite sa, že je tam dostatok možností napojenia všetkých prístrojov. Zvážte tiež, kde sú okná a koľko svetla sa dostane na obrazovku. Rozhodujúce tiež je, či televízor je ohniskom v obývačke. Ak sa celé dianie v miestnosti bude točiť okolo neho, umiestnite ho do stredu oddychovej časti. Ak je ohniskom napríklad okno alebo krb, vhodné miesto je na stene vedľa ústredného bodu, vtedy sa vaše vnímanie pohody znásobí.

Určenie správnej vzdialenosti televízora od sedačky závisí od veľkosti vášho televízora, tiež od toho, či má vysoké rozlíšenie alebo nie, a taktiež od rozloženia nábytku v miestnosti. Napríklad pri 26-palcovom displeji by mala byť vzdialenosť 90-150 cm. Avšak 40-palcový displej si vyžaduje 150-270 cm, 65-palcový až 270-420 cm.

 

TV umiestnená na stene Veľkosť televízora je dôležitá. Zdroj: pinterest.com

Zaveste ho na stenu

Veľmi obľúbeným a efektívnym spôsobom je zavesiť televízny prijímač na stenu. Často tak odpadáva nutnosť zaobstarať si pod televízor mohutný kus nábytku. Je to ideálne riešenie do menších bytov, ale aj do domácností zariadených v minimalistickom štýle. Tento spôsob umiestnenia televízora nájdeme predovšetkým v domácnostiach, kde je prijímač ústredným bodom miestnosti.

Ak sa rozhodnete pre zavesenie, pripravte sa na to, že bez vŕtania sa nezaobídete. Je to však dobré riešenie pre tých, ktorí majú vyššiu sedačku. Nevýhodou zase je, že takto upevnenú TV len veľmi ťažko premiestnite bez toho, aby ste ju museli zvesiť. Takže pre tento spôsob uchytenia by ste sa mali rozhodnúť iba vtedy, ak máte pre televízor jasne vyhradené miesto.

 

 

Zostava Noko-Singa Nábytok do obývačky Noko-Singa. Zdroj: www.temponabytok.sk

TV na RTV stolík

Klasickým riešením je postaviť televízor na RTV stolík. Ako už jeho názov naznačuje, RTV stolík je určený pre televízor a prídavné zariadenia ako dvd prehrávač, herné konzoly a iné. Stolík býva často súčasťou obývačkovej zostavy, ponúka vám možnosť zariadiť si miestnosť v jednotnom štýle.

 

Jedinou nevýhodou stolíkov pod TV je tá, že bývajú dosť nízke. V kombinácii s vyššou sedačkou môže byť pre vás takéto riešenie nepohodlné. Preto si pred kúpou konkrétneho stolíka všetko poriadne premerajte. Ak je stolík, ktorý vám vyhovuje po všetkých stránkach, veľmi nízky, použite podstavec pod TV.

 

Stolík pod televízor Manhan RTV stolík Manhan s podsvietením. Zdroj: www.temponabytok.sk

TV stena do malého priestoru

Väčšina z nás staví na klasický nábytok. Ak však chcete vytvoriť niečo jedinečné a originálne, poobzerajte sa po moderných TV stenách. TV a media stena šetrí priestor v malom bytenahrádza RTV stolíkregály či police, je to všetko v jednom, jednoduché, a predsa aj praktické. Často sa veľké množstvo úložného priestoru nachádza po stranách steny.

 

Mediálna stena Medi TV stena Medi s policami. Zdroj: www.temponabytok.sk

Komoda namiesto stolíka – áno alebo nie?

Komody sú zväčša určené na odloženie oblečenia, spodnej bielizne, dokumentov alebo hračiek v detskej izbe. Sú súčasťou sektorového nábytku do obývačky a často sa využívajú ako podstavec pod televízor. Na jednej strane je to šikovné riešenie, komodu dokážete využiť dvojakým spôsobom a ušetríte miesto v obývačke. Na druhej strane príliš vysoká komoda nie je vhodná na umiestnenie televízora. TV je nad úrovňou očí, čo môže viesť k nepohode, dokonca až k tŕpnutiu šije.

 

Kombinovaná komoda JACHIM - JUNO Kombinovaná komoda JACHIM - JUNO Zdroj: www.temponabytok.sk

Šup s televízorom do stojana

So stojanmi na TV môžete veľmi ľahko manipulovať, pretože väčšina z nich má kolieska. A ak ich nemá, potom sa dá pohodlne preniesť. Ich nevýhodou však je, že vidíte všetky káble. Je potrebné nájsť riešenie, ako ich schovať spred očí domácich aj hostí. Modernejšie stojany majú aj spony, do ktorých môžete pripnúť káble, takže vám nebudú zavadzať.

 

Moderný stojan na televízor Ross TV stojan Ross. Zdroj: www.temponabytok.sk

Pohoda pri sledovaní televízie nie je len o elektronike

Opäť sa vraciame ku skutočnosti, že televízor je ústredným bodom mnohých domácnosti. Nábytok vo vašej obývačke je dôležitý. Aby ste si vedeli oddych pri sledovaní televízie vychutnať čo najlepšie, venujte svoju pozornosť výberu vhodnej sedačky či kreslaSedacia súprava by vám mala vyhovieť po všetkých stránkach. Rohová, v tvare do U alebo pohovka, mala by byť pohodlná a dostatočne priestranná. Ďalším riešením je kreslo, tzv. ušiak, ktorý je ideálny na sledovanie televízie. Ponorte sa doň, uvoľnite sa a váš obľúbený seriál sa môže začať.

 

Kreslo-TV ušiak Rufino Kreslo-ušiak Rufino v hnedej látke. Zdroj: www.temponabytok.sk

 

Televízor – či chceme alebo nie – je neoddeliteľnou súčasťou našich domovov. Zastáva v našich životoch také významné miesto ako sedačka či posteľ. Ak je sledovanie televízie synonymom vášho odpočinku, to, kde televízor umiestnite, významne ovplyvní jeho kvalitu. Umiestneniu televízora venujte dostatočnú pozornosť, má to vplyv na celkový vzhľad obývacej izby.