Recept na najlepšie domáce lasagne

Recept na najlepšie domáce lasagne

Príprava lahodných lasagní (lazaní) je časovo náročná, ale výsledky stoja naozaj za to! Ide o tradičné talianske jedlo, ktoré sa pripravuje z rovnomenných cestovín - lasagní, mletého mäsa, paradajkovej omáčky, riccoty a syra. Zoznam ingrediencií v recepte je pomerne dlhý, ale nezľaknite sa! Sú to predovšetkým suroviny a koreniny, ktoré sú dostupné aj v našich končinách. Už vám tečú slinky na najlepšie lasagne? Tak sa pustime do toho! 


INGREDIENCIE


Mäsová plnka: 

500 g hovädzieho mäsa
350 g talianskej klobásy (alebo inej dostupnej bravčovej klobásy)
1 nakrájaná cibuľa
2 prelisované strúčiky cesnaku
2 plechovky (cca 400 g jedna) krájaných paradajok 
1 krabička (cca 500 g) paradajkového pyré 
½ šálky vody
2 PL cukru
2 ČL sušenej bazalky 
¾ ČL sušeného fenikla  
¼ ČL na hrubo mletého čierneho korenia 
3 PL nasekanej petržlenovej vňate
soľ

Ricottová plnka: 

500 g syra ricotta
1 vajce
1 PL nasekanej petržlenovej vňate
soľ

Ďalšie: 

9 až 12 plátov lasagní (záleží od značky cestovín  a veľkosti zapekacej misy)
4 šálky strúhanej mozzarelly 
¾ šálky strúheného parmezánu
 

Kuchynské roboty KANTE na kuchynskej linke Mäso môžete zomlieť v kuchynskom robote KANTE


POSTUP

Mäso si pomelieme v elektrickom mlynčeku KANTE spolu s klobásou na taliansky štýl. Ak nemáme, môžeme použiť aj kvalitnú bravčovú klobásu. Zmes vložíme do hlbokého hrnca, kde ho počas dusenia rozoberáme vareškou. Keď mäso zhnedne, pridáme nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak. Pridáme konzervy paradajok, pyré a všetky ostatné ingrediencie. Varíme pod pokrievkou zhruba 30 minút. 
 

Príprava lasagní Ilustračná foto: ukladanie lasagní

 

Medzitým si uvaríme lasagne. Vo väčšom hrnci si dáme zovrieť vodu, osolíme a vsypeme plátky lasagní. Varíme 8 až 10 minút. Scedíme, ale neoplachujeme studenou vodou! Len ich jednotlivo rozložíme na jemne naolejovaný plech. Takto sa nam lasagne nezlepia.

Rúru predhrejeme na 190 °C. Pripravíme si zapekaciu misu s rozmermi približne 33 cm a 23 cm. 

V miske si zmiešame ricottu s vajíčkom, soľou a petržlenovou vňaťou. Ak je mäsová zmes hotová, tak ju odstavíme z plynu a necháme mierne vychladnúť. 

strúhanie syra na lasagne Ilustračná foto: strúhanie syra na lasagne

 

Začneme s vrstvením. Na dno zapekacej misy dáme 2 väčšie naberačky mäsovej plnky, rovnomerne zakryjeme lasagnami (približne 3 kusy na jednu vrstvu), natrieme ⅓ ricottovej plnky, posypeme mozzarellou a parmezánom. Na syr dáme opäť mäso a postup zopakujeme. Z uvedených surovín by nám mali vzniknúť 3 poschodia. Posledná vrstva je mäsová plnka, ktorú už len posypeme zvyškom oboch syrov, zakryjeme alobalom a pečieme 50 minút. Po 25 minútach obal odstránime a pečieme ďalej 25 minút bez neho. Po vybratí z rúry je potrebné nechať lasagne ešte 15 minút odstáť. 

Prajeme vám dobrú chuť!