Rok 2021 v znamení až 5 farieb. Viete, ktoré to sú?

Rok 2021 v znamení až 5 farieb. Viete, ktoré to sú?

Každý rok sa nesie v znamení nejakého konkrétneho farebného odtieňa, ktorý určuje trendy nielen v móde, ale aj v interiérovom dizajnérstve. Roku 2021 bolo pridelených až päť silných farieb, aby sa v nich v tejto pohnutej dobe našiel každý. Illuminating, Ultimate Gray, Aegean Teal, Brave Ground a Urbane Bronze. Poďme sa zoznámiť s každou z nich.

Žlté kreslo v miestnosti, kde je použitá aj sivá Žlté kreslo v miestnosti so sivou

Illuminating and Ultimate Gray

Spoločnosť Pantone pre rok 2021 zvolila až dve silné farby. Neutrálna sivá s vysokým potenciálom a žiarivá žltá, ktorá vnesie do našich domov novú energiu. Táto kombinácia bola vybraná úmyselne. Spája sa v nej zamyslenosť a hlboké myšlienky s optimistickým pohľadom do nového dňa, ktorý bude prežiarený slnkom.

Žltý odtieň Illuminanting dokáže ľudí naplniť optimizmom, energiou a nádejou, a tieto pocity v súčasnej Korona dobe skutočne potrebujeme. Sivá Ultimate Gray v nás zas vyvoláva pocity, ktoré sú založené na pevných a spoľahlivých základoch. Vyjadruje vyrovnanosť, stálosť a odolnosť. Praktická a stála, a zároveň hravá a optimistická, taká je kombinácia, ktorá určí trend pre rok 2021 nielen v oblasti interiérového dizajnu, ale aj v oblasti módy a v ďalších odvetviach.

Kreslá Komodo v žltej a sivej Kreslá Komodo

Za 22 rokov, čo Pantone určuje farby pre nový rok, je to iba druhýkrát, čo boli vybraté dve farby. Prvýkrát to bolo v roku 2015, kedy boli pre rok 2016 vybraté Rose Quartz a Serenity. Zatiaľ čo odtiene v danom roku mali fungovať ako jedinečná zmes silných tónov, zámerom kombinácie pre rok 2021 je, aby si farby zachovali vlastné posolstvo a vlastnú energiu, zároveň aby dokonale vyznievali ako celok.

Odtieň Aegean Teal na stene Odtieň Aegean Teal

Aegean Teal

Aegean Teal je výber spoločnosti Benjamina Moora. Je zmesou modrozelenej a šedej. Je to zaujímavý stredný tón, ktorý vytvára prirodzenú harmóniu. Ide o teplý a príjemný odtieň, ktorý bol vybraný pre svoju zemitú a obohacujúcu kvalitu. Nesmieme opomenúť jej schopnosť zosúladiť v priestore teplé a studené odtiene.

Tento silný a upokojujúci odtieň nie je určený len na steny. Pekne ukáže aj na dverách či na nábytku. Svoje slovo dostal aj v oblasti dekorácií a doplnkov. Vankúše, prikrývky, dokonca aj koberce. Do tohto unikátneho modro-zeleného šatu boli oblečené aj kuchynské spotrebiče a ďalšie vybavenie do kuchyne.

Pohovka Otisa v interiéri Pohovka Otisa

Čo hovorí psychológia farieb?

Modrá je farbou pohody a vyváženosti. Vzbudzuje v nás pokoj, dôveru, oslobodenú myseľ a celkovú umiernenosť v konaní. Spája sa s vodou, oblohou a objavuje sa v spojení s náboženstvom. Obľubujú ju ľudia romantickí, introvertní a duchovne založení, ktorí majú rovnováhu medzi materializmom a duchovnom. Mierni nepokoj a temperament. Pomáha pri zvýšenej teplote a zápaloch. Modrá vplýva na citové vnímanie, ale aj na racionálne myslenie.

Odtieň Brave Ground v obývačke Odtieň Brave Ground

Brave Ground

Spoločnosť Dulux ohlásila svoju novú farbu roka 2021 s názvom Brave Ground. Tento odtieň má spojiť prírodu s jednoduchými vecami. Vytvára pocit stability, prirodzene navádza k vnútornému rastu, má v sebe potenciál, aby poskytol pevný základ pre zmenu a kreativitu vo vašej domácnosti. Aká vlastne táto farba je? Je to nádherná teplá tónovaná hnedá s béžovým nádychom.

Predovšetkým v obývacej izbe dokáže navodiť stabilitu a teplo, čím vytvoríte vynikajúce miesto pre odpočinok. Ak už hovoríme o relaxe, Brave Ground je ideálna aj do kúpeľne ako farba dlaždičiek a dlažby. Úžasne ukáže v kombinácii s inými silnými odtieňmi: Brave Ground a medové odtiene hnedej – kombinácia je vhodná do tradičných aj moderných interiérov. Spojte ich s prírodnými materiálmi a s handmade originálnymi kúskami. Brave Ground a červená – ide o silnú kombináciu, ktorá vás prinúti povedať jednoduché „wau“. Brave Ground je striedma, zato červená dodáva priestoru trochu voľnosti a zábavy. Brave Ground a žltá – táto kombinácia naplní priestor energiou. Žltá rozjasňuje tento zemitý tón.

Obývacia izba Stone v obývačke Obývacia izba Stone

Čo hovorí psychológia farieb?

Táto farba je schopná eliminovať agresiu, upokojiť a relaxovať. Okrem toho všetky béžové odtiene prispievajú k plnému a kvalitnému odpočinku. Ľudia, ktorí jej dávajú prednosť pred ostatnými farbami, sú úprimní, najviac si cenia praktickosť. Vo všetkých životných situáciách, dokonca aj v tých najťažších, sa snažia zachovať neutralitu.

Odtieň Urbane Bronze v spálni Odtieň Urbane Bronze

Urbane Bronze

Nakoniec si povedzme niečo o odtieni Urbane Bronze, s ktorým prišla spoločnosť Sherwin Williams. Tento odtieň zachytáva jednoduchú sofistikovanosť. Je inšpirovaný prírodou, vďaka čomu prirodzene v interiéri vytvára pocit pokoja.

Či už ide o primárnu farbu alebo farbu akcentu, Urbane Bronze je perfektnou voľbou pre mnoho interiérových a exteriérových projektov. Premeňte farbu stien, vchodových dvier či nábytku na niečo dramatickejšie, a zároveň teplé. V skutočnosti ide o šedú farbu s hlbokými hnedými a bronzovými podtónmi. Plochy v tomto odtieni pôsobia niekedy ako tmavosivé či čierne, v závislosti od dopadu svetla. Krásne vynikne v kombinácii s bielou.

Kreslo Belek hnedá a vzor Kreslo Belek