Romantické dekorácie alebo minimalistický dizajn? Objavte dokonalý štýl pre vaše bývanie

Romantické dekorácie alebo minimalistický dizajn? Objavte dokonalý štýl pre vaše bývanie

Každý sme nejaký: jeden miluje špenát, druhý sa naň nedokáže ani pozrieť, niekto zbožňuje klasickú hudbu, iný dá prednosť chytľavému popu. Náš vkus, naše preferencie sa odrážajú všade – samozrejme, aj v bývaní. Škandinávsky, provensálsky, industriálny, vintage, námornícky či eklektický štýl bývania? Ktorý je pre vás ten správny? Tu je krátky sprievodca jednotlivými štýlmi. Budeme radi, keď sa inšpirujete, aby ste sa mali doma dobre. Ešte lepšie ako doteraz.

sedačka

 

Škandinávsky štýl bývania

Škandinávsky štýl je povestný svojím minimalizmom, tiež kombináciou svetlých neutrálnych farieb s teplými prírodnými tónmi. Sivá, biela, šedá doplnená prírodným drevom, teplou horčicovou, púdrovou ružovou a hlavne množstvom zelených izboviek. 

Škandinávci zažívajú dlhé chladné zimy a krátke pochmúrne dni. Aj preto sa snažia dostať do svojho bývania čo najviac vzdušnosti a prirodzeného svetla: otvorený priestor, svetlé neutrálne farby, prírodné materiály, rastliny, mäkké vankúše, pokrývky, huňaté kusové koberce, absencia závesov a žalúzií. 

Ak by sme mali vybrať typického zástupcu škandinávskeho štýlu v našej ponuke, bola by to sivá sedacia súprava SOLMA na drevených nohách.

 

obývačka

 

Bývanie po provensálsky

Keď sa povie Provensálsko, asi mnohým napadnú nekonečné záhony voňavej levandule. Skutočne,  levanduľou sa inšpiroval aj samotný štýl bývania: fialová v ňom hrá dôležitú úlohu. Nechýbajú však ani ďalšie sýtejšie pastelové tóny modrej, zelenej, hnedej či bordovej. 

A nábytok? Tu dominujú svetlé – biele, krémové – drevené kúsky, často s patinou a decentným zdobením či ornamentom. Krásnu atmosféru provensálskeho štýlu získate aj vďaka prírodnému neopracovanému jedálenskému stolu. Samozrejmosťou je množstvo doplnkov, ako kanvičky s levanduľou, výrazné nástenné hodiny, štrikované deky alebo kovové lustre. 

Nábytok na provensálsky štýl bývania nájdete i u nás, takým je napríklad komoda PROVANCE.

 

stolík

 

Prísny industriálny štýl

Prísnosť. Slovo, ktoré azda najpriliehavejšie vystihuje industriálny štýl. Dominujú mu tvrdé či neopracované materiály, ako kov, betón, neomietnuté tehly, a to zväčša doplnené nábytkom v tmavších farbách – čierna, šedá, grafitová, bronzová či tmavohnedá. 

Všetko sú to značne chladné materiály i farby, preto je vhodné bývanie v industriálnym štýle zútulniť aj teplejšou farbou – krásne sa sem hodí sýta červená – a doplniť mäkkými kusovými kobercami alebo izbovými rastlinami. 

Kúskom, ktorý by nemal chýbať v domácnosti v industriálnom štýle, je náš konzolový stolík BUSTA v grafitovom prevedení.

 

reflektor

 

Modrá a pásiky dominujú námorníckemu štýlu

Bývanie po námornícky je povestné svojou hravosťou inšpirovanou v prímorskom prostredí. Štýlu tak dominujú modré farby na všetky spôsoby – azúrová, tmavomodrá, tyrkysová, ale i pastelové svetlé tóny, ako krémová, béžová a piesková. 

Samozrejmosťou je prítomnosť pásikov, zväčša tmavomodrých, ktorým sekundujú originálne doplnky: siete s morskými hviezdicami na stenách, dekorácie z mušlí, kamienkov a piesku, vankúše s kotvami alebo lampy zavesené na lane či záchranné koleso. 

V námorníckom štýle lampy očaria svojou hravosťou, takou je aj naša stojacia lampa CINDA pripomínajúca reflektor na majáku.

 

vintage štýl

 

Bývanie vo vintage štýle

Noblesný nádych minulosti. To je vintage štýl, ktorému dominujú masívne materiály, robustné prevedenie nábytku a vážne farby – tmavohnedá, bordová, horčicová, smaragdová. Domov odetý do vintage atmosféry vytvára akýsi svet odvážnych tónov ponorený do príjemného, nenápadného šera. 

Príkladom môže byť napríklad hlboká smaragdová pohovka, majestátne kreslá, do ktorých sa až ponoríte, tmavé masívne drevo, povestný je tiež oblými hranami, ktoré vo vintage bývaní prevalcovali ostrý vzhľad jednotlivých kúskov. Výborne zapadnú do tohto štýlu i výrazné kryštálové lustre. 

Úžasným kúskom do vintage bývania je tiež naše smaragodvé kreslo NOBLIN v art-deco prevedení.

 

kreslo

 

Nakombinujte si to podľa seba v eklektickom štýle

Eklektický štýl bývania patrí medzi najzaujímavejšie, no zároveň najťažšie na zariaďovanie. Prečo? Nemáte tu žiadne pravidlá – môžete kombinovať vzorované tapety s cyklaménovou sedačkou, industriálnym stolíkom a stojacou reflektorovou lampou. Musíte sa však ustrážiť, aby tento mix všetkého, dával stále zmysel. 

Práve neprehnať to, je v zariaďovaní eklektického bývania najdôležitejšie. Odvážne i geometrické vzory, výrazné farby, rôzne materiály – kov, drevo, sklo, textil, a to v rôznych štýloch a tvaroch. Pri eklektickom štýle si môžete dovoliť všetko. 

Dokonalým základom eklektického bývania je aj naše dizajnové kreslo BELEK s florálnym vzorom

 

Či už hľadáte nábytok alebo doplnky pre ktorýkoľvek štýl – námornícky, eklektický, škandinávsky, vintage, industriálny – nájdete ich na kondela.sk.