Rozžiarte svoju kuchyňu farbami. Čo poviete na farebnú chladničku?

Rozžiarte svoju kuchyňu farbami. Čo poviete na farebnú chladničku?

Hoci je biela opäť na vrchole rebríčka farieb, a to nielen v oblasti módy, ale taktiež v interiérovom dizajne, občas jednoducho potrebujeme vniesť do svojho domova svieže a veselé farby. Žltá, červená, zelená či modrá, každá v nás evokuje iné pocity. Niekedy stačí maličkosť či doplnok, a miestnosť sa zrazu celkom zmení. Ak premýšľame o zmenách v našich bytoch či domoch, väčšinou sa najprv zameriame na obývaciu izbu. Pozrime sa dnes na to, ako málo stačí, aby vaša kuchyňa získala novú tvár. Farebná chladnička. Idete do toho?

 

Tyrkysová chladnička v retro kuchyni Tyrkysová chladnička v kuchyni

Chladnička ako dominantný prvok v bielej kuchyni

Je nám jasné, že nie každý je prístupný takým výrazným zmenám, ako je zmes niekoľkých farieb v miestnosti, kde denne trávime niekoľko hodín prípravou jedla či samotným stolovaním. Ak ste typ, ktorý inklinuje k čistej bielej, ťažko vás nahovoríme na svetlozelené steny a tmavozelenú chladničku. No aj pre vás existuje riešenie. Zvoľte si kuchynské skrinky v bielej farbe, prispôsobte k nim svetlú pracovnú dosku, ktorá bude ladiť so svetlou podlahou. Steny nechajte taktiež čisto biele. Farebná chladnička sa bude v takejto kuchyni dokonale vynímať, bude priťahovať zrak, dokonca je dokázané, že chladnička vo výraznej farbe prebúdza v nás chuť variť.

Červená chladnička ako dominanta v bielej kuchyni Červená chladnička v bielej kuchyni

Ak sa odvážite ísť ešte ďalej, investujte do nových jedálenských či barových stoličiek. Farbu prispôsobte farbe chladničky. Kuchyňa bude pôsobiť ucelene, a nie príliš sterilne. Biela kuchynská linka, stoličky so žltými operadlami a žltá chladnička, stena a podlaha v odtieňoch sivej farby. Výsledok je naozaj okúzľujúci!

Žltá chladnička a žlté stoličky v kuchyni Žltá chladnička a žlté stoličky

Chladnička, digestor, sporák

Ste odhodlaní ísť ešte ďalej? Súčasní predajcovia „bielej“ elektroniky sa šikovne prispôsobili požiadavkám trhu. Vo svojej ponuke majú už aj farebné digestory, sporáky, či dokonca mikrovlnky. Aj toto je spôsob, ako vniesť do kuchyne farby.

Moderná farebná kuchyňa Farebná kuchyňa

Kuchyňa v jednotnom štýle

Uvažujete nad kuchynskou linkou v žltom lesku? Zlaďte farbu kuchynských dvierok s farbou chladničky. Chladnička sa bude tváriť ako súčasť nábytku. Tento spôsob je ideálny pre vstavané spotrebiče.

Kuchyňa zladená do žlta Kuchyňa v jednej farbe

V retro štýle

Farebné chladničky sú typické pre domácnosti v retro štýle. Nízke, s oblými tvarmi, s výraznými kovovými rúčkami, často kombinované s mrazničkou. Také sú chladničky z 50. až 60. rokov. Novodobé retro chladničky vyzerajú presne ako tie spred pol storočia, no ich výkon, energetická trieda a funkcie sa podstatne líšia. Iné je aj vnútro chladničky. Rozloženie políc, priehradiek, držiakov na fľaše, často býva súčasťou chladničky aj vyrobník ľadu. Ich cena sa pohybuje od 200 do 1.000 Eur, je preto dostupná pre každého.

Kuchyne v retro štýle Retro kuchyňa

Stará sa tvári ako nová

Nákup chladničky patrí do skupiny dlhodobých investícií. Možno ste menili chladničku pred rokom či dvoma a už teraz sa vám zdá fádna a nudná. Poznáme jednoduchý spôsob, ako zmeniť vzhľad starej chladničky. Môžete ju natrieť novou povrchovou farbou alebo na ňu nalepiť jednofarebnú či vzorkovanú tapetu.


Ako ju premaľovať?

Vyberte všetky potraviny z chladničky a odpojte ju zo zásuvky. Ak bývate v dome, vytiahnite chladničku na dvor, prípadne do garáže. Ak sa chystáte na maľovanie v byte, posuňte si chladničku doprostred miestnosti, čo najďalej od ostatných spotrebičov a nábytku. Dbajte, aby miestnosť bola dobre vetraná.

Pri použití spreju zakryte steny, podlahy a nábytok fóliou. Vyčistite chladničku zvonku pomocou teplej vody a tekutého saponátu. Pri mastných škvrnách použite vhodné rozpúšťadlo. Opláchnite studenou vodou a osušte mäkkou utierkou. Zakryte úchytky, logá a všetko, čo nechcete maľovať. Ak máte v úmysle maľovať rukoväte, odmontujte ich a natrite ich osobitne. Zadnú stranu chladničky prikryte plastovou fóliou.

Odporúčame prednú časť a boky zdrsniť oceľovou vlnou. Ľahké brúsenie povrch mierne zdrsní, čo umožní správne priľnutie základného náteru. Naneste základný náter. Na farbe základného náteru nezáleží, pretože ho budete pretierať náterom vo vami zvolenej farbe. Dajte si záležať na rovnomerných hladkých ťahoch, aby neostali stopy po štetci. Nechajte základný náter úplne vyschnúť. Vybratú povrchovú farbu nanášajte štetcom dlhými vertikálnymi pohybmi. Náter nechajte poriadne vyschnúť. Rovnako postupujte pri nanášaní farby na vnútorný rám chladničky. Náter zafixujte priezračnou smaltovanou farbou.

Renovujte chladničku Dajte chladničke nový náter

Tapeta na chladničku

Zmerajte šírku a výšku dverí a bočných strán, taktiež každej časti, na ktorú príde tapeta. Pridajte k nameranému rozmeru cca 5 cm do výšky aj šírky. Rozviňte tapetu a na rubovej strane si zaznačte požadovaný rozmer. Strihajte tapetu pomocou ostrého ulamovacieho noža. Na zadnú stranu tapety naneste pomocou štetca lepidlo. Položte papier na dvierka chladničky, ktoré ste predtým očistili a odmastili. Uhlaďte tapetu pomocou mäkkej handričky. Nechajte lepidlo úplne vyschnúť.

Tapetujte svoju chladničku Tapeta na chladničku

Ak si netrúfate na tapetovanie chladničky, poobzerajte sa po nálepkách, ktorých aplikácia na povrch je veľmi jednoduchá.

Nálepky na chladničke v tvare Mickey Minney Veselé nálepky na chladničku