Sada obrazov dodá miestnosti štýl a vkus

Sada obrazov dodá miestnosti štýl a vkus

Ak chcete vyjadriť svoju osobnosť a štýl, nič nespraví lepšiu prácu ako doplnky. Zdobenie miestnosti má nekonečné možnosti. Aj keď máte v miestnosti dokonalý nábytok, môže sa vám zdať, že tomu niečo chýba. Jednoduchým riešením môže byť zavesenie sady obrazov na stenu. Je to jednoduchý spôsob, ako doplniť farebný akcent a štýl do miestnosti. Ak sa rozhodujete, akú veľkosť obrazov si vybrať a ako ich zavesiť, tu je niekoľko nápadov, ktoré vám môžu pomôcť.

Sada troch obrazov znázorňujúcich mesto zavesená na stene nad jedálenským stolom. Zasklený tlačený obraz MESTO

 

Akú veľkosť si vybrať?

Pre správne rozhodnutie o veľkosti obrazov sa pozrite na stenu, ktorú chcete vyplniť. Dizajnéri odporúčajú obraz, ktorý takmer zaberá celú šírku steny. Nechajte medzi obrazom a okrajmi steny voľný priestor 15 - 40 cm, aby obraz pôsobil vycentrovane. Ak chcete zdobiť stenu nad pohovkou, posteľou alebo stolom, zvoľte si jedno umelecké dielo alebo sadu obrazov, ktoré buď sú rovnakej dĺžky ako nábytok alebo o niečo menšie. Zavesiť jeden mohutný obraz na stenu môže byť niekedy náročné. Môžete sa preto radšej rozhodnúť pre menšie kúsky a vytvoriť z nich koláž, čím dodáte miestnosti moderný vzhľad. Nezabudnite ponechať aspoň 5 cm medzi jednotlivými obrazmi a zachovať určitú súdržnosť medzi nimi.

 

Aký typ a motív obrazov si vybrať?

Sadu obrazov s rôznymi motívmi môžete použiť na vytvorenie neformálnej a bezstarostnej atmosféry v miestnosti. Dôležité je vybrať také obrazy, ktoré majú rovnaký alebo sa opakujúci motív. Ak chcete dosiahnuť čistý a klasický vzhľad, zavesené kúsky umiestnite rovnomerne a presne zmerajte medzery medzi nimi. Nemusia mať rovnakú veľkosť, ale ich rozmiestnenie je v tomto prípade ešte dôležitejšie.

Pre sofistikovanejší dojem sa môžete rozhodnúť pre sadu čiernobielych alebo sépiových obrazov. Tento výber je ideálny pre tých, ktorí potrebujú jemný doplnok do obývačky alebo spálne a chcú zmierniť výrazné farby stien alebo nábytku. Naopak, na nevýrazné steny môžete zavesiť napríklad sadu obrazov s plážovou tématikou, ktorá rozžiari aj tú najnudnejšiu miestnosť.
 

Sada troch obrazov znázorňujúcich jeleňa so zlatým parožím zavesená nad žltou pohovkou. Obraz tlačený na plátno JELEŇ

 

Na stene bude pútavo pôsobiť aj sada obrazov, v ktorej sa motív prelína z jedného plátna do druhého. Táto sada je tiež ideálna na vyzdvihnutie štýlu miestnosti. Napríklad, ak ste zariadili váš domov v provensálskom štýle, obrázky s fialovou farbou a motívom levandule, dokonale doladia vaše bývanie.

Obrazy nemusia zobrazovať konkrétne objekty. Silný dojem môžu urobiť aj vzory a správne kombinácie farieb. Ďalšou možnosťou sú fotografie, ktoré zvečnia vaše spomienky z dovolenky alebo dôležitých rodinných okamihov. 

 

Ako správne zavesiť obraz?

Pred zavesením obrazu si musíte vybrať vhodný spôsob zavesenia, čo závisí od veľkosti a hmotnosti obrazu, možnosti zavesenia a materiálu steny. Pre malé obrazy sa zvyčajne používa jeden háčik; pre stredne veľké obrazy je bezpečnejšie použiť dva háčiky a zabezpečiť im tak rovnováhu. Obraz by mal byť zavesený približne na úrovni očí. Pre kreatívnu atmosféru však môžete obrazy zavesiť v rôznych výškach.

Sada obrazov s geometrickými vzormi v kombinácii modrej, žltej a červenej zavesená nad modrou pohovkou. Obraz tlačený na plátno MODROTLAČ

 

Ak si chcete zavesenie sady obrazov zjednodušiť, vystrihnite kusy papiera, ktoré budú presne zodpovedať veľkosti každého obrazu. Potom môžete celú galériu obrazov umiestniť na stenu a skontrolovať ich rozmiestnenie predtým, než začnete vŕtať do steny. Použite maliarsku pásku na označenie miest, kde budú háčiky. Ak používate jeden háčik, zmerajte šírku rámu a rozdeľte ju na polovicu. Ak chcete použiť dva háčiky, rozdeľte šírku rámu na tretiny. Postupne nahraďte papierové výstrižky skutočnými obrazmi. Keď je obraz zavesený, použite vodováhu na zabezpečenie rovnosti.

 

Obrazy majú schopnosť rozprávať tisíce príbehov, vytvárať pôsobivú atmosféru a rozvíjať vašu fantáziu. S pomocou obrazov môžete interpretovať svoje myšlienky, pocity, záľuby a odrážať váš individuálny vkus. Takže vyberte si svoju vlastnú sadu obrazov a dodajte miestnosti štýl a eleganciu.