Šatník či miesto na schovávačku. Aké skrine viac prajú detských hrám?

Šatník či miesto na schovávačku. Aké skrine viac prajú detských hrám?

...8,15,20,50. Schovaný-neschovaný, idem! Spomínate si na detskú hru, ktorú sme kedysi hrávali? Medzi našimi deťmi je obľúbená aj dnes. Ukryť sa tak, aby nás hľadajúci tak rýchlo nenašiel. Nájsť vhodné úkryty v byte je náročné, o niečo jednoduchšie je to v rodinnom dome či v prírode. Existuje jedno pravidlo pre hľadajúcich: nazri do skrine, vždy tam nájdeš aspoň jedného spoluhráča. A tak sa klasická skriňa zmenila na multifunkčný kus nábytku. Aká skriňa je najlepšia na schovávačky a aká je najpraktickejšia z pohľadu domácich?

 

Skriňa so sklom a taburetom Šatníková skriňa so sklenými dverami

Policová skriňa


Radí sa medzi skrine s najväčšou úžitkovou hodnotou. V panelákových bytoch nesmie chýbať. No našli by sme ju aj v rodinných domoch, kde je nevyhnuté maximalizovať úložný priestor. Policová skriňa je zväčša jedno- až dvojdverová. V jej vnútri je niekoľko políc. Najviac sa používa na skladovanie oblečenia. Má svoje vyhradené miesto v spálni či v predsieni. Pri výbere skrine odporúčame skontrolovať jej hĺbku. To je parameter, na ktorý zákazníci často zabúdajú. Iba tak predídete sklamaniu z plytkých políc, do ktorých nedokážete uložiť všetko, čo by ste potrebovali.

1 a 2 dverová skriňa Betty Policová skriňa Betty

Policová skriňa sa často vníma ako šatníková. Svoje uplatnenie však nachádza aj v kancelárii. Ideálna na uschovanie dokumentov a kancelárskych potrieb. V obývačke zas dokáže ukryť poklady, elektroniku a všetko, čo nechcete, aby nebolo priamo na očiach.

Skriňa Snow typ 3 biela Kombinovaná skriňa Snow

Policovú skriňu nájdete aj so sklenými dverami. Vtedy sa jej hovorí vitrína. Využíva sa na vystavenie nejakej zbierky, suvenírov z ciest či na uschovanie kníh

Vitrína Walena orech vlašský Sektorový nábytok do obývačky Walena

Policová skriňa: rodičia verzus deti


Jednoznačne vyhrávajú rodičia. Policová skriňa má skôr praktickú hodnotu. Deti pri hre na schovávačku takúto skriňu zďaleka obchádzajú. 😃

Skrine Invita dub sonoma Zostava skríň Invita

Vešiaková skriňa


Vešiaková skriňa býva často plná košieľ, kabátov a dlhých šiat. Je to ideálne miesto na skladovanie dlhého oblečenia alebo kúskov, ktoré sú náchylné na pokrčenie. Vo vnútri nájdete vešiakovú tyč a zväčša jednu policu nad ňou. Býva však často kombinovaná s policovou časťou. Vešiakové skrine sú širšie. V ponuke nájdete jedno- až šesťdverové. Umiestňované do spálni alebo predsieni.


Vešiaková skriňa


Vešiaková skriňa býva často plná košieľ, kabátov a dlhých šiat. Je to ideálne miesto na skladovanie dlhého oblečenia alebo kúskov, ktoré sú náchylné na pokrčenie. Vo vnútri nájdete vešiakovú tyč a zväčša jednu policu nad ňou. Býva však často kombinovaná s policovou časťou. Vešiakové skrine sú širšie. V ponuke nájdete jedno- až šesťdverové. Umiestňované do spálni alebo predsieni.

Vešiaková a policová skriňa Nena Vešiaková skriňa Nena

Širšie vešiakové skrine bývajú často s posúvnymi dverami. Ich výhodou je, že v miestnosti nezaberajú veľa priestoru, odpadáva starosť so zachovaným dostatok miesta na otvorenie dverí. Niektoré z dverí majú zrkadlo. Takáto skriňa je veľmi praktická pri príprave do práce alebo na večierok. Navyše zrkadlo dokáže opticky zväčšiť miestnosť. Ďalší bod pre takúto skriňu v malej spálni. Na druhej strane, feng šuej učenie varuje, že ak umiestnite skriňu so zrkadlom v spálni tak, že sa v zrkadle pred spánkom a po zobudení vidíte, môže to mať nepriaznivý účinok na vašu náladu a duševnú rovnováhu.

Skriňa s posúvacími dverami Multi biela Skriňa s posúvacími dverami Multi

Vešiaková skriňa: rodičia verzus deti


Ak hľadáš, v takejto skrini vždy nájdeš. Vešiaková skriňa je maximálne obľúbená u detí. A nielen počas hry na schovávačku. Deti v nej často hľadajú úkryt aj za iných okolností. Často ju menia za svoje kráľovstvo či úkryt piráta.👸

Vešiaková skrina Merina biela Vešiaková skrina Merina

Vstavaná skriňa


Kombináciou dvoch hore spomenutých je vstavaná skriňa. Skriňa robená na mieru priamo podľa vašich požiadaviek a preferencií. Vstavaná skriňa zväčša zaberá celú jednu stranu v miestnosti. Vo vnútri okrem niekoľkých políc a vešiakových tyčí nájdete aj šuplíky na spodnú bielizeň, opasky či iné doplnky. Posúvne dvere sú praktické a nezasahujú do priestoru.

Vstavaná skriňa s úložným systémom Vstavaná skriňa s úložným systémom

Vstavané skrine majú svoje miesto v spálni, predsieni, ale aj v obývačke. Najpoužívanejší materiál na výrobu skríň je MDF doska alebo laminovaná či fóliovaná drevotrieska. Často ju dopĺňajú zrkadlá, ktoré dodávajú miestnosti svetlo a opticky ju zväčšujú. Dvere skrine sa často zdobia rôznymi nálepkami či tapetami. A preto, hoci sa na prvý pohľad zdá, že takáto skriňa môže v obývačke pôsobiť rušivo, opak je pravdou. Často zastupuje dizajnový prvok, ktorý dodá miestnosti osobitý charakter.

Vstavaná skriňa s policami aj vešiakovou tyčou Vstavaná skriňa plná oblečenia

Vstavaná skriňa: rodičia verzus deti


Vstavaná skriňa boduje na obidvoch bojiskách. Rodičia na tento druh šatníka nedajú dopustiť. Môžu si zvoliť jej vnútorné rozloženie, jej šírku aj hĺbku. Poskytuje množstvo úložného priestoru, vďaka nej sa ľahko v domácnosti udržiava poriadok a organizácia. Deti ju zas milujú práve pre jej priestorové rozloženie. Už sa vám stalo, že ste svoje dieťa našli v polici? 👔👗

Vstavaná skriňa s hnedou sedačkou Vstavaná skriňa v obývačke

Policová, vešiaková či vstavaná. Šatníková skriňa plní dôležitú úlohu v našich domovoch. Pre dospelých praktický kus nábytku, pre deti miesto na úkryt.