Sedacie súpravy: S operadlom alebo s vankúšmi?

Sedacie súpravy: S operadlom alebo s vankúšmi?

Rozhodli ste sa, že je čas na novú sedačku. Navštívili ste predajne s nábytkom. Už niekoľko hodín sedíte pri počítači a porovnávate ponuku internetových predajcov nábytku. Hoci ste boli pripravení na to, že si budete musieť vybrať medzi desiatkami poťahových látok a farieb, prekvapuje vás množstvo funkcií a vlastností, ktorými sa jednotlivé sedačky od seba odlišujú. Rozkladacia, s úložným priestorom, rohová alebo v tvare U, polohovacie záhlavie hlavy alebo odkladací priestor na bočnej strane sedačky. Mysleli ste ale na pohodlie? Čomu dáte prednosť? Sedačke s pevným operadlom alebo s voľne položenými vankúšmi?

 

Sto ľudí, sto chutí. Zatiaľ čo niektorí nedajú dopustiť na sedacie súpravy s pevným operadlom, iní si nevedia vynachváliť vankúše, ktoré dokonale vyhovejú ich potrebám na oddych a leňošenie. Aký typ ste vy? Poznáte výhody a nevýhody oboch vyhotovení?

Výhody sedačky s pevným operadlom

Pevné operadlo si udržuje svoj tvar:

Operadlové vankúše sú zvyčajne pripevnené alebo prišité k zadnej strane sedačky. Výhodou je, že sa pri opretí neuhýbajú, pevne držia tvar. Aj po niekoľkých rokoch tak ponúkajú rovnaký komfort, ako na začiatku. Nevyžadujú doplnenie či výmenu výplne.

Rohová sedačka Santiago ekokoža Sedacia súprava Santiago s pevným operadlom je plná výhod. Zdroj: temponabytok.sk

 

Nevyžaduje si denno-dennú starostlivosť

Na rozdiel od voľných vankúšov, pevné operadlá si nevyžadujú pravidelnú starostlivosť. Keďže sú priamo pripevnené k sedačke, nie je potreba ich každú chvíľu natriasať a usporadúvať.

Šetrí miesto

Zamysleli ste sa niekedy nad hĺbkou sedačiek? So sedacími súpravami s pevnými operadlami dokážete ušetriť až niekoľko centimetrov priestoru. Vďaka svojej hĺbke sú vhodné aj do malých miestností.

Rohová sedacia súprava Colli Sedačka Colli s pevným operadlom vám ušetrí miesto. Zdroj: temponabytok.sk

 

Pohodlnosť nadovšetko

Pevné operadlo je tvarované tak, aby správne podopieralo váš chrbát. Neuhýba sa, ani sa nedeformuje. Ak ste si sedačku odskúšali v predajni a tvar operadla vám vyhovoval, vedzte, že rovnaký pocit budete mať aj o mesiac, o rok, či o niekoľko rokov. Často sa dopĺňa dekoratívnymi vankúšmi, ktoré sa zase majú postarať o váš komfort v oblasti bedrovej chrbtice.

Do akéhokoľvek interiéru

Moderný, rustikálny či staroanglický. Sedačky s pevnými operadlami sú výnimočné tým, že sa predávajú v rôznych tvaroch a úpravách. Ľahko nájdete medzi nimi tú, ktorá bude zodpovedať vášmu štýlu a dokonale vyhovie vašim potrebám.

Sedačka Peter New Sedacia súprava Peter New sa hodí do akéhokoľvek interiéru. Zdroj: temponabytok.sk

 

Nevýhody sedačky s pevným operadlom

Pôsobia nudne

Sedačka s pevnými operadlami v nás často vyvoláva dojem, že je neprispôsobivá, ba až nudná. Pokiaľ ju nedoplníte dekoratívnymi vankúšmi, mnohokrát pôsobí prísne a chladne.

Pevne určená hĺbka sedu

Pohodlná, keď sedíte, no nevyhovujúca, keď túžite leňošiť. Pevné operadlá neposkytujú žiaden priestor na to, aby ste zväčšili plochu na oddych. Pokiaľ sedačka nemá funkciu rozkladu, relax si skutočne neužijete.

Výhody sedačky s vankúšmi

Ideálna na leňošenie

Ak sedíte, vankúše podopierajú vašu chrbticu z každej strany, prípadne poslúžia na vyloženie nôh. Pokiaľ radšej oddychujete v ľahu, vankúše si môžete naukladať podľa vlastnej potreby, a zvýšiť tak svoj komfort.

Sedačka súprava Kastor Sedacia súprava Kastor je ideálna na leňošenie. Zdroj: temponabytok.sk

 

Dlhšia trvácnosť materiálu

Vankúše nie sú pripojené k sedačke, preto ich môžete pravidelne otáčať. Dosiahnete tak, že čalúnenie na vankúšoch vydrží dlhšie. Takto predídete aj skorému zdeformovaniu vankúšov.

Kombinácia farieb

Voľné vankúše ponúkajú možnosť skombinovať viac farieb. V interiérovom dizajnérstve sú stále v obľube výrazné až výstredné vzory a farby. Ak vás aj farebná kombinácia po čase omrzí, veľmi jednoducho prezlečiete vankúše do nového šatu.

Sedacia súprava Seal Sedačka Seal s farebnými vankúšmi, ktoré môžete ľubovoľne kombinovať. Zdroj: temponabytok.sk

 

Na počte nezáleží

Pri sedačke s voľnými vankúšmi získavate možnosť dopĺňať či odoberať vankúše podľa potreby. K vankúšom, ktoré ste zakúpili ako súčasť sedačky, môžete svojvoľne dokladať menšie dekoratívne vankúše, ktoré zmenia nielen vzhľad sedacej súpravy, ale aj samotnej obývacej izby. Ak vyhľadávate relax v mäkkej náruči vankúšov, pri takejto sedačke si prídete na svoje.

Rozkladacia sedacia súprava, látka, ľavá, PRAGA Sedačku Praga môžete dekórovať vankúšikmi. Zdroj: temponabytok.sk

 

Nevýhody sedačky s vankúšmi

Nedrží tvar

Na rozdiel od pevných operadiel, voľne položené vankúše nedržia stály tvar. Tvarujú sa podľa toho, ako sa v danom momente do nich uvelebíte. Je to plus počas leňošenia, no pri formálnejšom sedení to môže byť nevýhoda.

Konštrukcia operadla z dreva

Vankúše sa ukladajú na zadnú konštrukciu, ktorá býva zväčša vyrobená z dreva. Nakoľko nie sú pevne pripojené k sedačke, treba počítať s tým, že sa uhýbajú. Toto je zvlášť nebezpečné, ak máte malé deti. V takomto prípade je potrebné viac na ne dozerať, ľahko si totiž udrú hlavu o drevenú konštrukciu sedačky.

Bez bedrovej opory

Sedačky s vankúšmi sa neodporúčajú pre tých, ktorí trpia bolesťami chrbta. Chýbajú tu totiž bedrové podpery, ktoré bývajú často súčasťou pevných operadiel.

 

Sedacia súprava v tvare U BORN U Sedacia súprava BORN s vankúšmi, ktoré podoprú vašu bedrovú chrbticu. Zdroj: temponabytok.sk

 

Stále sa neviete rozhodnúť? Ak vyberáte medzi sedačkou s pevným operadlom a sedacou súpravou s vankúšmi, rozhodujúce slovo má aj to, aký typ človeka ste.

Ak trávite veľa času sledovaním televízie, čítaním kníh, či rozhovormi s blízkymi a priateľmi, a uprednostňujete pritom sedenie v vzpriamenej polohe, určite oceníte pevné operadlá, ktoré vám poskytnú maximálne pohodlie.

Ak, naopak, kupujete sedačku ako miesto na relax a leňošenie a je pre vás dôležité obklopiť sa vankúšmi, vaša srdcovka je sedačka s niekoľkými voľne položenými vankúšmi v rôznych veľkostiach.

Najlepšie sa kupuje to, čo vidíte, čo si môžete ohmatať, a ešte lepšie, ak si môžete na sedačke aj posedieť. Iba tak zistíte, či daná sedacia súprava spĺňa všetky vaše očakávania a vyhovuje vašim nárokom.