Sedačka alebo gauč? Praktické rady, ktoré vám pomôžu s výberom

Sedačka alebo gauč? Praktické rady, ktoré vám pomôžu s výberom

Sedacia súprava, sedačka, pohovka, gauč – najobľúbenejší kus nábytku má mnoho označení. Nech už ho nazveme akokoľvek, stále je to nábytok určený na sedenie, relaxovanie, aj na spanie. Kúpa novej sedačky je nemalá investícia, preto je nutné výber sedacej súpravy dobre zvážiť a premyslieť. Veľkosť, materiál, vyhotovenie a farba, to je iba zopár faktorov, ktoré ovplyvňujú náš výber. Ak sa vám však podarí nájsť svoju srdcovku, tešiť sa z nej budete niekoľko rokov.

Zhrnuli sme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu získať jasnejšiu predstavu o tom, ako by vaša vysnívaná sedacia súprava mala vyzerať. 

Veľkosť

Veľké luxusné sedačky sú lákavé a pohodlné, ale skutočne máte priestor na sedačku so šírkou 300 cm? Ak si kúpite sedačku, ktorá je pre miestnosť príliš veľká, čoskoro nadobudnete pocit stiesnenosti. Izba bude opticky pôsobiť menšia, než v skutočnosti je. 

Ak aj máte to šťastie, že vaša obývačka je priestranná a veľká, stále vás bude čakať rozhodovanie, koľko miesta vyhradiť pre sedačkuNezabudnite na ďalší nábytok, ktorý pravdepodobne budete chcieť mať v miestnosti. Majte teda tiež na mysli konferenčný stolík, RTV stolík, knižnicu, prípadne kreslo.

Rozhodujúce je aj to, či budete nový gauč používať aj na spanie. Vtedy voľte dostatočne dlhú sedačku, ktorá vám zabezpečí maximálne pohodlie. Opäť treba mať na pamäti jej výsledný dosah na veľkosť a zariadenie miestnosti. 

Ak ste obmedzovaní veľkosťou obývacej izby, poobzerajte sa po modernej a pohodlnej pohovke. Odporúčame pohovku s nízkymi alebo žiadnymi opierkami na ruky, čo bude mať pozitívny vplyv na to, aby izba vyzerala opticky väčšia. 

 

Rozkladacia pohovka, látka sivá/ekokoža sivá, ATLANTICO Rozkladacia pohovka ATLANTICO Zdroj: temponabytok.sk

 

Praktickosť

Vždy majte na pamäti praktickú stránku. Výber materiálu ovplyvňuje aj to, či máte malé deti alebo domáce zvieratá. V takomto prípade sa vyhnite kúpe gauča v určitých látkach, ako je napríklad vlna, satén, zamat, a dokonca aj niektoré kože.

Taktiež je dôležité uvedomiť si, koľko ľudí bude sedačku užívať. Vyberajte pohovku, ktorá bude odrážať váš životný štýl. Organizujete u vás doma večierky pre priateľov, alebo uprednostňujete skôr pokojné večery, keď sa na sedačke uvoľnene natiahnete a pozriete si dobrý film?

 

Sedačka Cari v tmavosivej látke Sedacia súprava Cari splní vaše požiadavky na dizajn aj pohodlie. Zdroj: temponabytok.sk

 

Rôzne typy sedačiek

Keď vstúpite do predajne s nábytkom, ohromí vás množstvo sedačiek v rôznych vyhotoveniach. Taktiež internetoví predajcovia majú v ponuke sedačky od výmyslu sveta. Pred kúpou zvážte, na čo sa bude sedačka používaťJe pre vás viac dôležitá praktická stránka sedačky alebo skôr jej dizajn? 

Niekomu bude vyhovovať rohová sedačka, iní dajú prednosť pohovke. Tí, ktorí potrebujú vyplniť voľné miesto v priestrannej obývačke, budú vyberať zo sedacích súprav v tvare U


Potrebujete miesto na spanie pre vašich hostí? K tomu vám poslúži sedačka s funkciu rozkladu. Ak bývate v malom byte, oceníte úložný priestor. Pre zvýšenie pohodlia sú sedačky obohatené o polohovateľné opierky hlavy alebo rúk, taktiež prídavné vankúše na podporu chrbta

 

Sedacia súprava Silver U Sedačka v tvare U Silver s polohovacími operadlami. Zdroj: temponabytok.sk

 

Výplň sedacej časti

PUR pena

Polyuretánová pena je základný materiál, ktorý sa používa pri výrobe sedacích súprav. Pena môže mať rôznu tuhosť. Označuje sa písmenom T a číslom označujúcim tuhosť PUR peny. Platí, že čím vyššie číslo za T nasleduje, tým je pena tuhšiaa zároveň je aj viac odolnejšia. Neodporúčame sedačky s PUR penou nižšou ako T20, pretože pena má nižšiu životnosť, a teda aj nižšie úžitkové vlastnosti.

HR PUR

HR PUR pena má oproti klasickej PUR pene vyššiu tuhosť, lepšiu kvalitu a omnoho dlhšiu životnosť. Vyššia kvalita peny sa premieta do vyššej ceny. Všeobecne sú sedačky z HR peny považované za stredne tuhé.

Bonelová pružina

Bonel je základný typ pružín používaných pri výrobe výplne sedacej časti gauča. Tieto pružiny majú vyššiu tuhosť a oproti PUR pene majú aj dlhšiu životnosť. Často sa pri sedačkách využíva špeciálna vrstva – kovová doska alebo kokosová rohož – zabraňujúca pružine, aby sa časom pretlačila do sedacej časti

 

Pohovka Bolivia v sivom prevedení Pohovka Bolivia je vhodná na každodenné spanie. Zdroj: temponabytok.sk

 

Farba

Ak uvažujete nad sedačkou v tmavých farbách, zvážte, aký vplyv bude mať na celkový vzhľad miestnosti. Pokiaľ máte v izbe tmavú podlahu, tmavá sedačka v nej nevynikne, a opticky sa bude zdať, že sedačka doslova zmizla. Ak predsa trváte na tmavej pohovke na tmavej podlahe, mali by ste sa ju pokúsiť zviditeľniť. Tmavá sedačka s kovovými alebo svetlými drevenými nohami môže vytvoriť vizuálny priestor medzi pohovkou a podlahou. Na podlahu položte svetlý koberec, oddelíte tak dve tmavé farby. Svetlý drevený alebo kovový konferenčný stolíkbude mať rovnaký účinok. 

Pri výbere svetlej sedačky sa zas núkajú otázky iného typu. Na čo sa bude pohovka používať? Má byť dominantou obývacej izby alebo má len dotvoriť jej celkový kolorit? Ste rodina s malými deťmi alebo máte domáceho maznáčika? 

Kúpa sedacej súpravy by mala byť investícia na niekoľko rokov. Vyberajte s rozumom. Možno už zajtra vám budú výrazné farby prekážať, a nová súprava môže už po niekoľkých dňoch upadnúť do nemilosti. Najvďačnejším riešením sú neutrálne farby ako biela, hnedá, zelená, či akékoľvek zemité odtiene. V takom prípade, ak sa napríklad o rok – o dva rozhodnete, že je načase vynoviť nábytok, nemusíte meniť sedaciu súpravu. Neutrálnu farbu môžete kombinovať s čímkoľvek.

 

Sedacia súprava Toniks Sedačka Toniks v neutrálnych farbách. Zdroj: temponabytok.sk

 

Kúpa nového gauča nie je to isté ako kúpa novej knihy do vašej knižnice. K takémuto kroku sa odhodláte raz za niekoľko rokov. Je to investícia, ktorá značne otrasie vašimi úsporami. Ešte predtým, ako sa vyberiete do predajne s nábytkom, zhrňte si svoje požiadavky a očakávania, od ktorých v nijakom prípade neustupujte.