September, mesiac kvalitných raňajok: 30 receptov na chutný štart do dňa

September, mesiac kvalitných raňajok: 30 receptov na chutný štart do dňa

September je pre mnohých z nás druhým januárom. Končí sa leto, čas dovoleniek, prázdnin a my sa musíme opäť nakopnúť do nových projektov, ďalšieho učenia a rastu. Hovorí sa: “Raňajky robia šampiónov,” preto sme pre vás pripravili zoznam receptov na každý deň v mesiaci, s ktorými budete mať dostatok energie na vaše nové začiatky. Nech už máte radi rýchle smoothie plné vitamínov, alebo výdatné hrianky s vajcom a avokádom, tu nájdete recepty pre každého gurmána. Stačí si spraviť kávu, vytiahnuť z chladničky suroviny a pustiť sa do prípravy.

 

1. deň: Energizujúce ovocné smoothie

Do elektrického mixéra vhodíme obľúbené druhy ovocia, biely jogurt a lyžicu medu. Ak máte, môžete tiež pridať matcha prášok. 

2. deň: Klasické francúzske hrianky

Vezmeme si tenké plátky chleba, namočíme ich do zmesi vajca a mlieka, opražíme na panvici a podávame s javorovým sirupom. K hriankam odporúčame šálku teplého mlieka alebo obľúbenej kávy. 

Ilustračný obrázok: Francúzske hrianky

 

3. deň: Vegánske pohánkové palacinky

Pohánková múka, rastlinné mlieko a štipka soli vytvoria palacinky, ktoré sú nielen zdravé, ale aj neodolateľné. Naplňte ich džemom či orechovým maslom. 

4. deň:  Avokádový toast s vajcom

Načerpať vitamíny z avokáda a bielkoviny z vajíčka je ideálny spôsob, ako začať deň. Krajec chleba opečieme z oboch strán na panvici s trochou masla. Na vrch poukladáme plátky avokáda a jedno vajce Benedikt. 

5. deň: Špenátová omeleta s mozzarellou

V pohári rozmiešame 3 vajcia, vylejeme ich na panvicu s trochou oleja, pridáme lístky baby špenátu a plátky mozzarelly. Dusíme na miernom ohni pod pokrývkou, kým nie sú vajcia viditeľne tuhé aj z povrchu. 

 

6. deň: Chia puding s ovocím

Chia semienka namočené v kokosovom mlieku vytvoria puding podobný želé, ktorý môžeme dozdobiť čerstvým ovocím. Do 250 ml kokosového či mandľového mlieka pridáme 40 g chia semienok a necháme cez noc odstáť v chladničke. 

7. deň: Jogurtová misa so zmesou orechov

Jogurt doplnený rôznymi druhmi orechov a medom je rýchly a zdravý spôsob, ako začať deň.

8. deň: Mrkvová nátierka s pečivom 

Pre tých, ktorí preferujú slané raňajky, máme recept na chutná mrkvovú nátierku. Jednu väčšiu mrkvu si nastrúhame najemno, pridáme 3 na tvrdo uvarené vajíčka nakrájané na drobno, tavený syr a niekoľko lyžíc rastlinného masla. Dochutíme soľou. 
 

 

9. deň: Smoothie z čerstvej zeleniny

Zeleninové smoothie môže byť osviežujúcou voľbou pre tých, ktorí chcú dopriať svojmu telu všetky potrebné živiny. Do mixéra vlejeme šálku mandľového mlieka, ½ zrelého avokáda, hrsť baby špenátu, 300 g ananásu na kocky. 

10. deň: Vafle s ovocím

Ďalší chutný tip na sladké raňajky! Upiecť vafle zvládne naozaj každý. Stačí si pripraviť hustejšie cesto z múky, vajec, mlieka a cukru a môžete piecť. Krásne vafle upečiete vo vaflovači alebo v silikónovej forme do rúry.  

TEMPO-KONDELA DONATELLA BUTTERFLY, jedálenská súprava, set 20 ks, porcelán

 

11. deň: Kuskus s čerstvým ovocím

Kuskus namočíme do horúcej vody či mlieka. Necháme napučať a pridáme čerstvé ovocie, med a orechy. 

12.  deň: Mandľové mlieko s granolou

Granola je bohatá na vlákninu, železo a vápnik. Nasypte si ju do svojho obľúbeného rastlinného či kravského mlieka a vychutnajte si ju do poslednej lyžičky! 

13. deň: Klasická praženica

Nestarnúca klasika, ktorú majú radi všetci. Doprajte si chutnú praženicu na masle a cibuľke - váš deň bude hneď krajší. 

14. deň: Hrianky s cesnakom a zeleninovou nátierkou  

K tomuto vám bude stačiť len pár minút. Opečte chlieb na panvici alebo v hriankovači, potrite ho strúčikom cesnaku a paprikovou pomazánkou. 
 

 

15. deň: Ovsená kaša so sušenými marhuľami

Ovsené vločky rozvaríme v mlieku, necháme vychladnúť a pridáme ovocie. Ovocie dodá kaši prirodzenú sladkosť. 

16. deň: Banánové palacinky s orechmi

Zrelé banány popučíme, pridáme vajcia, múku a máme hotové palacinkové cesto. Upečené palacinky posypeme orechmi a polejeme javorovým sirupom.

17. deň: Rýchle croissanty so šunkou a syrom

Ak máte radi slané pečivo, skúste croissanty plnené plátkami šunky a syrom. Nezabudnite si k nim pridať nakrájanú čerstvú zeleninu. 

Ilustračný obrázok: Obložený croissant

 

18. deň: Quiche so špenátom a slaninou

Doprajte si výdatné raňajky, v ktorých sa spája krémová plnka s chrumkavým cestom. Lístkové cesto vložíme do maslom natretej formy na koláč. Pečieme v rúre 10 minút na 180 °C. V mixéri rozmixujeme 500 g ricotty, 200 g strúhaného syra, 4 vajcia a soľ. Pridáme sušené paradajky a baby špenát. Vylejeme na predpečené cesto a pečieme ďalších 30 minút na 160 °C. 

19. deň: Ryžová misa s vajcom a zeleninou

Ľahká a zdravá možnosť raňajkového pokrmu s ryžou, zeleninou a vajcom. Uvarenú ryžu krátko osmažíme na panvici s olejom, pridáme vajcia a miešajte do stuhnutia. Podávame so zeleninou. 

20. deň: Tortila s kuracím mäsom

Ostalo vám mäso z minulého obeda? Naplňte ním tortily, pridajte zeleninu a dressing podľa vlastnej chuti.

21. deň: Grécky jogurt s ovocím

Zmiešajte grécky jogurt s medom, ovocím a orieškami pre lahodné smoothie plné bielkovín.


22. deň: Tuniaková nátierka s pečivom 

Táto nátierka je spomienkou na detstvo. V miske zmiešame tuniaka z konzervy, horčicu, maslo a nadrobno nakrájané vajíčko na tvrdo. Dochutíme čiernym korením a soľou a môžeme podávať na žemle či chlebíku. 

23. deň: Tvaroh s medom a hrozienkami

Stavte na bielkovinami nabitý tvaroh! Hneď z rána vás zasýti a hlad sa neozve až do obeda. Dochuťte ho medom, hrozienkami a máte o raňajky postarané. 

24. deň: Vajíčková omeleta s cottage syrom

Z dvoch vajíčok si pripravíme omeletu. Chvíľku ju necháme vychladnúť, pridáme cottage syr a zrolujeme do wrapu. 

Ilustračný obrázok: Omeleta s cottage syrom

 

25. deň: Jablkové lievance

Nastrúhame si polku jablka, pridáme pár lyžíc múky, jedno vajíčko, škoricu a vymiešame. Z cesta pečieme na panvici malé lievance.

26. deň: Obložený chlebík

Klasika, ktorá nás nikdy neomrzí. Obložte svoj chlebík tým, čo máte radi. Šunkou, syrom či tofu a podávajte s čerstvou zeleninou. 

27. deň: Mliečna ryža

Z tohto receptu sa naraňajkuje celá rodina! Ryžu si predvaríme v hrnci s vodou. V druhom hrnci si zohrejeme aspoň liter mlieka. Keď je ryža polomäkká, scedíme ju a pridáme do hrnca s mliekom. Varíme do úplného rozvarenia ryže. Podľa potreby dolievame mlieko. Ochutíme vanilkovým cukrom, škoricou a rozdelíme do misiek. 

 

28. deň: Šunkové muffiny s vajcom

Plátky šunky poukladáme do muffinových formičiek. Do každého “muffinu” rozbijeme vajíčko, pridáme strúhaný syr a pečieme zhruba 15 minút do zlata. Podávame s pečivom.

29. deň: Exotická miska s pudingom

Do raňajkovej misky vylejeme čokoládový puding. Najlepšie taký, ktorý má znížený obsah cukru a viac bielkovín. Na vrch poukladáme kúsky banánu, kivi, jahody, ľanové semienka, prípadne orechy.

30. deň: Obláčikové lievance s džemom

Túžite po nadýchaných lievancoch? Takto si ich pripravíme. Do misky si preosejeme zhruba 100 g bielej múky, pridáme cukor, štipku soli a prášku do pečiva. Bielko oddelíme od žĺtka a vyšľaháme ho do peny. Žĺtko dáme do misy s múkou, prilejeme 100 ml mlieka a vymiešame. Penu z bielka pridáme do cesta a jemne zmiešame. Teraz máme cesto hotové a môžeme piecť lievance na panvici s olejom. Podávame s domácim džemom. 

TEMPO-KONDELA KONVO, čajník so sitkom a šálkou, 500 + 180 ml

 

A aby vaše raňajky neboli len o chuti, ale aj o pohode a relaxe, nezabudnite si pripraviť obľúbený nápoj. Vychutnajte si voňavú kávu z kávovaru alebo osviežujúci džús. Pre milovníkov čaju nesmie chýbať poriadne veľký hrnček s obľúbeným čajom. 

Či už preferujete elegantný tanier, v ktorom sa každá ingrediencia ligoce, alebo obitú misku z detstva, nezabudnite si vychutnať každú minútu, keď sa jedálenský stôl mení na miesto plné radosti a lahôdok. September je mesiacom kvalitných raňajok, ktoré vám dodajú silu a energiu na nové začiatky. Užite si každé ráno naplno!