Sivý koberec do obývačky aj spálne. Ako ho skombinovať s nábytkom?

Sivý koberec do obývačky aj spálne. Ako ho skombinovať s nábytkom?


Koberec je jednoduchý spôsob, ako zmodernizovať podlahy aj interiér a dodať izbe nový vzhľad. Možno si vyberiete neutrálny sivý koberec, odvážny kvetinový vzor alebo dokonca koberec s veľkým vlasom. Pred kúpou koberca však existuje niekoľko faktorov, ktoré musíte zvážiť. Rozhoduje typ miestnosti, jej veľkosť, dizajnérsky štýl, ktorý chcete vytvoriť. Dnes vám chceme ukázať, ako ľahko kombinovať sivý koberec s farbou miestnosti, nábytkom a doplnkami.


K modernému nábytku


Sivý koberec vyzerá sviežo vďaka bielym stenám a modernému nábytku. Stredný odtieň sivej s jemným vzorom vypĺňa stred miestnosti a vytvára dokonalú súhru s bielymi stenami, sivou pohovkou a inými farebnými doplnkami. Vďaka jednoduchej farebnej palete sivý koberec vynikne, a zároveň nepôsobí rušivo. Ak chcete dosiahnuť podobný vzhľad, vyberte koberec v strednom až tmavom odtieni sivej s nízkym vlasom.

Sivý koberec pod gaučom Sivý koberec pod pohovkou

 

Stena v odtieni sivohnedá Taupe

Ak chcete v miestnosti vytvoriť mäkší, teplejší pocit, skúste skombinovať sivý koberec s jemnou sivohnedou Taupe farbou na stenách. V tejto miestnosti teplá farba steny, aj keď ostáva stále jemná, robí priestor príjemnejším a nežnejším, ako keby ste použili bielu alebo svetlosivú. Drevená podlaha prináša do miestnosti organický prvok a dodáva ešte viac tepla.

Stena v odtieni Taupe Sivohnedá stena a sivý koberec

Luxusné striebro

Do miestnosti, do ktorej má prístup menej ľudí, napríklad do spálne alebo vašej pracovni, to môžete risknúť aj so strieborným kobercom. Takýto koberec v kombinácii s bielou stenou vyzerá elegantne a luxusne. Vo svetlej miestnosti môže jeden alebo dva tmavšie prvky umocniť nastavený dizajn.

Strieborný koberec pod posteľou Sivý koberec so strieborných odleskom

Huňatý s vysokým vlasom

Chlpatý koberec vypĺňa priestor a zabezpečuje luxusný pocit pod nohami. Skombinujte ho s hnedou sedačkou , drevenou podlahou, pridajte rastliny. Celkový dizajn doplňte výrazným lustrom. Aby ste si boli istí, že vyberiete koberec, ktorý je na dotyk naozaj taký príjemný, ako vyzerá, navštívte predajne s podlahovinami.

Koberec s vysokým vlasom v sivej farbe Huňatý koberec pod pohovkou

Vrstvite

Akékoľvek obavy zo sivej, ktorú niektorí vnímajú ako príliš studenú pre koberec, môžete zjemniť pridaním ďalších vrstiev. Pridajte umelú kožušinu na svetlosivý koberec, miestnosť tak získa mäkký vzhľad.

Umelá kožušina v izbe Kožušinový koberček v sivej farbe

Sivá, ktorá je takmer biela

Už na prvý pohľad vyzerá táto miestnosť svetlá a svieža. Steny a podlaha sú krémové. Pozrime sa však bližšie na koberec, ide o odtieň svetlosivej. Farba na stenách je tmavšia, zatiaľ čo koberec je len o jeden odtieň svetlejší. Výsledkom je, že miestnosť ostáva svieža. Svetlý koberec pôsobí rovnako ako biela stena, poskytuje však aj teplo a mäkkosť pod nohami.

Svetlosivý koberec v spálni Svetlosivý koberec v svetlej izbe

 

Aká farba steny k sivému kobercu?

Ďalší odtieň sivej

Je úplne v poriadku maľovať steny rovnakou farbou ako je koberec. Snažte sa však vybrať sivý odtieň, ktorý je aspoň o odtieň svetlejší alebo tmavší ako váš koberec, aby ste dosiahli kontrast. V závislosti od nálady, ktorú chcete nastaviť, si môžete vybrať chladnú sivú farbu s levanduľovými podtónmi alebo teplú sivú so žltými a oranžovými podtónmi.

Svetlá žltá

Vyvážte chladné a tmavé podtóny sivej tým, že do miestnosti pridáte prvky v žltej farbe. Žltá je optimistická farba, ktorá nielenže vytvorí príjemné prostredie, ale bude harmonizovať aj so sivou farbou.

Modrá

Modrá má upokojujúci účinok, rovnako ako sivá, takže spolu veľmi dobre fungujú. Väčšina odtieňov modrej bude vyhovovať sivému kobercu, najmä nebeská modrá alebo kráľovská modrá. Vyhnite sa modrej, ktorá je príliš tmavá, napríklad tmavomodrej alebo farby čučoriedky, pretože to vo vašej izbe vyvolá pocit stiesnenosti.

Neutrálna paleta

Sivá sa dobre kombinuje s neutrálnymi odtieňmi. Miešajte sivú so škoricovou, khaki a hnedou.  Ak je váš koberec svetlosivý, použite jemné farby, ak je stredne šedý, použite tmavšie odtiene. Pre zjemnenie dizajnu pridajte zmiešané materiály a textúry, ako sú zamatové, krémové závesy, medené svietidlá a pod.

Tmavosivý koberec so vzorom pod pohovkou Koberec so vzorom Vanja

 

Čo rozhoduje pri výbere koberca?

Typ miestnosti

Rôzne koberce vyhovujú rôznym oblastiam. Napríklad chodby a kuchyne sú miestnosti s nepretržitým pohybom, preto je najlepšie zvoliť koberec, ktorý je odolný a ľahko sa čistí. Odporúčame mierne tmavší odtieň alebo vzorovaný koberec.

Veľkosť

Zmerajte si svoj priestor, až potom sa rozhodnite, aký rozmer koberca potrebujete. Vyvarujte sa vzhľadu tzv. „plávajúceho koberca“, kde malý koberec v strede miestnosti sa nedotýka žiadneho nábytku. Voľte radšej väčšiu veľkosť tak, aby sa koberec dotýkal alebo ležal rovno pod nábytkom. Pamätajte, že čím väčší koberec, tým viac dominuje v miestnosti.

Tvar

Nemusíte ísť do štandardného pravouhlého koberca. Koberce v rôznych tvaroch môžu v miestnosti lepšie vyzerať, napríklad ak máte okrúhly jedálenský stôl, pod stolom lepšie ukáže väčší okrúhly koberec.

Materiál

Rôzne materiály sú vhodné pre rôzne oblasti a rôzne domácnosti. Rozhoduje aj čas potrebný na údržbu, predovšetkým ak máte deti alebo domáce zvieratá.

Sivý koberec s mramorovým vzorom v obývačke Koberec s mramorovým vzorom Renox

Sivá farba je veľmiuniverzálna v tom, že sa dá skombinovať s ďalšími odtieňmi. Či už je to svetlejší odtieň alebo dokonca tmavší odtieň, máte na výber z niekoľkých možností. Sivá je stále moderná a nadčasová. Ak stavíte na koberec v sivej farbe, koberec ďalších niekoľko rokov riešiť nemusíte.