Skúste to na balkóne: Najlepšie tipy na pestovanie čerstvej zeleniny a ovocia v paneláku

Skúste to na balkóne: Najlepšie tipy na pestovanie čerstvej zeleniny a ovocia v paneláku

Ak žijete v byte a nevlastníte ani hriadku v komunitných záhradách, môže sa vám zdať, že ste odkázaný na ovocie a zeleninu len zo supermarketov. Máme pre vás dobrú správu - vypestovať si vlastnú úrodu môžete aj na svojom balkóne! Sladké jahody či paradajky, pažítka či chilli papričky – vyrastú aj u vás doma. Prečítajte si, ako to zvládnete! 
 

 

Vypestovať si vlastné čerstvé ovocie a zeleninu môže byť náročné, ak žijete v byte alebo bytovom dome, ale nie je to nemožné. V článku nájdete 7 najľahšie pestovanateľných rastlín na balkóne: bylinky, reďkovky, chilli papričky, pažítka, hrášok, paradajky a jahody. Prečítajte si však najprv všeobecné pravidlá pri pestovaní zo semien alebo priamo z priesad. 
 

Univerzálne pravidlá pri pestovaní zo semien 

Pri pestovaní zo semien si dajte pozor, aby ste ich nedali veľa do jedného sadbovača. Polievajte ich len orosovačom. Hneď ako vaša priesada začne príliš hustnúť, je potrebné rastlinky rozsadiť. Opatrne ich vyberte aj s korienkami a vložte do kvetináča. Do kompletného presádzania zo sadbovača sa neponáhľajte. Ak ste semienka zasadili napríklad teraz –  v marci, ideálny čas na presadenie bude v máji. Záleží od rastliny. 

 

Univerzálne pravidlá pri pestovaní z priesad

Začiatkom jari sa začnú záhradkárstvá plniť prvými priesadami na sadenie. Zaobchádzajte s nimi rovnako, ako keby ste si ich vypestovali u seba doma. Priesady len presadíte do väčších kvetináčov, ktoré obsahujú vhodný substrát. Pri kúpe priesad šetríte časom, no na druhej strane neviete, v akom substráte a v podmienkach daná sadenička rástla. Navštívte preto len overené záhradkárstvá a pestovateľov. Inak vám vašu úrodu môže rýchlo  zničiť pleseň.

Odporúčame: Pri pestovaní zo semien máte najväčšiu istotu v tom, v akom prostredí vaše rastliny rástli. Užitočným pomocníkom pri pestovaní sú aj balkónové skleníky a mini skleníky, ktoré ich chránia pred výkyvmi jarného počasia. Výhodou je aj fakt, že takto sadaničky nezaberajú priestor vo vašom interiéri.
 

Bylinky a kvetiny v kvetináčoch v malom skleníku Záhradné a balkónové skleníky

 

Bylinky

Čerstvé bylinky z obchodov sú skutočne drahé v pomere ku gramáži, ktorú dostanete. Omnoho viac sa vám oplatí si ich vypestovať u seba na balkóne. V záhradkárstve si kúpte substrát, ktorý je vhodný na pestovanie byliniek. Pri zalievaní to nepreháňajte. Na nadmernej vlhkosti v kvetináčoch pohorí väčšina začínajúcich pestovateľov. Myslite na to, že bylinky rastú v uzavretom kvetináči, voda nemá kam odtekať. Čiastočne to vyriešite drenážou na spodku kvetináča v podobe štrku či keramzitu.Riaďte sa pravidlom – radšej menej a častejšie. 

Bylinky v závesnom kvetináči z prútia Závesný kvetináč JEOR

 

Reďkovky 

Sú rýchlo rastúce rastliny, ktoré sa dajú pestovať v nádobách a nevyžadujú veľa priestoru. Na pestovanie reďkoviek je ideálna nádoba s hĺbkou aspoň 15 cm. Veľmi dobre rastú v priepustnej, humóznej a mierne vlhkej pôde. Reďkovky potrebujú pravidelné zalievanie, pretože vysychajú rýchlejšie ako iné rastliny. Tieto červené guličky uprednostňujú slnečné lúče pred tieňom. Ideálne miesto pre pestovanie reďkoviek je na južnej alebo juhozápadnej strane balkóna. Reďkovky sú hotové na zber asi po 4 až 6 týždňoch od výsevu. Výhodou je, že si ich môžete vysádzať dookola od jari až po jeseň, až kým teplota neklesne pod 10 °C. 

Odporúčame: V Kondela nás prekvapila efektivita pestovania v inteligentom kvetináči BIOR. Disponuje samozavlažovacím systémom a LED osvetlením s časovačom a nastaviteľnou výškou. Kliknite a zistite viac. 

 

Chilli papričky 

Pestovanie chilli papričiek výrazne narástlo na popularite za posledné roky. Pokiaľ chcete aj vy patriť do komunity pestovateľov chilli papričiek, tak máme pre vás skvelú správu – vôbec to nie je náročné! Chilli papričky potrebujú veľa priestoru pre rast, preto vyberte dostatočne veľký kvetináč s priemerom aspoň 20 cm. Pre chilli papričky vyberte pôdu s vysokým obsahom živín a dobre priepustnú. Rastliny sú náročné na živiny, budete ich musieť prihnojovať každé 2 týždne. Chilli papričky pochádzajú z Južnej Ameriky, sú to teplomilné rastliny. Umiestnite ich na slnečné miesto a uistite sa, že pôda je vždy vlhká, ale nie príliš mokrá. 

Chilli papričky v kvetináči

 

Pažítka 

Pažítka je skvelou rastlinou pre začiatočníkov. Táto aromatická bylina sa dá ľahko pestovať a dodáva jedinečnú chuť do všetkých pokrmov. Zasadiť ju môžete do okrúhleho kvetináča s priemerom aspoň 20 cm. Ako substrát použite piesčitú pôdu, do ktorej pridáte kompost. Pažítka má rada vlahu, no s polievaním to nepreháňajte – je citlivá na kyslú a mokrú pôdu. Opatrný buďte aj s umiestnením kvetináča a vyhnite sa priamemu slnku. Pažítku môžete zbierať kedykoľvek počas vegetačného obdobia. Zbierajte ju strihaním pár centimetrov od korienkov, vďaka tomu bude rastlina ďalej rásť.

 

Hrášok 

Hrášok je výborná voľba na pestovanie na balkóne. Bude sa mu dariť, ak ho zasadíte do hlbokej nádoby (aspoň 30 cm) s drenážnymi otvormi. Hrášok zasaďte do zásaditej dobre priepustnej vlhkejšie pôdy. Umiestnite ho na slnečné miesto, avšak nie na priame svetlo. Rastlinu zalievajte primerane. Nepotrebuje príliš veľa vody, ale zároveň však pôda nesmie vyschnúť. Len čo bude mať rastlina dva až tri pravé listy, pripevnite ich k pevnej opore, napríklad k oblúkom GILDO alebo tyči HOMS. Hrášok je vhodný na konzumáciu po 50 až 70 dňoch od výsadby.  

 

Paradajky

Paradajky sú obľúbenou zeleninou a skvelou voľbou pre balkónové záhradkovanie. 
Ak chcete pestovať paradajky na balkóne, musíte si vybrať druh paradajky, ktorý sa hodí na pestovanie v kvetináči. Dobre sa osvedčili druhy ako Cherry Tomatoes alebo Patio Tomatoes. Kvetináč by mal byť dostatočne veľký, hlboký aspoň 30 cm, s priemerom aspoň 40 cm alebo dĺžkou 50 cm.

V záhradkárstve kúpite substrát vhodný na pestovanie paradajok. Takáto zemina má optimálne zloženie, dobre zadržiava vodu a obsahuje dostatočnú dávku potrebných živín. Balkónové paradajky hnojte približne každé 2 až 3 týždne. Keď paradajky začnú rásť, podväzujte ich k opore, aby sa nepolámali. Paradajky sú známe tým, že im vyhovuje polotienisté stanovište, kde majú dostatok tepla a svetla. 
 

Pripnutá stonka paradajky na opornej tyči Spona na stonke zo sady na výsadbu rastlín GARDO

 

Náš tip: Uľahčite si starostlivosť o popínavé rastliny s našou sadou na výsadbu rastlín GARDO. Nájdete v nej aj spony a motúzy na pripevnenie rastlín k podporným tyčiam aj pracovné ochranné rukavice. 

 

Jahody 

Väčšina druhov jahôd potrebuje dostatok slnečného svetla, preto by ste mali nájsť priestor na balkóne, ktorý je najviac exponovaný k slnku. Jahody sú tiež ideálne na pestovanie v závesných kvetináčoch alebo vertikálnych kvetinových stenách.

Pôda pre jahody by mala byť dobre priepustná a bohatá na živiny, v záhradkárskych potrebách kúpite aj špeciálny substrát určený na pestovanie jahôd. Pre pestovanie na balkóne sa najlepšie hodí menšia odroda jahôd ako napríklad Delikatess alebo stále plodiace “alpské” jahody. 

Jahody polievajte pravidelne, každý druhý deň, počas horúcich dní aj každý deň. Majú radi vlhkú pôdu, nie však premočenú. Jahody stačí prihnojiť pred sezónou prípadne aj počas sezóny, nie však v čase dozrievania plodov. 
 

Vypestované jahody prevísajúce cez balkón Ponuka pre záhradkárov od Kondela