Škvrny na koberci? Tu je 5 top spôsobov, ako udržiavať koberec čistý a svieži

Škvrny na koberci? Tu je 5 top spôsobov, ako udržiavať koberec čistý a svieži

Napriek všetkému vášmu úsiliu sa občas stane, že sa koberec zašpiní. Škvrny od nápojov, domácich maznáčikov, z nevyčistených topánok. Čo robiť, aby si koberec udržal svoje svieže farby a vôňu? Prinášame niekoľko základných pravidiel, ktoré vám pomôžu udržať či vrátiť čistý vzhľad vášmu kobercu.

 

1. Pravidelne vysávajte

Koberce je potrebné vysávať minimálne raz týždenne. V miestnostiach, kde sa najviac zdržiavate, vysávajte častejšie. Pravidelné vysávanie predlžuje životnosť koberca, zabraňuje hromadeniu nečistôt a drobných častíc, ktoré poškodzujú kobercové vlákna. Na vysávanie si vyhraďte dostatok času. Pri vysávaní celoplošného koberca si podlahu pomyselne rozdeľte na niekoľko častí. Pred tým, než sa presuniete ďalej, uistite sa, že tá časť, ktorej ste sa venovali doteraz, je skutočne čistá. Najmä koberce s dlhým vlasom si vyžadujú znásobenú pozornosť a oveľa dlhší čas na údržbu. Preto je potrebné prejsť po ňom vysávačom niekoľkokrát.

Shaggy koberec Aruna pod kreslom Tyrkysový koberec Aruna

Pozornosť venujte aj oddychovým oblastiam vo vašej domácnosti, kde najčastejšie sedíte, nohy máte na podlahe a podvedome nimi šúchate po koberci.  V týchto miestach odporúčame vysávať koberec tzv. krížom-krážom, aby ste prirodzene prebudili vlas koberca.  

Skontrolujte či je vo vašom vysávači čisté vrecko alebo filter. Aj toto ovplyvňuje sací výkon prístroja. Pridajte sódu do vrecka na boj proti zápachu. Na odstránenie  zápachu funguje rovnako dobre aj sprej. Aj tak často podceňovaný zápach z koberca môže za vašu zlú reputáciu medzi návštevami. Jeden zo spôsobov, ako eliminovať zápach, je  použiť sprej priamo počas vysávania.  

Koberec so strapcami Arila Koberec Arila so vzorom a strapcami

2. Škvrny ihneď vyčistite

Pravidlo, týkajúce sa škvŕn, je: Okamžite ich vyčistite! Ak zareagujete, keď je škvrna čerstvá, máte šancu úplne ju odstrániť. Pred nanesením akéhokoľvek čistiaceho roztoku opatrne osušte celú oblasť. Škvrnu nerozotierajte, ľahko ju tak rozšírite aj na iné miesta. Pred použitím akéhokoľvek čistiaceho roztoku otestujte koberec na nenápadnom mieste, aby ste sa uistili, že čistič materiál nepoškodí alebo nezafarbí. Keď nanesiete čistič škvŕn, stierajte od okraja škvrny smerom dovnútra, aby ste zabránili šíreniu znečistenia. Po nanesení čistiaceho roztoku všetku vlhkosť vytrite.

Tip na najlepšie vysušenie koberca: čistá biela dobre savá osuška je neprekonateľná na sušenie koberca. Ak máte pocit, že koberec je stále príliš vlhký, umiestnite na miesto vrstvu bielych uterákov a zaťažte ich nejakým predmetom alebo kusom nábytku.

Esmarina, moderný koberec v obývačke Moderný koberec Esmarina

Okrem chemických čistiacich prostriedkov vám dobre poslúžia aj domáce čistiace prostriedky. Medzi najúčinnejšie prostriedky patrí kombinácia octu a prášku do pečiva, roztok obsahujúci sódu a ocot, krém na holenie a iné.

Pred tým, ako použijete čistič, identifikujte materiál. Syntetické koberce sa čistia oveľa ľahšie ako koberce z vlny alebo orientálne koberce z kvalitnej bavlny či hodvábu. Ak máte koberec na báze vlny, nikdy sa ho nepokúšajte sami vyčistiť.

Koberec so vzorom Renox Koberec s mramorovým vzorom Renox

3. Profesionálne čistenie

Existujú štyri hlavné ukazovatele, ktoré vás upozornia na to, že váš koberec potrebuje hĺbkové čistenie: koberec je matný a lepkavý; farba na niekoľkých miesta je rozdielna; koberec má otlačené miesta tam, kde stoja stoličky a sú tam špinavé kruhy; z koberca sa uvoľňuje prach, keď po ňom prechádzate.

Ak ktorýkoľvek z týchto popisov sedí na váš koberec, je čas zavolať odborníkov. Na vás je, aby ste koberec na čistenie pripravili. Z miestnosti vyberte čo najviac nábytku. Koberec dôkladne vysajte. Po vyčistení sa uistite, že miestnosť je dobre vetraná, aby ste urýchlili sušenie. Snažte sa nechodiť po koberci, kým nebude úplne suchý. Profesionálne čistenie kobercov predlžuje životnosť kobercov, a zároveň vám šetrí peniaze. Udržiava tiež vaše koberce krásne čisté, ak sa vykonáva pravidelne. Ešte dôležitejšie je, že pomáha zlepšiť ovzdušie vášho domova a znížiť alergény. Časové rozpätie medzi jednotlivými profesionálnymi čisteniami by nemalo byť dlhšie ako 18 mesiacov.

Koberec Botan s dlhým vlasom Shaggy koberec Botan v hale

 

4. Ako si poradiť so špeciálnymi škvrnami?

Ak sú na vašom koberci miesta, ktoré sú popálené, znečistené alebo sfarbené, môžete jednoducho na postihnuté miesta postaviť pohovku alebo kreslo a zabudnúť na ne. Alebo môžete použiť jednu z nasledujúcich jednoduchých metód na obnovenie pôvodného vzhľadu koberca:

* Ak odstraňovač škvŕn zmenil farbu koberca, skúste použiť na poškodené miesta akrylovú farbu. Ak akrylová farba nefunguje, skúste použiť centrofixu. Pomaly nanášajte farbu na vlákna.

*Ak potrebujete oživiť a zdvihnúť vlas koberca, stavte na paru. Držte parnú žehličku dostatočne blízko na to, aby sa para dostala na koberec, ale nedovoľte, aby sa železo dotýkalo vlákien, najmä ak sú syntetické, pretože by sa mohli roztaviť. Vlákna podvihnete tak, že ich budete trieť okrajom mince alebo lyžice.

*Ak je vlákno koberca uvoľnené, odstrihnite ho. Ak sa ho pokúsite vytiahnuť, riskujete poškodenie časti koberca.

*Šikovný spôsob, ako prekryť poškodenie koberca, je vystrihnúť poškodené miesto a nahradiť ho kúskom koberca rovnakej veľkosti a tvaru. Nový kus koberca zaistite obojstrannou kobercovou páskou alebo latexovým lepidlom.

Koberec s orientálnym vzorom Azir Orientálny koberec Azir

 

5. Nezabúdajte na rohožku

Veľa ľudí má tendenciu zabúdať na dôležitosť podlahových rohožiek. Umiestnenie rohožky pred vchodové dvere zaisťuje, že každý, kto vstúpi do vášho domova, zbaví sa prachu a nečistôt z topánok. Rohožky by sme v skutočnosti mali mať dve – jednu vonku a jednu vo vnútri. Pri príchode domov nám vonkajšia rohožka výborne poslúži na to, aby sme na chodbu nezaniesli špinu, blato, sneh či iné hrubé nečistoty. Pomocou interiérovej rohožky si z topánok zmyjeme jemnejšie čiastočky. Tým sa výrazne zníži riziko znečistenia koberca.

Exteriérová rohožka pred dvere musí byť vyrobená zo silných umelohmotných vláken, ako je polypropylén alebo polyetylén. Vnútorné rohožky už nemusia byť iba zo syntetiky. Často sú vyrobené napríklad zo 100 % kokosu alebo bambusu. Samozrejme, aj tieto musia byť pevné a kvalitné.

Koberec Sonil so vzorom Vzorkovaný koberec Sonil v predsieni

Tomu, aby sa na koberci zjavili škvrny, nijako nezabránime. Je to jednoducho súčasť každodenného života. Pravidelné vysávanie a okamžité vyčistenie škvŕn nám pomôže udržať koberec čo najdlhšie čistý, voňavý a svieži.