Špajza-prežitok alebo užitočná miestnosť?

Špajza-prežitok alebo užitočná miestnosť?

Špajza alebo komora má oveľa vyššiu hodnotu než akú jej často priraďujeme. Využíva sa na uskladnenie zaváranín, potravín, sezónneho oblečenia či iných vecí, pre ktoré by sme inak sotva našli miesto. Ak plánujete stavať dom, špajzu zakomponujte už do návrhu, a tak si sami určíte jej umiestnenie a veľkosť. Obyvatelia panelákov často tento luxus nemajú. Pre koho je špajza užitočná a pre koho naopak nie?

Veľmi dôležité je jej umiestnenie

 

Hlavnou funkciu špajze je uskladnenie potravín v čo možno najväčšom chlade, preto jej je zvyčajne priradená severná strana domu. Aspoň jedna stena by mala byť vonkajšia, kvôli zabezpečeniu vetrania. Ideálne je priame odvetranie okienkom, alebo odvetrávacími otvormi do exteriéru. Ak to nie je možné, alternatívou je nepriame vetranie prieduchmi systémom samočinného či núteného vetrania.

Optimálne umiestnenie špajze je v bezprostrednej blízkosti kuchyne. Najvhodnejší prístup je z priľahlej chodby, aby do špajze neprenikalo teplo z kuchyne.

Suroviny na policiach v špajzi Rohová špajza s plnými policami. Zdroj: pinterest.com

Steny a podlaha

 

Na steny voľte farbu, ktorá miestnosť rozjasní a opticky zväčší. Ideálna je biela farba.

Podlaha by mala byť nenáročná na údržbu, odolná voči oteru a s dlhou životnosťou. Vhodný je keramický materiál alebo PVC. Výhoda obkladačiek je tá, že sú prirodzene chladné a v špajze nám udržujú chlad. Z hľadiska chladivosti sa odporúča aj kamenná dlažba.

 

Regály a police

 

Do špajze umiestnite drevené alebo kovové policové regály alebo police, ktoré sa montujú priamo na stenu.Regály prispôsobte veľkosti miestnosti tak, aby ste využili každý centimeter  špajzy.

Aby špajza nevyzerala ako skladisko neporiadku, zadovážte si škatule a veci ukladajte do nich. Ak potrebujete na obsah vo vnútri vidieť, odporúčame priesvitné plastové boxy, ktoré dostať v rôznych veľkostiach. Môžete použiť aj kartónové škatule, dnes sa už dajú kúpiť s rôznym motívom.

Košíky sú výborné na uskladňovanie potravín, hlavne zeleniny či ovocia, ktoré nemienite dať do chladničky. Ich dizajn zabezpečuje prúdenie vzduchu, spomaľuje vznik pliesní, a tak predlžuje životnosť potravín

 

Chce to systém

Pri zapĺňaní špajze vecami dodržujte základné pravidlá. Najpoužívanejšie potraviny a často používané náčinie je potrebné umiestniť tak, aby sme mali k nim ľahký prístup, najlepšie do výšky očí. Celkom dozadu a na najvyššie police zase predmety dekoratívne alebo také, ktoré nepoužívame často.

 

S každým novým zásobovaním hrozí narušenie systému. Dopĺňanie špajze je často rýchla aktivita, ktorá niekedy vedie k chaosu. Nájdite si na to čas. Verte nám, že tých niekoľko extra minút pri dopĺňaní zásob vám ušetrí veľa času v nasledujúcom období.

 

Samostatná miestnosť pre špajzu Samostatná miestnosť pre suroviny a zásoby. Zdroj: pinterest.com

Upratovanie

 

Na upratovanie špajze si rezervujte celý deň. Police najskôr povysávajte alebo vytrite suchou handrou, následne namokro vyutierajte odhora dole. To isté platí aj o podlahe.

Ak vám to vyhovuje, vyložte police voskovým papierom.

Skôr než začnete zásoby ukladať späť do špajze, dôkladne ich pretrieďte. Bez milosti sa zbavte všetkého, čo je po dátume spotreby, prípadne má odporúčanú lehotu spotreby nečitateľnú, ako aj potravín s narušeným obalom.

Sypké potraviny skladujte v dózach. Ak ich označíte popiskami, uľahčí vám to hľadanie vo chvíli, keď ich budete potrebovať. Nezabudnite poznačiť ani dátum spotreby.

Múka, ryža, strúhanka, ovsené vločky, strukoviny a mnohé iné potraviny sú lákadlom pre mole. Aby ste sa im vyhli, presypte ich do uzatvárateľných nádob, do ktorých vložíte bobkový list. Pri presýpaní opticky skontrolujte, či ste si nevítaný hmyz nepriniesli už z obchodu. Ak chcete mať istotu, vložte sypké potraviny pred uskladnením do mrazničky. Mráz zlikviduje zárodky molí.

Košíky v špajzi Košíky s potravinami v špajzi. Zdroj: pinterest.com

Čo v prípade, že na špajzu nie je vo vašej domácnosti miesto?

 

Nie každý má to šťastie, že má k dispozícií veľkú špajzu. Niektorí sa musia uskromniť s miestnosťou malých, niekedy možno aj nepostačujúcich rozmerov. Mnohí z nás sa však nemôžu pochváliť ani takýmto prepychom. Ako v takomto prípade uskladňovať potraviny? Ponúkame niekoľko nápadov, ktoré aspoň sčasti zastúpia chýbajúcu špajzu:

 

1.Chladnička

 

Ak vám chýba špajza, zamerajte sa na chladničku. Vyplatí sa kúpiť si čo najväčšiu v kombinácii s mrazničkou.Zemiaky a iná zelenina, ktorej je dobre v chladnej špajze, sa presunie do zeleninovej sekcie chladničky. Kúpte si rozhodne dvojkompresorovú chladničku, kde každá časť môže fungovať zvlášť. V prípade, že nie je čo mraziť, zostane chladnička zapnutá, zatiaľ čo mraznička sa vypne a bude fungovať ako úložný priestor na sypké potraviny alebo čokoľvek iné.

 

2.Potravinová skriňa

 

Potravinová skriňa je ideálnym riešením skladovania potravín najmä v bytoch. Vyznačuje sa väčšími rozmermi, konkrétne ide o časť nábytku kuchynskej linky, ktorá siaha až k horným skrinkám kuchyne. V prípade výroby na mieru môže siahať až k stropu. Vďaka svojej veľkosti ponúka skriňa na potraviny dostatočný úložný priestor.

 

3.Kuchynské skrinky

 

Na uskladňovanie menej náročných potravín sa môžu v prípade, že nemáme k dispozícii špajzu a ani potravinovú skriňu, využívať aj všetky skrinky, zásuvky, miesto pod soklom či ďalšie špeciálne priestory. Do tejto skupiny patria prevažne klasické kuchynské skrinky pod a nad pracovnou doskou, tiež skrinky zakomponované priamo do kuchynskej zostavy alebo umiestnené oddelene.

 

Jednoduchý a prehľadný spôsob ukladania umožňujú rôzne zásuvky, kontajnery a rôzne výsuvné systémy. Stále viac sa začínajú používať pojazdné kontajnery. Majú viacero funkcií, umožňujú priblížiť si kontajner zo vzdialenejšieho miesta kuchyne a mať tak na dosah veci, ktoré práve potrebujeme, hoci inokedy by nám v tesnej blízkosti prekážali. Na vrchnej strane bývajú upravené tak, aby mohli tvoriť pracovnú plochu.

 

Úložný systém v kuchyni Odkladací systém v kuchyni. Zdroj: pinterest.com

 

Špajzu ocenia predovšetkým gazdiné, ktoré často a veľa zavárajú. Taktiež početné rodiny, ktoré zvyknú nakupovať potraviny vo väčšom množstve. Ostatní si zvážia, či je im takáto miestnosť vyhradená na uskladňovanie potravín potrebná alebo nie. V každom prípade platí, že špajza má svoje výhody aj nevýhody a ak sa raz pre ňu rozhodnete, určite nebudete ľutovať.